HÓVIRÁGOS SÍZÉS EPLÉNYBEN

Az alábbiakban közreadjuk Olvasóinknak egy napilapos kolléganő riportját az ország abszolút legrangosabb síkomplexumának zárónapjáról. A tél szerelmesei természetesen jól tudják: az eplényi Síarénáról van szó, ahol a fenntartók és üzemeltetők szorgos munkájuknak köszönhetően csaknem száz napon keresztül tartottak nyitva az idén.

Hóvirágok között síelni félméteres hóban, hazai pályán? Erre a különleges élményre nem számítottam, jegyezte meg a budapesti Tarjányi Tamara az eplényi síarénában a felvonón, a szezon zárónapján. Sokan jöttek Eplénybe, hogy csússzanak egy utolsót március 3-án, a zárónapon. Többen pedig sétálni, bringázni érkeztek a kitűnő időben.

– Nagyon sok gyereket hoztak a szülők, akik később velük együtt beálltak tanulni, mondta Dima Levente, az egyik síoktató. Tanítványai hetven százaléka ovis és iskolás. Szerinte mindenki meg tudja tanulni a sízést, a sportosak kicsit gyorsabban. Fontos, hogy az alapokat szakembertől tanuljuk, mert így lesz biztonságos a téli sportolás. A zirci Szalay Attila, aki 43 éve síel és 13 országban csúszott, büszkén említette: 51. alkalommal van itt, a sí miatt telepedett le Zircen. Ismerve a hazaiakat, az ittenit tartja a legjobb hazai centrumnak, ahol kitűnő törzsgárda is van. – A sízés kitűnő lehetőség sportra, baráti beszélgetésre friss levegőn, bakonyi környezetben – vélte.

– Tanulja meg a lányom, Emma a síelést, én sajnos nem tudok – érvelt a tanulópályán a tatai Prohászka Krisztina. Szerinte napsütésben hegytetőről lecsúszni, hazai pályán, fantasztikus lehet! Egy utolsó boardozásért jött ki Szabó Júlia és Kuthi Gábor. A fiatalok annak örültek, hogy egy szál pulcsiban száguldhattak a lejtőkön.

– Nyílik a hóvirág, és félméteres hóban síelek hazai pályán! Erre a különleges élményre nem számítottam, jegyzi meg a budapesti Tarjányi Tamara, aki először jár itt, és ausztriai sí élményeihez hasonlította az eplényit.

Nemzeti cél, hogy minél többen tanuljanak meg síelni, és mind többen űzzék a téli sportokat itthon, aminek Eplényben eleget tettek. Itt 50 ezernél is többen jártak a szezonban, és mintegy 7900 embert tanítottak meg síelni, derült ki László Márk marketingvezető szavaiból. Elsőként nyitottak az országban, tavaly december elsején, rekord mély, 80 centis hóval, amelyből a szezonban 200 ezer köbmétert gyártottak.

– A téli sportok fontosak az egészségmegőrzésben, a friss levegő fizikailag, lelkileg nagyon jót tesz, érvelt László Márk, aki snowboardozik. Március 9-én bónusz csúszónap lesz sütögetéssel, majd megkezdik a tavaszi szezont, színes programokkal, libegőzéssel, különös tekintettel a családokra. Eplényben rendezik ismét a hegyi bringások országos versenyét, és itt lesz az ország első Trifecta hétvégéje, Spartan versenyekkel.

Kovács Erika

tabs-top
More in Sport
„Versenyautók” a sípályán!

A Bakony fővárosának szomszédságában található „SÍARÉNA” köztudottan – legalább is sportberkekben – hazánk abszolút első számú síkomplexuma, ahol nagyon sok...

Close