Gyógyfürdői szemezgetés

A nyarat meglovagolva szívesen csobbanunk egyet akár egyedül vagy baráti társasággal, akár családdal is – főleg ilyen hőségben. Ha éppen homeoffice-ban vagyunk, s mondjuk kötetlen munkaidőben, akkor is . De milyen fürdők közül is választhatunk?

Foto: Nigicser Ágnes

Az úszást, fürdőzést most talán könnyebben tehetjük meg – vagy alkalmi jegyvétellel, vagy például a frissen bevezetett a száz alkalmas bérlettel, melyet egy év alatt lehet egyetlen személynek felhasználnia. Na de hova is menjünk a bőség zavarában?

Felkészülés a Covid utáni nyitásra a Lukácsban. A kacsacsaládnak  is tetszik a kiváló víz, de hiába, hamar kitessékelik őket.
(Foto: Bodrog Beáta)

Budapest gyógyfürdői közül home office-nak is különösen jó választás a rendelkezésre álló konnektorok miatt is a legszebb fekvésűnek mondott Rudas Gyógyfürdő, melynek műemléki rekonstrukciója hét esztendeje fejeződött be. Nemcsak azért szeretnek ide jönni a hölgyek (kedd a női nap a termál részben) és az urak (a hétvégi, péntek délutántól induló vegyes időszakok kivételével az összes többi férfi nap a termálban, ám a wellness rész mindig mindenki rendelkezésre áll), mert a tetőtér napozóteraszán kellemesen nézelődve lehet elidőzni, például laptopon dolgozni, vagy a jacuzziban feltöltekezni, pihengetni, elmélkedni, beszélgetni. Pásztázhatjuk a Gellérthegy dolomit szikláin terpeszkedő zöld erdőséget, vagy a pesti oldal forgalmát.. A pazar kilátású első emeleti étterem csak csütörtöktől van ugyan nyitva a hétvégén, de a mindig vendégváró földszinti büfé még paleo süteményt is kínál. A történelmi szárnyak műemléki rekonstrukciója folyamán szerencsésen ötvöződött a török kort idéző hagyomány a modern világ kényelmével: sószobával,. zenés szaunával, ahonnan a Dunára látunk rá. Az uszoda négy masszázsfunkcióval felszerelt wellness medencéje kellemes lazulást ígér. Az igényesek különösen szeretik a 42 fokos gyógymedence és a 18 fokos hűtőfürdő váltogatását – az egyik homeoffice-ban dolgozó hölgynek a nagy hőmérséklet különbség különösen tetszik, Gyermekkel csak a wellness részbe mehetünk be, felnőtt jeggyel – itt nincs külön korosztályonkénti jegy, viszont van a kombi belépő mellett csak a termálba, vagy csak a wellnessbe szóló belépő. De ide is, mint minden Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő fürdőre és strandra tíz százalékos kedvezményt kaphatunk, ha interneten vásároljuk meg a jegyet, hacsak nem a Zsigmondy-kártya előnyeit akarjuk kihasználni ..


A Zsigmondy-kártyával igénybe vehető második gyógyfürdő az állatkerttel, a nagycirkusszal szemben lévő Széchenyi, mely a kor nagyhírű bányamérnöke, Zsigmondy Vilmos sikeres artézi kút fúrásának köszönheti létét, tehát nincs többszáz éves magyar illetve török történelmi előélete, mint az előbbieknek. A csupán csak bő száz esztendős egykori Artézi fürdő névre hallgató fürdőkomplexum Európa egyik legnagyobbika. A gyógyszolgáltatások (nappali kórház) mellett huszonegy medencéjében többek között wellness is vár kicsit és nagyot, aerobikkal és vízi tornával, társas gőzzel, szaunákkal, például vulkán szaunával, kondicionáló termekkel. Kültéren „csak” a hullámmedence és egy termálmedence található. A “Széchenyi 2020” keretében javában folynak a fürdő energiahatékonysági beruházásai az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak köszönhetően.

Foto: Nigicser Ágnes

A külföldiek is sokszor választják a nagy hírű magyarországi szecessziós stílust teljes pompájában bemutató Gellértet. A helyi gyógyvizeket kihasználva fürdő működött itt már Anjou királyaink idején, akárcsak a Rudas esetében. A női és férfi termál részleget bárki kipróbálhatja a gőzzel, a merülőkkel együtt, élvezheti mind a kinti, mind a benti úszómedencét, csupán csak a hullám fürdőre ne számítson, az az idén elmarad. A kinti wellness medencében sütkérezni, dögönyöztetni fájós tagjainkat lehet élvezve a nap hol perzselő, hol cirógató erejét. A megéhezők a minden nap vendéget váró étteremben csillapíthatják éhüket Számítsunk arra, hogy jövő tavasz kezdete körül be fog zárni a Gellért egy több éves felújításra a legújabb hírek szerint, és majd eldől, hogy az idéntől már megszűnt a Lukácsba átköltöző nappali kórháznak mi lesz a sorsa végérvényesen.

A Lukács gyógyfürdő két kinti úszómedencéjével, a legkülönbözőbb élményelemekkel felszerelt, sodró folyosós szabadtéri wellness részlegét a gyerekek is kedvelik. A nyári szünetben így élvezhetik az “ügyeletes” nagyszülők velük együtt a fürdő kényelmét, pihentető és gyógyhatását. Az itt lévő büfé a szendvicsektől a sütin át az innivalókig kínál harapnivalót és frissítőket, a fürdő előteréből pedig függetlenül a fürdőtől akár a sörös kádfürdőbe is betérhetünk. A termál rész három gyógymedencéje, hideg vizes merülője, török gőzfürdője és az augusztustól újdonságként induló szaunavilág felöntéses szeánszai színesebbé, vonzóbbá teszik a kínálatot. A nappali kórház komplex kezelést tesz lehetővé. A Lukácsba vehetünk diák jegyet is, de a Zsigmondy-kártya ide már nem érvényes.
Bodrog Beáta

tabs-top
More in Életmód
Valóra Váltott Egészség

A pandémia nyomása alól felszabadult - védettségi igazolvánnyal rendelkező - húsz település hatvan résztvevője választotta tanulás és feltöltődés céljából a...

Close