Érdekességek a COVID-19 koronavírusról…

Úgy gondoltuk illetve reméljük, hogy az alábbi írásunk többeknek segít eligazodni az egyre növekvő információ cunamiban. Először is a lényeg: a SARS-CoV-2 azaz a COVID-19 akut légúti fertőzés, kórokozója állati ere­detű, jelenleg világjárványt okozó humán koronavírus. A vírus hatékonyan terjed emberről emberre cseppfertőzéssel és közeli kontaktussal. A lap­pangási idő 2–12 nap, a legtöbb ember 5-6 nap után lesz, illetve lehet tőle beteg.

A vezető tünetek: magas láz, nehéz légzés és száraz köhögés. Az esetek 80 százalékában enyhék, öt százalékban intenzív terápia, gépi lélegeztetés válik szükségessé. A vírusdiagnosztika az orrból, garatból vett légúti minta PCR-vizsgálatán alapul, de a mintavétel ismétlésére szükség lehet a fertőzés kizárása miatt. Vannak már gyorstesztek is, de azok nem ennyire pontosak.

 

A koronavírus- fertőzés egyik első tünete lehet a szaglás és ízérzés elvesztése.

A vírus terjedésével a tapasztalatok is egyre bővültek, ma már az egyik vezető tünetnek, sőt bevezető tünetnek tartják e két érzékelés csökkenését vagy elvesztését.

A brit fül-orr-gégészeket összefogó ENT UK pénteken arra hívta fel az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy kiemelten gondoskodjanak a megfelelő védőfelszerelés használatáról olyan esetekben, amikor szaglásukat vesztett pácienseket kezelnek, mivel több nemzetközi (kínai, iráni, olasz) jelentés szerint a szagló- és ízlelő képesség romlása a koronavírus-fertőzés egyik korai jele lehet, amely már a jól ismert tünetek (láz, száraz köhögés) előtt jelentkezhet a betegeknél.

Sajnálatos módon az is kiderült több országban, hogy hirtelen meg növekedett az orr- fül gégész szakorvosok vírussal való megbetegedése, éppen a tömegesen orvoshoz fordulók miatt, akik nem értették mitől vesztették el szaglásukat.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a fertőzés jele, ezért mindenki izolálja magát, aki a szaglása elvesztését tapasztalja. Ez hozzájárulhat a járvány lassításához, és életeket menthet” – mondta Claire Hopkins, a brit rhinológusok (orrgyógyászok) társaságának elnöke.

Covid lábujj, mint új tünet

Tudományos bizonyíték még nincs rá, de egyre több amerikai orvos számol be egy új jellemző COVID-19-tünet az úgynevezett Covid lábujj észleléséről. Ilyenkor a páciensek lábfején és lábujjain pirosas-lilás-kékes elszíneződés, esetleg sebek jelennek meg. Erre a jelenségre egyelőre nem találtak meggyőző magyarázatot a fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők.

További érdekesség, hogy a tünet főleg a gyerekkorú és fiatal felnőtt pácienseknél volt megfigyelhető, aminek az lehet az oka, hogy az ő immunrendszerük jobban működik. A szakértő szerint a COVID-lábujjakról olasz orvosok is beszámoltak már márciusban, és ahogy az információ elért az amerikai orvosokhoz, ők is egyre többször fedezték fel betegeiken.

A betegség terjedésének új fordulata

Feltételezések szerint a járvány a kínai Vuhan városából indult – nevezetesen egy állatpiacon. Felvetődött az állatról emberre terjedés lehetősége, mert az első betegek többsége megfordult ezen a piacon. Az új koronavírus – hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz – leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek kerülnek a közelben álló másik ember orrára/szájára, esetleg tüdejébe.

Eddig úgy tudtuk, hogy emberről állatra nem terjed a vírus, de ezt cáfolja egy új hír, miszerint New York egyik állatkertjének több nagymacskája is megfertőződött a koronavírussal. Az első állat tünetei hasonlók voltak az emberi tünetekhez (szárazköhögés, étvágytalanság, fáradtság…), ezért ellenőrizték az emberi vírusteszttel, mely pozitív lett. Még pár tigris és oroszlán is megfertőződött. Az állatkertet március közepén zárták be, a tünetek mintegy két hét múlva jelentkeztek az állatoknál, valószínűsíthető egy bizonyítottan fertőzést hordozó állatgondozó szerepe.

Igaz, tudományos bizonyíték még nincs arra, hogy a fertőzés emberről állatra is terjedhet, de a közlemény óva intette a már fertőzéssel diagnosztizáltakat attól, hogy kedvenc háziállataik közelében legyenek. Ezen ok miatt, ne engedjük sétáltatás közben, hogy bárki megsimogassa mondjuk a kutyusunkat, mert nem tudhatjuk, hogy ki hordozza már a fertőzést akár minden tünet nélkül.

A legnagyobb kockázati tényező

Számos ország orvos intézeteinek adatai és jelentései szerint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő embereknek az új koronavírus miatt életveszélyes szövődményei lehetnek. Sőt, lényegesen nagyobb halálozási kockázat alakulhat ki. A vizsgálatok alapján még az egyszerű magas vérnyomásban szenvedők figyelmét is arra hívják fel szakmai szervezetek, hogy különösen óvatosak legyenek a fertőzés elkerülése érdekében. A tudósok egyelőre nem értik pontosan, miért okoz a szív- és érrendszeri betegség ilyen fokozott kockázatot.

A vírus és a hőmérséklet

Megjegyezzük szintén érdekességként, hogy az Aix-Marseille Egyetem tudósai a Covid-19-betegséget okozó vírust egy órán át hevítették 60 Celsius fokon, de így is életképes maradt. Csupán a 95 fokon történő hevítés pusztította csak el a kórokozókat. Megdőlt az a korábbi elmélet is, hogy a nyári hőmérséklet a vírus pusztulásához hozzájárulhat

Második járvány, védőoltás, immunitás

Kínában ugyan megszűnő félben van az aktuális járvány, de ez főképp annak köszönhető, hogy a kínaiak “Home Office”-ban dolgoznak, és nem lépnek ki az utcára. Hosszú hónapok után – április utolsó dekádjában – kezdik feloldani a szigorú karanténszabályokat. A lakosság nem fertőződött át és nem lett immunis a betegséggel szemben, így félő, hogy amikor az emberek újra visszatérnek a korábbi életükhöz, a járvány új erőre kap. A valóságban csak úgy tűnne el, ha mindenki átesne a fertőzésen, és az immunrendszere egy életen át termelné az antitesteket a vírus ellen. Avagy, ha lenne védőoltás, amely ugyanerre lenne képes.

Sajnos ennek a kifejlesztése több mint egy évet vesz igénybe, már csak a kötelező kísérletek miatt is, de reméljük a világ országainak kutatóorvosai kitartó munkával és kísérletezésekkel meg tudnak minket szabadítani ettől a világjárványt okozó vírustól.

Dr. Majzik Gabriella

tabs-top
More in Életmód
Egy tömeggyilkos, aki nem is él….

Azt mindenki tudja, hogy a mostani világméretű járványt egy COVID-19 nevű vírus okozza, ám ezen organizmusok mibenlétéről az emberek jelentős...

Close