Félszáz autóbuszt adtak át Debrecenben!

A közbeszerzési pályázatban megszabott teljesítési határidő lejárta előtt, ünnepélyes eseményen adta át az Inter Traction Electrics Kft. a VOLÁN Buszpark Kft. számára készre szerelt ötven Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbusz utolsó ütemben elkészült 17 darabját.

A sajtó-nyilvános rendezvényen beszédet mondott DrMosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési-vezérigazgató helyettese.

A debreceni buszgyártó cég az EvoBus Hungária Kft.-vel szorosan együttműködve, a szállítási ütemezést betartva március közepétől folyamatosan helyezte forgalomba az alacsony-padlós járműveket, az utolsó modellek kulcsait pedig az április 24-i vállalt határidő előtt, ünnepélyes keretek között adták át. Az átadott ötven gépjármű a regionális közlekedési társaságok járműállományát erősíti tavasztól. A VOLÁN Buszpark Kft. 17 milliárd forintot meghaladó értékben összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank közös ajánlata.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Volánbusz elvárásaihoz mérten tudtuk teljesíteni a szerződésben meghatározott feltételeket. Fontos lépés volt gyárunk életében ez az ötven járműből álló flottabeszerzés, a terveink alapján a későbbiekben csuklós buszok készre szerelését is végezhetjük majd. A most átadott autóbuszok jelentős magyar hozzáadott értékkel készültek, de hosszútávon a készre szerelés esetében elérhetjük a kiemelkedően magas, akár negyven-ötven százalékos arányt – hangzott el az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatójától. – Emellett áprilistól kezdhetjük el a sorozatgyártást is a debreceni üzemünkben, heti rendszerességgel érkeznek majd az alvázak a spanyol Mercedes-Benz gyárból, s hamarosan új kategóriákban is bemutatunk egy-egy prototípust.”

Az ünnepélyes buszátadót követően a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszédében elmondta: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elvárásai szerint a közösségi közlekedésnek utasbarátnak, innovatívnak, fenntarthatónak, integráltnak és rugalmasnak kell lennie. A legfontosabb igény természetesen az, hogy az ágazat minél jobb minőségű szolgáltatást kínáljon a felhasználók számára.

A mobilitási igényeket úgy kell kiszolgálni, hogy a kínálat versenyképes legyen az egyéni megoldásokkal, az autózással szemben. E törekvés valóra váltásában újabb jelentős eredmény a félszáz korszerű, minden elvárásnak megfelelő autóbusz forgalomba állása.”

A Volánbusz Zrt. üzemeltetési-vezérigazgató helyettese beszédében pedig a következőket hangsúlyozta: „A Volán társaságok a helyközi és távolsági közlekedésen túl elkötelezettek a helyi közlekedés magas színvonalú kiszolgálása mellett is. Ezt bizonyítja, hogy országszerte hatvanhat településen látjuk el a közszolgáltatási feladatokat, és azon dolgozunk, hogy folyamatosan bővítsük együttműködéseink körét. Ebben nagy segítségünkre lesznek a most átvett új, modern autóbuszok, melyek komoly változást hoznak mindannyiunk életébe, és meggyőződésem, hogy elnyerik utasaink tetszését is”. A korszerű járművek Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánba és Hatvan elővárosában állnak forgalomba.

Röviden a városi szóló autóbuszokról…

A járművek 12 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek és klímával 3,1 méter magasak, önsúlyuk specifikációtól függően 10.780-11.019 kilogramm, megengedett össztömegük 19.000 kilogramm. A gépkocsik teljes befogadóképesség 102 fő, a fix ülőhelyek száma 26. Kerekesszékkel a középső ajtónál lehet utazni, a felhajtást mechanikus rámpa segíti. A 2-2-2 ajtóképletű, teljesen alacsony-padlós modellek (320 milliméter a belépő magasság) megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. A gépkocsikat 6 hengeres, 7,7 literes, 220 kW maximális teljesítményű, 1200 Nm nyomatékú, EURO6-os dízelmotorral, és 6 fokozatú ZF EcoLife automata váltóval szerelték. Műszaki kialakításuk tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket. A belső burkolat alumínium és üvegszál erősítésű műanyag elemekből áll. A járművek specifikációi igazodnak a megrendelői igényekhez, felszereltségük tehát változó lehet.

Sz.A.

tabs-top
More in Hungary
ÁDÁM díjat kapott Kabarcz Zoltán író-szociológus.

Örömmel adunk hírt olvasóinknak egy különleges díjazásról, amelynek részese lehetett egy olyan személy, akiről őszintén állíthatom: nagyon megérdemelt az elismerése!...

Close