Európai Botanikus Kerti Kongresszus

Ebben az esztendőben (2022. május 16-20. között) Budapest adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának (EuroGard IX), az Európában működő mintegy 900 botanikus kert három évente megrendezésre kerülő csúcsrendezvényének, amelyen 28 országból több mint 170 szakember vett részt szerte Európából és a tengeren túlról is.

A kongresszus házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 250 éves jubiláló Füvészkertje. A rendezvény fővédnöke Áder János, védnöke Nagy István agrárminiszter volt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett kongresszus szerteágazó témái a klasszikus botanikus kerti tevékenységeken, azaz a tudományos élőnövény gyűjtemények fenntartásán és fejlesztésén: a veszélyeztetett fajok, illetve a természeti és kulturális örökség megőrzésén, a stratégiai génbanki szerep betöltésén, az oktatási-környezeti nevelési munkán és az ökoturisztikai attrakció működtetésen túl a korszakos kihívásokra adott válaszok valamint a rokon területeken működő társintézményekkel megvalósított együttműködések, példaértékű projektek bemutatása szerepeltek.

A Kongresszus keretében hazánkban először került bemutatásra a különböző fogyatékkal élők számára néhány éve készült „Exhibition for all senses” című tematikus kiállítás, amelyet
elsősorban érzékszervi fogyatékkal élőknek fejlesztett a Prágai, a Göteborg-i és a Wroclaw-i botanikus kert, illetve a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége.

A Kongresszus helyszínén lehetőség nyílt még külföldi és hazai művészek által készített botanikai illusztrációk megtekintésére is, köztük Csapody Vera számos, hazai bennszülött növényről készített akvarellje is látható. A „95 years of Botanical Illustrations” című
tárlaton a bécsi Vienna School of Botanical Illustration, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány által biztosított grafikákat mutatták be.

A Magyar Posta a Kongresszus alkalmából bélyeget adott ki, amelyet a rendezvény első napján hozott forgalomba, az újonnan induló (arborétumokat és botanikus kerteket ábrázoló) bélyegsorozat első négy bélyegével együtt. Egyébiránt a MABOSZ-t 1992-ben alapították, jelenleg 50 hazai tagintézményt tömörít, amelyek éves összes látogatószáma megközelíti a 3 millió főt.

Sz.A.

tabs-top
More in Környezetvédelem
Tavasz a télben…

…ahogy február utolsó dekádját röviden jellemezhetjük a címül választott mottóval az időjárást illetően. A tél szerelmesein kívül sokan szeretnék már...

Close