Hétvégi sízések Eplényben – egy világbajnokkal is…

Ép testben ép lélek” – mondjuk gyakorta. E sorok írójának valahogy a baráti köre is – ezzel összefüggésben – leginkább sportolókból verbuválódott az évek során. Mivel jelenleg is heti gyakorisággal focizom, teniszezem és sízem (ez utóbbit természetesen csak hétvégeken és szezonjában), így talán az exkluzívabbnak mondható találkozások sem a véletlennek tudhatók be.

Magyarország közel félszáz sípálya rendszerének (ebben a műanyag borításúak is benne foglaltatnak) sorából magasan és egyértelműen az első számú az eplényi Intersport Síaréna szabadidő központ. Nos, itt sikeredett jó pár esztendeje összebarátkoznunk – többek között – a közismert és népszerű Mozsó-Zoli párossal, akiknek jóvoltából azután megismerkedhettem Bakó Misi világbajnokkal is.

Hármasával kiemelt büszkeségeink: Bakó Mihály, Bódy Kornél és Molnár Zsolt, azután Csillag Gyula, Tehel Tibor és Tóth Miklós avagy Bittmann Zsolt, Lattenstein János és Szirbek József (alfabetikus sorrendben), mivel Mindannyian rendelkeznek kiváló eredményekkel illetve elismerésekkel…Remélhetően nem sértődnek meg a felsoroltak, ha azért egy sportbarátunkkal ezúttal kivételt teszek. Nevezetesen egy világbajnokról szól rövid beszámolónk, merthogy egy ekkora teljesítmény mindenképpen indokolja a rangos élsportoló nyilatkozatát. Nos, a következő – lényegre törő válasszal – tartjuk indokoltnak a 43 esztendős Bakó Misi rövid bemutatkozását.

– Két csodás gyermek (Bianka és Marcell) édesapja vagyok, s talán ez a legfontosabb az életemben. Egyébiránt hat éves koromtól 21 éves koromig a küzdősport töltötte ki a mai napig tartó sport szenvedélyem. Ezután a kondi terem irányába vettem az utam, ám a későbbiekben a kerékpározás jelentkezett be az életembe szenvedélyként. Nagy fordulat következett be az életemben 24 éves koromban, amikor megismerkedtem azzal a lánnyal, aki két gyermekem anyukája lett. Utána egy darabig nem sportoltam., viszont 2014-ben a házasságunk elfáradt. Jómagam visszajöttem Veszprémbe, míg a gyermekeim Egerben maradtak.

Ekkor megkerestem Kupcsik Laci barátomat, akinek köszönhetően az év végén megismertem az erőemelést és a benne lelkesen küzdő csapattársakat, akikben szintén csodás embereket ismerhettem meg. Belecsapva a heti 5-7 elszántsággal teli edzésekbe, gyorsan kezdtem fejlődni. A következő év májusában a Puskás Ferenc stadionban megrendezett felhúzó gálán nagyot csodálkozva a 40 év feletti korosztályban (a 82,5 kg alatti súlycsoportban) sikerült megszereznem az első helyet. Ez nagy motivációt adott. Így aztán lelkesen vágtam bele a folytatásba. Ugyanezen évben a magyar bajnokságon két aranyéremmel lettem kétszeres magyar bajnok, majd 2015 év végén egy Európa bajnoki és egy Világkupa aranyat is begyűjtöttem. Tavaly mind a Magyar, mind az EB, valamint két Erőemelő szövetségnél a Világbajnokságon is sikerült aranyéremmel zárnom. A legutóbbit – szintén 82,5 kg-os Masters- 1 kategória, ami a 40-44 éves korosztályt jelenti – Németországban rendezték meg, ahol 210 kg-mal guggoltam, 140 kg-ot nyomtam fekve és 225 kg-ot húztam fel. Ezzel a korosztályomban hazahozhattam a világbajnoki aranyat. 

Szalay Attila

tabs-top
More in Életmód, Sport
Ételed legyen a te orvosságod…

A legutóbbi idők külföldi, leginkább amerikai tudósok (orvosok és élelmezési szakértők) kutatásai feltárták a legsúlyosabb, nem kívánt agyi betegségek okait,...

Close