Főhercegi sütemény a Békebeli Cukrászdában

Milyen mértékben, s mióta használnak a magyar cukrászatban alkoholt, illetve található -e ilyen sütemény például a ceglédi Békebeli Cukrászdában. Egyáltalán érdemes -e drága italokkal tovább növelni – az infláció miatt amúgy is dráguló – desszertek árát? Erről kérdeztük Lajos Maryt, a finom édességek háza vezetőjét.

– Nos, a magyar cukrászat nem nagyon használja a szeszesitalokat. Nálunk az Osztrák-Magyar Monarchia idején kerület először alkoholtartalmú gyógynövénypárlat némely süteménybe. Ebbe a sorba hamarosan belépett a világhírű tokaji aszú, a tokaji esszencia. Ez az összegyűjtött tokaji aszúbogyókból – egymás nyomása révén – kicsurgó, magas cukortartalmú (40-65%) nektár. ‘Vinum Tokajense Passum” néven az 1800-as évek végén a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepel. Később bekerültek egyes cukrásztermékekbe a társasági itallá váló gyümölcspálinkák, és a tokaji borok, továbbá a rum, főként a puncstortába. Cseresznyepálinkát teszünk például a Fekete-erdő tortába, barackpálinkával ízesítünk egyes sárgabarackos desszerteket, körtepárlattal meg a körtéseket. Egyes tájakon a házi konyha édességi körébe tartozik az „anyányi” szilvásgombóc, vagy sárgabarackos gombóc, s ebbe is kerülhetett a megfelelő pálinka, amiből a gombócban lévő gyümölcs közepében trónoló néhány csöpp gyümölcspárlattal átitatott kockacukor került. A régi cukrászok egyébiránt nagyon egyszerű alapanyagokat használtak, amelyeket olykor birsalmapálinkával, vagy almapárlattal tettek különlegessé. Cukrászdánkban az alkohol egy a desszertbe szúrt speciális injekcióval jut be, azért, hogy a szeszmentes változatot fogyaszthassák a gyermekek és gépjárművezetők is.
A Békebeliben többféle alkoholos desszert is kapható, amelyek megálmodását hosszú kísérletezés követ, mire az kikerülhet a pultba. Infláció ide vagy oda, a hagyományos mellett az újdonságokat is keresi szépszámú ceglédi-, és máshonnan érkező, de még külföldi törzsvendégünk is. Amelyeket helyben is sokan kóstolgatnak, szívesen visznek édességeinkből az otthoni asztalra is. Hihetetlenül nagy a választék, a mintegy 160 féle termékből mintegy 85 fajta mindig megtalálható a pultokban – a nyáron harmincnál is több ízű fagylalt mellett.
Másfél év kísérletezés után két hónapja debütált a változatlanul kelendő, legújabb termékük: nevezetesen az Eszterházykra emlékeztető Főherceg nevű desszert, amit hamar megkedveltek a vásárlók. A többek között diós, vaníliás süteményt fölséges Tokaji borral lehet „megbolondítani”.
Kőhalmi Dezső

tabs-top
More in Életmód
„Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel”

A „Vissza a természetbe” jelszót hirdető genfi, felvilágosodás kori filozófus Jean-Jacques Rousseau biztos, hogy vasárnap boldogan mosolyogva nézett le az...

Close