Emlék-est Kaszás Attila tiszteletére

A Jászai Mari-díjas színész, Kaszás Attila tragikus hirtelenséggel távozott közülünk immáron tíz esztendeje. Rá emlékeztek családtagjai, pályatársai, barátai, színészek és rajongók a június 23-án rendezett Emlék-esten, Zsigárdon. Az Ő tiszteletére magazinunk is beszámol röviden Olvasóinak.

Kaszásné Halmi Ildikó, Keresztes Ildikó, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Kálloy-Molnár Péter, Ákos, Boros Misi, Szarka Gyula és Szarka Tamás, hogy csak pár nevet említsünk a több mint 24 fellépő művész közül (köztük gyermek szereplők is voltak), akik részt vettek a fiatalon elhunyt, elismert színházi- és filmszínész, Kaszás Attila halálának évfordulójára szervezett szabadtéri emlék-esten. A programnak Zsigárd, az a felvidéki település adott otthont, ahol a színész édesanyja született, akinek egykori házát Kaszás Attila 2002-ben a községnek ajándékozta, falumúzeum létrehozása céljából.

„Az est Attila emlékére és tiszteletére szerveződött, de a belépőjegyekből származó bevételt a Kaszás Attila emlékház állagának és értékének megóvására ajánlottuk fel, ahol állandó kiállítás látható fotóiból, színházi kellékeiből, jelmezeiből.”- mondja barátja, Kiss László, az est egyik szervezője, aki annak a Pro Traditione Zsigárd polgári társulásnak a vezetője, melyet még a színésszel közösen alapítottak.

Pályája során Kaszás Attila több mint ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitásának, kitűnő hangi adottságainak köszönhetően számos zenés darabban és musicalben nyújtott kiemelkedő alakítást.

„Minden elhunyt színésztársunkra, barátunkra fontos emlékezni. Nekem Attila a barátom volt, pályatársam, egy kiemelkedő tehetséggel bíró színész. Boldogsággal töltött el, hogy a Vígszínház fiataljai, akiknek nem volt már lehetőségük Attilát személyesen ismerni, mégis elsőre, boldogan mondtak igent a felkérésünkre, és vettek részt a megemlékezésen.”- meséli Rudolf Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Attila egykori barátja. „Nélkülözhetetlennek tartom, hogy emlékezzünk, és tanuljunk emlékezni azokra a nagyszerű emberekre, akik közöttük éltek, alkottak, és értékeket adtak a társadalomnak. – teszi hozzá Rudolf Péter, aki az emlék-év és emlék-est másik főszervezője.

A megjelent művészek és vendégek számára egyaránt felemelő volt az este, plusz energiákat, feltöltődést adott, az emlékezés nem szomorúságot hozott, hanem lélekmelengető pillanatokat egy olyan csodás emberrel, mint amilyen a színész volt.

Az emlék-est csak az egyik állomása a Kaszás Attila emlékévnek, hiszen novemberben jelenik meg egy könyv a színész életéről, munkásságáról halálának 10. évfordulója alkalmából.

tabs-top
More in Kultúra
Egy kis nevetés mindenkire ráfér

Talán nem áll távol a Rekreátor Magazin eredeti küldetésétől egy kis vidámságot is becsempészni a lapba. E sorok írója a...

Close