Frissítő érzés, és pénzbe se kerül: az önmasszázs

Forrás: otvenentul.hu

1420356890_5842
Számtalan területen alkalmazható önmasszázs. Főleg fájdalomcsillapítást végezhetünk magunkon ezzel a módszerrel, de kezelhetünk apróbb sérüléseket, kopásokat, elhasználódással járó problémákat, de egyszerűen csak frissíthetjük testünket és lelkünket is, így elmulasztva a kimerültséget és a stresszt.

Zavartalan körülmények között bárhol és bármikor végezhető önmasszázs, melynek fő célja, hogy testünk felfedezésével helyreállítsuk a testi-lelki egyensúlyt.

Fej

Hirtelen ránk törő fáradtság, fejfájás vagy migrén esetén a legjobb, ha azonnal megmasszírozzuk a fejünket. Testileg és lelkileg is gyors felfrissülést hozhat, a fájdalom pedig gyorsabban csökkenhet.

– Ujjbeggyel finoman ütögessük a fejbőrt.
– Tenyerünk alsó részével a homlok középső részétől a halánték felé húzzuk el a bőrt.
– Ujjbegyeinkkel körkörösen masszírozzuk a fejtetőt és a homlokot. Figyeljünk, hogy az ujjak ne mozduljanak el, a bőr mozogjon.
– Nyomkodjuk végig a szemgolyó körül a csont vonalát.
– Masszírozzuk az arcot az óra járásával megegyező irányba körkörösen.

Nyak

Az egész napi munka, rossz tartás komoly nyakfájdalmakat is okozhat. Néhány mozdulattal azonban gyorsan orvosolhatjuk a problémát.

– Egy kisebb törölközőből csavarjunk kb. 8 cm átmérőjű hengert. A hengert helyezzük a nyak alá háton fekve, felhúzott lábakkal.
– Fordítsuk párszor fejünket jobbra, majd balra. Ezután álljunk meg az egyik oldalon pár másodpercre, majd ugyanígy a másik oldalon. Ezt is ismételjük meg párszor, amíg érezzük, hogy ellazul a nyak.
– Fordítsuk a fejet középre, és fogjuk meg a törölköző két oldalát. A megtámasztott fejet lazán hajlítsuk előre a mellkashoz. Ismételjük meg párszor, majd pár másodpercre lazán tegyük le a fejünket.
Ha nincs kéznél törölköző, akkor is elvégezhetjük a gyakorlatokat.
– Döntsük oldalra a fejet, majd írjunk le vele egy teljes kört. Ezt ismételjük meg mindkét irányba 3-szor.
– Hajlítsuk a fejet hátra, majd előre. Fontos, hogy csak addig hajlítsuk, amíg nem érzünk fájdalmat.
– Nyomkodjuk és masszírozzuk a koponya tövét.
– Fogjuk meg a trapézizmot, és finoman húzzuk előre, mindkét oldalon ismételjük meg.

Hát

Hátunkon érezzük először a fáradtság és a stressz jeleit. Néhány nagyon hatásos gyakorlattal gyorsan segíthetünk ezeken a problémákon.

– Feküdjünk a földön a hátunkra, ha lehet, vékony szivacsra, vagy takaróra. Húzzuk fel mindkét lábunkat a hasunkhoz, szorítsuk magunkhoz, és ringassuk magunkat jobbra, balra.
– Az előzőhöz hasonlótesthelyzetben most előre hátra ringatózzunk.
– Remekül ellazít, ha félig hason fekve, kezünket a testünk mellé téve először az egyik lábunkat húzzuk a mellkasunkhoz, majd a másikat. Mindkét oldalon tartsuk meg egy percig.
– Üljünk egyenesen. Két kezünket a vesék magasságában helyezzük a gerinc két oldalára, és dörzsöljük a hátat energikusan. A két kezet egymáson helyezhetjük a gerincre is.

Mellkas, has

Emésztési zavarok, hasfájás esetén igazán jól eshet egy enyhe masszázs akár gyerekről, akár felnőttről van szó. Ezek a nagyon egyszerű mozdulatok gyorsan segíthetnek elmulasztani a görcsöket, és rendbe hozni az emésztést.

– Két kezünket helyezzük a hasunkra. A két kezünkkel az óra járásával megegyező irányba masszírozzuk a hasat óvatosan, nem túl erős nyomással.
– Másik módszer, hogy két kézzel fogjuk meg az oldalunkat deréktájon, és toljuk a has közepe felé.
– Végezhetünk a has alsó részétől indulva felfelé irányuló simítást is.
– Mellkasunkat is egyszerűen ellazíthatjuk. Ujjbegyeinkkel ütögessük végig, majd dörzsöljük át teljesen.

Kar

Kézmasszázzsal jól oldható az izomfeszülés, de a keringés is helyreállítható. Nem utolsósorban pedig az idegi reflexek útján a nyak feszültségét is oldhatjuk.

– Minden ujjunkat mozgassuk meg alaposan. Nyújtsuk, csavarjuk, hajlítsuk ki- és befelé.
– Masszírozzuk meg a kézfejet kívül, belül és az ujjak között is.
– Forgassuk körbe a csuklót párszor jobbra és ballra is.
– Jól rázzuk meg a kezet, így ellazulhat a kézfej, a csukló és a kar.
– Egyik kezünkkel fogjuk meg a másik csuklónkat, és lassan simítsuk végig a kart. Ezt párszor ismételjük meg a külső és belső oldalon, mindkét karon.

Láb frissítése

Lábunk egész nap a szűk és kényelmetlen cipőkbe van zárva, ami komoly problémákat okozhat, mint például a lábboltozat süllyedése vagy a lábujjak elhajlása. Ha lábunk szabadon mozoghat, az nemcsak frissít, hanem más szerveinkre is pozitív hatást gyakorolhat.

– Egy teniszlabdát tegyünk a talp alá, és 1-2 percig görgessük előre-hátra mindkét lábbal.
– Lépegessünk fel-le úgy, hogy lábujjainkat begörbítjük.
– Mindkét lábunkat tegyük a földre. Az egyik lábujjait szorítsuk a földre, a másikat addig emeljük el a földtől úgy, hogy talpaink feküdjenek, majd váltsunk lábat.
– Emelgessük felváltva sarkainkat úgy, hogy a lábujjak végig a földön legyenek, majd ugyanígy emelgessük felváltva a lábfejeket, hogy közben a sarkak lent maradjanak.
– Most üljünk a földre kinyújtott, szétterpesztett lábakkal, és forgassuk őket ki- és befelé. Ezt ismételjük meg többször.
– Tenyerünkkel ütögessük végig az egész lábat kívül és belül is.
– Végül masszírozzuk végig bokától felfelé, majd lefelé.

Brjeska Dóra
otvenentul.hu

tabs-top
More in Életmód
Közönséges galaj: a pajzsmirigy jótevője

Forrás: hazipatika.com A közönséges, ragadós és tejoltó galaj szinte azonos jó tulajdonságokkal rendelkezik: az egész mirigyrendszert védi, a népi gyógyászatban...

Close