EGYRE NÉPSZERŰBB LENGYELORSZÁG!

Az elmúlt évben jelentősen növekedett az érdeklődés Lengyelország iránt a magyar turisták körében. A történelmünk során – remélhetően és feltételezhetően már a fiatalok is tudják – a magyarok legjobb barátaiként ismerhetjük a lengyeleket, így hozzájuk utazni mindig nagy várakozással készülődhetünk. Ezúttal a hozzánk legközelebbi (s egyben a legdélebbi) vajdaságot mutatjuk be dióhéjban Olvasóinknak.

Małopolska régió idegenforgalmi szempontból nagyon sok lehetőséget kínál a magyar turistáknak, akik ezt szívesen igénybe is veszik. Ebben a régióban találhatók hegyek (Tátra), műemlék városok (Krakkó, Tarnów), zarándokhelyek és gyógyüdülő helyek. A régió kulturális, oktatási szempontból is igen jelentős. Köztudott, hogy Krakkó egész történelme során kapcsolatokat ápolt Magyarországgal. A Krakkói Egyetem ebben az évben ünnepli fennállásának 650. évfordulóját, ahol már a megalakulástól tanultak magyarok. Létrejöttében jelentős szerepe volt Hedvig lengyel királynőnek (Nagy Lajos lányának). Ebből az alkalomból sok rendezvényt rendeznek közösen a várossal. Az ünnepségsorozat márciusban kezdődik. A legfontosabb rendezvény május 10-én lesz az államfő részvételével, este egy nagy szabadtéri zenei rendezvénnyel.

A másik jelentős város Tarnów, amely a legmagyarabb lengyel város. Tarnówban született és temették el Bem apót, s nyomában egy útvonalat alakítottak ki, melynek teljes hosszában minden információ magyarul is olvasható. A városban több helyen is találnak az odalátogatók magyar emlékeket, magyar feliratokat. Ebben a városban látható a múzeumban az Erdélyi körkép, amely a Nagyszebeni csatát mutatja be (sajnos, nincs meg a teljes anyag).

A másik régió Opole: ezt a régiót már 2012-ben kezdték intenzívebben népszerűsíteni (egy régiót akkor lehet bevezetni, ha folyamatosan jelen van a piacon), s ebbe a folyamatba kapcsolódik be ez a jelenlét is. Ez közel van Magyarországhoz, de a békehatár ezt a régiót választja el Németországtól. A régióban gyógyüdülők – a Kneipp gyógymódot kidolgozó Kneipp úr is itt dolgozott, s szanatóriuma a mai napig is fogadja a gyógyulni vágyókat – és zarándokhelyek (a Szt. Anna hegy) találhatók. A műemlék városok (Opole és Nysa) is kiváló célpontot jelenthetnek a Lengyelországba utazóknak.

Bielsko – Biała az Osztrák – Magyar Monarchia része volt, így anno kis Bécsnek is nevezték. Ez is érzékelteti, hogy érdemes felkeresni, de magában a városban és a környékén síelési lehetőségeket/felvonókat is találhatunk. A felvonókat felújították, a területeket hóágyúzzák – kivilágítva! Úgy télen, mint nyáron a hegyvidék igen látogatott az aktív turizmust kedvelők körében.

Előre bocsájtjuk: a következő úti célunk két fő állomása az UNESCO Kulturális Világörökségének listáján lévő Krakkó és a több mint hétszáz éve működő Wieliczkai sóbánya, természetesen az útba eső Zakopane kihagyása nélkül. Ez az élménybeszámoló egy korábbi látogatás összefoglalójaként készült.

Nos, úti beszámolónk első napján érdemes ebéddel indítani, s ez esetben a Karpacka étterem specialitásai kihagyhatatlannak bizonyultak a sí centrumban. Szerencsénk volt, mivel augusztus végén zajlik itt a Hegylakók Folklór Fesztiváljának emlékezetes rendezvénye, ahol a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület (Salgótarján) fellépői óriási közönségsiker kíséretében kategóriájának aranyérmese lett. Egyébként 15 országból érkeztek a rangos megmérettetésre. Kezdésnek a sajátságos aurájú üdülési központ, a legendás város legrangosabb szállodájában (Belvedere) megpihenni a Lengyel Idegenforgalmi Hivatal – a study tour főszervezője – profizmusát bizonyítja.

Köztudomású, hogy Zakopane az ország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa a Tátra hegység lábánál. A síelők jól ismerik Gubalowka korszerű pályáit egészen új világszínvonalas felvonójával, amely a téli időszakon kívül a bioszféra rezervátumának tekinthető. A helybéli gorálok vendégszeretetét pedig le sem lehet írni, azt csak megtapasztalni lehet. Az itteni népművészet számos kultúra ötvözeteként jött létre, a kárpáti civilizációk elemeit is magában foglalva. Az említett Hegyvidékek Fesztiválja a nyár végén rendkívüli ünnepi időszaknak számít, mivel igazi folklór attrakció a hét napig tartó zene és tánc fúziója, a nemzetközi művészet találkozója. Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike, a Krupówki élete bő egy kilométeren át minden évszakban lüktető, amelyet a műemlékekkel egyetemben nem kerülhetnek el az idelátogatók. Zakopane egyébként nem csak a kultúra és művészet kincsestára, hanem a szabadidő aktív eltöltését ajánló ötletek kimeríthetetlen forrása is. A gasztronómia pedig az ősi hagyományokon nőtt fel, művészies tálalások kíséretében.

A Dunajec folyó áttörésén tutajozni maga a csoda, az egyik legnagyobb turisztikai érdekességnek jellemezhető. A természet varázslatos díszletei között történő utazás különösen a magyaroknak óriási élmény, hiszen több hazai emlékkel találkozhatunk. A folyó jobb oldalán illetve partján húzódik a Szepesség, hajdanán a Magyar Királyság egyik közigazgatási egysége. A völgy e szakasza a középkortól egészen az első világháború végéig egybeesett Európa történetének talán leghosszabb ideig fennálló és legbékésebb határával. Többek között magyar emlék a Nedec vára is, ám a sok évszázados szomszédságunknak sokkal több maradványa található a Piening-hegységben.

E régió nevezetességeinek sorában népszerűek a sóbányák. A bochniai és a wieliczkai pedig kihagyhatatlan! Lengyelország leggyakrabban látogatott nevezetessége a világörökség része, bő száz méterre a föld alatt. Mindez közel 900 éves só kitermelés eredményeként egyfajta városra emlékeztet, alázatot keltve a természet erőivel és az ember lehetőségeivel szemben. A kibányászott útvonal páratlan kamrái megőrizték a bányászati munkák nyomait, az akkori szerszámokat és gépeket. A sóból faragott szobrok és domborművek között található a világ legszebb Szent Kinga nevét viselő kápolnája, egy csodálatos sós tó árnyékában. A sóbánya különben kiváló és látványos helyszíne különböző rendezvényeknek illetve ünnepségeknek, jól szervezett koncertekkel valamint kulturális programokkal színesítve a kínálatot.

Krakkó, az egykori királyi főváros kontinensünk turisztikai térképének egyik legimpozánsabb települése. A Visztula folyó két partján fekvő város felbecsülhetetlen értékű kulturális és művészeti alkotásokról híres. A közel egymilliós lakost számláló, az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címmel büszkélkedő, sőt, egyúttal a leglátogatottabb lengyel város.

Itt van az egyik legrégibb európai felsőoktatási intézmény, az 1364-ben alapított Jagelló Tudományegyetem. S ami a lényeg: a városközpontot 1978-ban felvették az Unesco Kulturális Világörökségi listájára, a rangos királyi úttal egyetemben.

A főtértől néhány száz méterre található a rangos Wawel, a Királyi Vár (palota). A lenyűgöző építménynek a története bő ezer esztendőre nyúlik vissza. Kazimierz a város egyik leglátványosabb városrésze a több száz éves műemlékével együtt. Egyébként itt élt és alkotott számos híres egyéniség, nevezetesen II. János Pál pápa és két Nobel-díjas költő többek között.

Az óváros házai alatt húzódik a gótikus folyosók és boltíves helységek ritkán látott pincerendszere, a történelmi pincék világa. Ebből több mint száz összterülete 75 ezer négyzetmétert tesz ki.

Krakkót sokan mágikus erővel rendelkező helynek tartják, mivel pozitív erő áramlik a Szent kőből (csakrából), amely egyike a világ hét különböző titokzatos energiaforrásának. Világszerte ismertek a krakkói betlehemi jászolok. A nép- és iparművészek alkotásai a barokk díszítőelemeket kapcsolják össze a népi elbeszélések illetve legendák motívumaival. Csodálatra méltó a Mária-templom főoltára, amely a 15. században készült aranyozott és polikrómozott hársfából, ma is kontinensünk legnagyobb gótikus faoltára.

Végül szóljunk röviden a tájjellegű ételkülönlegességekről, merthogy a kulináris élvezetek mindenkit érdekelnek. A krakkói mártogatós például sok hagymával és köménnyel párolt sertéskaraj szelet vízben főtt gombócban vagy zsemlében, szósszal körítve. Nagyszerű és népszerű a kacsasült gombával, amelyet hajdinakásával tálalnak. A két, figyelmet érdemlő sajtféleségük a juhtejből készülő oscypek és a bundz. Igazi csemegének számít a vaníliával ízesített, túróból készülő lepény, valamint a pápai krémes. Mindenütt kapható péksütemény a sóval, mákkal vagy szezámmaggal behintett krakkói perec.

Természetesen a fentieket csupán csak figyelemkeltő szándékkal igyekszünk olvasóinkkal tudatni, sokkal inkább érdemes személyesen megtapasztalni és élvezni Lengyelországot. Ehhez még kontinensünk egyik legnépszerűbb LOT légitársasága kedvező ajánlatokkal áll az utazók rendelkezésére.

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
SÍPARADICSOMOK LENGYELORSZÁGBAN

A rendszerváltás előtti időszakban a magyaroknak leginkább a szlovák hegyek jelentették a fő síelési lehetőségeket, másodsorban pedig Lengyelország két régiója...

Close