Elindult a hajózás a Balatonon!

A hagyományok tiszteletben tartásával a Balatoni Hajózási Zrt. Húsvét nagyszombatján, a balatoni 173. hajózási szezon első vízi útján tartotta meg szezonnyitó sajtótájékoztatóját – méghozzá a Szent Miklós hajó fedélzetén. Az út során Kollár József, a társaság vezérigazgatója bemutatta az előző évek kiemelt eredményeit, valamint gazdasági mutatószámait.

A BAHART vezetése a 2016-2020 közötti időszakra középtávú stratégiájában fogalmazta meg céljait, amelyek megvalósításán a Társaság azóta is tudatos és következetes munkával dolgozik. A prezentációban a vezérigazgató az ügyfélközpontúság és az erőforrások fejlesztése terén elért eredményeket ismertette. A teljesség igénye nélkül e téren említette: az utasforgalom részletes kielemzésére is alkalmas új jegykiadó program bevezetését a pénztárakban, az utas igényeknek megfelelően optimalizált menetrendet, mind a településeket összekötő személyhajójáratoknál, mind a kompközlekedésben, a meghosszabbított főidényi programhajó kínálatot, valamint a hivatalos hajózási szezonon kívül indított tematikus hajójáratokat. Kiemelte továbbá a BAHART Ügyfélközpontot is, amely az alaptevékenységekhez kapcsolódó egységes ügyfél kommunikációt és ügyintézést biztosítja az utazóközönség, illetve a vitorláshely-bérlők számára. Az elmúlt 3 évben a BAHART nagyságrendileg 2 Mrd Ft saját forrás felhasználásával folyamatos beruházásokat hajtott végre a személyhajó és vitorláskikötők, illetve a hajóflotta korszerűsítése területén. A jelenleg is zajló stratégiai időszakban újította fel a Társaság a Siófok katamaránt, mely a Balaton egyetlen teljes körűen akadálymentesített hajója lett, a Nemzeti Regatta motorost, mely minden évben az előző évi névadó települési vitorlásverseny győztesének nevét viseli, valamint a Kossuth kompot, mely évről évre komoly szerepet kap a rekordforgalom kiszolgálásában. A sajtótájékoztatón a BAHART vezérigazgatója részletes tájékoztatást adott az előző évek legfontosabb forgalmi adatairól és gazdasági eredményeiről. Kiemelte, hogy a BAHART 2018-ban ismét rekordévet zárt az utasforgalmat tekintve, hiszen a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös kétmilliót.

A 2015-ös bázisévhez képest a személyhajózás esetében az utasszám 2018-ra 13,5%-kal, 750.000 fölé emelkedett, amelyre ezt megelőzően 10 évvel korábban volt csak példa. A településeket összekötő menetrendi járatok esetében a növekedés mértéke a bázist jelentő 2015-höz képest 5,5%, a séta- és programhajóknál pedig 36,4%. Ez utóbbi szegmens kiemelt növekedése alátámasztja, hogy a BAHART a közlekedési szolgáltatások mellett turisztikai szolgáltatónak is számít a régióban.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről számolt be a vezérigazgató. A stratégiai időszak 3. évének végére (2018) 27,6%-kal – már 1.274.000 fő – sikerült növelni a komppal szállított utasok számát a 2015-ös évhez képest. A növekedés a szállított gépjárműveknél és a kerékpároknál hasonló mértékű volt a stratégiai időtáv 3. évének végére. 2018-ban 32%-kal több gépjárművet és 34,5%-kal több kerékpárt szállítottak a balatoni kompok, mint 2015-ben.

A vitorláskikötői ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni az elmúlt 3 év tekintetében. Ezek közül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagjaként átadott alsóörsi vitorláskikötőt, a fonyódi vitorláskikötő átépítését és bővítését, a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat megújítását, illetve a vitorláshelyek bérlésével kapcsolatos ügyfélkezelés BAHART Ügyfélközpontba történő becsatornázását emelte ki a vezérigazgató. A bérelhető hajóhelyek száma a stratégiai időszak 3. évének végére 8,5%-kal, az éves szerződéssel rendelkező bérlők száma 13,1%-kal növekedett 2015-höz viszonyítva. A vitorláskikötők kihasználtsága 2018-ban 95,3%-os volt, amely 3,8%-os növekedést jelentett.

Kollár József vezérigazgató kiemelte: Az utas- és üzembiztonság jegyében felkészített személyhajókkal a BAHART valamennyi korosztály számára élménygazdag hajózási lehetőséget kínáló szolgáltatáspalettával, az utasigényekhez még inkább optimalizált hajóindulásokkal, valamint egy teljes héttel meghosszabbított főidényi menetrenddel és programhajó-kínálattal vár minden érdeklődőt a 170 napos éves hajózási szezonban. A nagyközönség számára meghirdetett éves szolgáltatáskínálat alapján több mint 7500 járat indul 21 Balaton parti települést összekötve, csaknem 5300 sétahajó-indulás közül lehet választani 17 kikötőben, 2300 gyorshajójárat is igénybe vehető az érintett 5 kikötő tekintetében. Minden bizonnyal idén is kedveltek lesznek az elmúlt évek során jól bevált programhajók is, ennek megfelelően szeptember 1-ig meghosszabbított főidényben 245 bulihajójárat, 104 Varázshajójárat indul majd, és 3 kikötőben Minimax hajóval is találkozhatnak az utazók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a BAHART fontos szerepet tölt be olyan kiemelt események vonatkozásában is, mint a Balaton átúszás vagy a Balaton Sound bulihajója.

A kompközlekedésben a társaság továbbra is magas fokú rugalmasságra törekszik, és a meghirdetett menetrend felfüggesztésével a forgalom függvényében akár folyamatos átkelést is biztosít az év bármely napján. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként idén már 4 alkalommal lesznek koncertek a BAHART kompjain a Balaton közepén, és ugyancsak izgalmas programnak ígérkezik a Balatoni Kör által szervezett Gasztro Piknik, valamint egy Zumba rendezvény az egyik komp fedélzetén. A BAHART kompjai emellett a régió kerékpáros versenyei során is fontos szerepet töltenek be az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan.

-Vajna-

tabs-top
More in Hungary, Utazás
Félszáz autóbuszt adtak át Debrecenben!

A közbeszerzési pályázatban megszabott teljesítési határidő lejárta előtt, ünnepélyes eseményen adta át az Inter Traction Electrics Kft. a VOLÁN Buszpark...

Close