Hintertux – a Zillertal völgy ékessége

A jelenlegi pandémia ugyan megnehezíti illetve körülményesebbé teszi az utazásainkat, ám akinek van az adott országba szóló érvényes vakcina igazolása, az nyugodtan betervezheti/megvalósíthatja ebbéli álmait. Ausztria egyik legrangosabb sítartománya Tirol, s azon belül is a világ csaknem egyetlen gleccserpálya rendszere Hintertux, ahol egész évben lehet űzni az egyre nagyobb tömegeket vonzó téli sportot. Ugyanis itt szinte észrevétlenül megoldják az évi kötelező gépüzemeltetési karbantartást, következésképpen folyamatos a nyitva tartás – természetesen meghatározott időintervallumban és beosztással. Igy hát beszámolónk mindig időszerű az érdeklődők számára…


Nos, a meteorológiai szolgáltatásokat elemezve a szóban forgó úgymond szezonnyitó besízésünket is egy baráti társasággal szoktuk – teljes biztonsággal – megszervezni októberben. Mindezt zömében egy hagyományos gleccserfesztiválhoz igazítva, amelyet immáron 16 alkalommal hoztak össze a szervezők. Budapestről indulva mintegy másfélezer kilométeres körútról (oda-vissza) van szó. A szállásunkat legtöbbször a sícentrumtól három kilométerre található Nösslauhofban (Madseit faluban) szoktuk biztosítani, nagy megelégedésünkre a korrekt vendéglátóinknak köszönhetően.

A lényeg: általában itt szuper napfényes időben, hangulatos és felejthetetlen élményekben lehet részese a nagyon is szerethető téli sport szerelmeseinek. Egyébiránt a hosszú hétvégeken a magyarok tényleg megszállják Hintertuxot, hiszen többszáz magyar szokott ezen a rangos eseményen részt venni. A szombati napokon mintegy száz indulóval megrendezik a szokásos óriás műlesikló versenyt, osztrák időmérő és pályakitűző specialisták közreműködésével a T&T Sport Travel Kft. jóvoltából (Tóth Etre és Zalán testvérpáros vállalkozásának köszönhetően) – ahol mindig számos egyéb közösségi program várja az érdeklődőket. A főszervező cég és partnerei, viszont eladói által forgalmazott sílécek illetve snowboardok tesztelésének is szánják a rendezvénysorozat. A sízésen és a tesztelésen kívül, a nappali lehetőségek mellett esti gasztro-programok is szokták várni a résztvevőket (VIP borkóstoló, szarvasgomba- illetve toszkán sajt est), persze csak a normális békeidőben. Remélhetőleg a jövő szezonban már ez a vírushelyzet nem fog uralkodni az emberiségen.

Egyébiránt a téli sport szerelmesei szinte egész évben hódolhatnak hobbijuknak Tirol tartomány 5 gleccserén (Kaunertal, Pitztal, Ötztal, Stubai és Zillertal), amelyek sorából ezúttal a fővárosunkhoz legközelebbi, hétszáz kilométernyire lévő Zillertal völgyét választottuk. Remélem, azzal nem mondunk újat olvasóinknak, hogy vegetációban – a zöld völgybeni autózást követően – a hófödte, vakítóan fehér alpesi hegyekhez megérkezni maga a csoda. Ennél már csak az élvezetesebb, ha a 3250 méteres csúcsról száguldozhatunk lefelé a csodálatosan megművelt (ratrakozott) sípályákon.

Más különben Tirol tartományban az október hónap a különböző gleccsernyitó- ünnepségek jegyében zajlik. A turizmust szervező irodák minden esztendőben – az új téli szezon elindulásakor – programokban gazdag pezsgő életre invitálják a hozzánk hasonló „síőrülteket”, akik sokat áldoznak ebbéli szórakozásukért. Ezek az események a legtöbbször egyben egy-egy ismert sportcég termékeinek tesztelésével együtt zajlanak. A közönség jó hangulatáról pedig minden korosztálynak megfelelő koncertek és partik gondoskodnak, így méltán közkedveltek az érdeklődők körében. A világhírű Tirol tartományban különben közel négyezer kilométernyi lesiklópálya és összesen csaknem 1700 sílift illetve felvonó várja a különböző tudásszinttel rendelkező vendégeket. A minden korcsoportnak megfelelő ajánlatok széles választéka (családi csomagok és egymással összeköttetésben lévő úgynevezett kombi bérletek – a többi között) várja a vendégeket. Természetesen nemcsak a sízőkre és snowboardosokra fókuszálva, hanem az egyéb (az extrém kategóriásokra is gondolva) télhez köthető hobbysokra hasonlóképpen.

Az öt tiroli gleccser együttműködése a marketing terén tehát bő két évtizede létezik egymást kiegészítve és erősítve, úgymond szimbiózisban a maga 150 kilométeres körzetében (2300–3500 m között). Mindez nagyjából bő félszáz ország nemzeti válogatottjának és utánpótlás csapatának is népszerű edzőhelye egyben. Abszolút nem véletlenül, mivel az egész napos tréning után kimagasló kulináris élményekben részesedhetünk, számos wellness fürdőkomplexum bőséges szolgáltatásai mellett – a leírhatatlanul varázslatos Hintertux körzetében.


Szalay Attila

tabs-top
More in Életmód
REJTELMES RENGETEG – ERDŐMENTŐ KÜLDETÉS

Kiállítás és kalandjáték várja az érdeklődőket a Vajdahunyadvárban (gótikus szárny) 2021. szeptember 1. – 2022. január 2. között.A látványos kiállításba...

Close