Így hat a testedre Erdély „csodaszere”, a puliszka!

1457068608_8786Forrás: filantropikum.com
Erdély nemzeti kincse, a puliszka nemcsak finom, de rendkívüli hatással van a szervezetünkre! Nem véletlenül tartják nagy becsben a székelyek, hisz igazi egészségőrző étel!

Aki esetleg nem tudná, a puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.

A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:
– B-vitamin,
– E-vitamin,
– foszfor,
– magnézium,
– cink,
– kálium,
ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

 

A kukorica ráadásul számos ponton védi, óvja, segíti szervezetünket:
– vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van,
– B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a stresszt,
– jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére,
– és E-vitamin tartalma révén véd a skelorizis multiplex ellen,
– csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát.
– segíti a sejtek megújulását,
– kálium tartalma miatt sokat tesz a szív egészségéért is.

Vitamin és ásványianyag-tartalma miatt, ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. Mivel remek antioxidáns, mértékletes fogyasztása segíti a zsírlebontást és az emésztést is.

Cukorbetegeknek is ajánlott, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

Itt az ideje, hogy ne csak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerűvé váljon ez a kiváló egészségőrző étel.

tudnodkell.info

tabs-top
More in Életmód
Tanulságos történet

Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy...

Close