Figyeljük a testünk jelzéseit! – 8 dolog, amit mindig komolyan kell venni

termalfurdo.hu

Gyakran fordul elő, hogy testünk árulkodó üzeneteket küld számunkra, hogy valami nem stimmel a szervezetünkben. Lehet, hogy csak valamilyen vitamint kellene pótolnunk, de az is megeshet, hogy a jelek betegségre utalnak. Érdemes hát figyelni testünk árulkodó jeleire.

1. Repedezett ajkak

Ha a száj szélén berepedezik a bőr, az többnyire vas-, illetve a B12 vitamin hiányára utal. Ám a rendszertelen étkezés is okozhatja, hiszen pontosan azért alakul ki a vitaminhiány, mert nem figyelünk oda arra, hogy egészséges, vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk. Ha sűrűn előfordul, hogy kirepedezik az ajkunk, érdemes szakember segítségét kérni.

2. Egyenetlen körömfelszín

Ha a körmön horpadások jelennek meg, az pikkelysömörre is utalhat. Ez a bőrbetegség a test különböző területein jelentkezik, és nagysága eltérő lehet. A bőrön szürkésfehér pikkelyek jelennek meg, melyek egy idő után maguktól is leválnak. Akkor érdemes azonban orvoshoz fordulni, ha az utóbbi panasz előfordul, vagy akkor, ha a körmön lévő bemélyedéseket már hónapok óta észleljük.

3. Sárga szemek

Tudjuk jól, hogy a bőr, illetve a szemek sárgás elszíneződése májproblémákra utalhat, azt azonban kevesen tudják, hogy miért. Amikor a szervezet lebontja a vörösvérsejteket, egy zöldessárga melléktermék képződik, melyet a máj termel, és ez a beleken keresztül távozik. Nem megfelelő májműködés esetén ez az anyag a vérbe jut, és ez okozza a sárgaságot.

4. Figyeljük a papír zsebkendőt!

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de még a papír zsebkendőből is messzemenő következtetéseket lehet levonni, ezért érdemes figyelni a benne lévő orrváladékot. Ha a váladék színe átlátszó, mint a víz, az náthára, megfázásra, netán allergiás orrfolyásra utal, ha sárga vagy zöld, akkor azonban bakteriális vagy vírusos fertőzésre kell gyanakodni. Előfordulhat barna vagy szürke színű váladék is, ami erős dohányzásra utal.
hirdetés

5. Derék és csípő arány

Mérje meg a dereka és a csípője bőségét. A derék méretét ossza el a csípő méretével, és máris kiderül, hogy alkata az almára vagy a körtére hasonlít-e inkább. Ha az eredmény 0,8 felett van, akkor az almatípusba tartozik. E típusnak, ha a kelleténél több kilót szed magára, akkor magasabb lehet a vérnyomása, és zsíranyagcsere zavarok is bekövetkezhetnek. A cukorbetegség kockázata is magasabb, egy kis diéta azonban gyógyír lehet a gondokra.

6. Hulló szemöldök

Ha a szemöldök külső harmadában megfogyatkoznak a szálak, abból a pajzsmirigy alulműködésére lehet gyanakodni. Ha ennek fejében hajunk száraz, töredezett, és gyakran érezzük magunkat levertnek, szomorúnak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

7. Édes lehelet

Kicsit furcsán hangzik, de igaz: érdemes odafigyelni a leheletünkre is, ugyanis szaga akár betegségről is árulkodhat. Ha úgy érzi, hogy kissé édeskés a lehelete, emellett gyakran van vizelési ingere, hamar elfárad, és állandóan folyadékra szomjazik, akkor mindez az I-es és II-es típusú cukorbetegség jele is lehet.

8. Fakó nyelv

Ha nyelvünk felszíne sima, fakó, az vérszegénységet jelez. Ha úgy látszik, hogy ízlelőbimbók „eltűntek”, és emellett fáradékonyabbak is vagyunk a kelleténél, érdemes vastablettát szedni.

Forrás: Női portál

tabs-top
More in Életmód
Dobi Ildikó: Szerzetesek asztalánál

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) decemberben, a szerzetesek évében nyílt kiállítását Saly Noémi rendező sokrétű tudományos kutatása előzte...

Close