FED-kupa a Sportarénában

A Szépművészeti Múzeumban, ünnepélyes keretek között tartotta meg a Magyar Tenisz Szövetség az idei Fed-kupa döntőjének a sorsolását. A rangos esemény abszolút exkluzívnak számít az egyre népszerűbb sportágban, hiszen
ezen a találkozón minden idők legtöbb sztárjait tekinthetik meg az érdeklődők.

Az eseményen megjelent David Haggerty, az ITF elnöke, valamint a legendás női teniszező Billie Jean King, a verseny nemzetközi nagykövete, aki pályafutása során 12 egyéni és 16 Grand Slam tornát nyert meg. Egyesben mind a négy helyszínen, párosban az Ausztrál Open kivételével mindenhol nyerni tudott. Rajtuk kívül még Temesvári Andrea, Mandula Patra, Szávay Ágnes, Kapros Anikó, Gubacsi Zsófia is részt vett a sorsoláson, valamint Fürjes Balázs és Dr. Szabó Tünde államtitkár is.

A döntőbe 12 nemzet jutott. A tavalyi két döntős, Franciaország és Ausztrália, a szabadkártyás Csehország, a rendező Magyarország, valamint a nyolc selejtező győztese. A résztvevőket előzetesen négy kalapba sorolták. A tavalyi két söntős mellett a csehek, valamint a világranglista alapján legjobb amerikaiak kerültek az első kalapba.

Ezzel együtt, a bajnok franciák az A csoport, a második ausztrálok a B, az amerikaiak a C, míg a csehek a D csoport lére. A második kalapba fehérorosz, a német, az orosz és a spanyol, a harmadikba a szlovák, a svájci, a belga és a magyar válogatott került, szintén az aktuális Fed Kupa-világranglistán elfoglalt helyezésük alapján.

David Haggerty, majd Billie Jean King beszédei után a magyar lány utánpótlás vonult a színpadra – nagy taps közben – a sorsolás érdemi részének az elvégzésére. A szokásoknak megfelelően, a legerősebbektől visszafelé zajlott a sorsolás, amely aztán a következőképp alakult:

A csoport: Franciaország, Oroszország, Magyarország
B csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium
C csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia
D csoport: Csehország, Németország, Svájc

Franciaország 1963 óta vesz részt a Fed Kupában, eddig háromszor, 1997-ben, 2003-ban és 2019-ben hódították el a serleget. 2003 év végén vezették a sorozat világranglistáját is. Oroszország 1968-ban csatlakozott a sorozathoz. Eddig négy alkalommal (2004, 2005, 2007, 2008) hódították el a Fed-kupát, 11-szer voltak
döntősök. Bombaerős csapatok érkeznek a hazánkba, így aztán könnyű csoport nincs, nagy csaták várhatók április 14-től a Papp László Sportarénában.

„Nem is nagyon kell az esélyekről beszélni, hiszen Magyarország már nyert. A világ tizenkét legjobb csapata ellen szerepelni, magyar közönség előtt, már óriási siker. Remélem, hogy a legerősebb csapattal tudunk kiállni, és akkor már van egy párosnak fele, aki a világon a legjobbak közé tartozik.”- mondta Juhász Gábor, a magyar Fed-kupa csapat kapitánya.

Az első három napon a csoportmeccseket láthatja a nagyérdemű: minden csoportból az első helyezett jut majd tovább, majd az elődöntőket (az A csoport győztese a C csoport győztesével, a D csoport győztese a B csoport győztesével) játsszák le, végül április 19-én pedig a döntőre kerül sor.

 Domokos-Szalay

tabs-top
More in Sport
Az OÁZIS méltó ünneplése…

Olvasóinknak már nem szükségeltetik különösebben bemutatni az immáron nemcsak Európa- hanem világbajnok Oázis vízilabda csapatát (40 plusz kategóriában, illetve korosztályban),...

Close