Farsangi fánk/csöröge

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elérkezett a farsangi időszak, és ezzel a csöröge ideje is eljött. A mulatozásból már kinőttem, de a sütésbe most kezdek belejönni…

 

Hozzávalók:

 

25 dkg finom liszt (BL 55) átszitálva (hogy levegős legyen a tészta)

l pohár tejföl (150 g) 20 %-os

3 tojás sárgája

5 dkg vaj

csipet só

csipet porcukor

egy evőkanálnyi rum

A tésztát összegyúrom és pihentetem 20 percig

Utána kinyújtom kb. 2 mm vastagságúra, majd derelyevágóval rombuszokat vágok belőle. A közepében egy vágást ejtek, ezen áthúzom a tésztácska felét. (Jópofa, sodort alakzatot kapok).

Magas peremű edényben olajat melegítek, és amikor forró az olaj elhelyezek benne néhány fánkocskát. Nem szabad egyszerre sokat beletenni az olajba! Gyorsan megpirul, vigyázni kell, nehogy túlságosan barna legyen! Szűrőbe szedtem, ahol lecsöpögött az olaj, azután porcukorral meghintettem gazdagon.

Saját eltevésű sárgabarack dzsemet rummal kevertem és ezt kínáltam a csörögéhez. Nagyon finom lett.

Megjegyzem, hogy legközelebb fogok a tésztába reszelni egy kis citromhéjat, és a porcukorba van.cukrot is keverek majd, hátha még lehet fokozni az ízhatást…

tabs-top
More in Hungary
Máglyarakás szilvával és almával

Három – meglehetősen száraz - zsemlét és egy kiflit hasonló méretű darabokra vágtam, tejet öntöttem rá. Közben egy citrom héját...

Close