Egyre népszerűbb a „Cápasuli”

Az idei szezonban több szempontból is megújulva és átalakulva folytatódik az állatkerti esti séták hagyománya. A résztvevők a kert esti zárása után különleges vezetés keretében pillanthatnak be az állatkerti kulisszák mögötti világba. A séta során olyan helyekre visszük el a résztvevőket, ahová egy szokásos állatkerti látogatás során a közönség nem juthat el – nyilatkozta Hanga Zoltán sajtó szóvivő. Az idei első sétán a média képviselői kaptak ízelítőt a programból, amelynek a központjában a gyakran indokolatlanul hírhedt cápák voltak…

A cápák érdekes állatok! Mégpedig nemcsak a zoológusok, tengerbiológusok, állatkerti szakemberek számára, hiszen mindenütt azt tapasztalni, hogy a nagyközönség is érdeklődik irántuk. Ehhez a cápák különleges sajátosságain túl valószínűleg az állatok vélt vagy valós veszélyessége is hozzájárul. Az állatkertek és nyilvános akváriumok látogatói mindenesetre örömmel gyönyörködnek ezekben a valóban különleges állatokban.

A cápák iránti érdeklődéssel összefüggésben a Budapesti Állatkert is régóta,
összességében több mint száz esztendeje foglalkozik cápák tartásával. A Pálmaház alatt található, 1912-ben átadott, patinás Akvárium megnyitása idejében is törekedtek arra, hogy cápákat is be lehessen mutatni. Erre azonban a lehetőségek igen korlátozottak voltak, ennek az akváriumnak ugyanis eredeti állapotában 6 ezer literesek voltak a legnagyobb medencéi. Így a régi időkben legtöbbször csupán az Adriában is őshonos kispettyes macskacápa bemutatására volt lehetőség.


Tengeri akvarisztikai bemutatóhelyeik fejlődése nyomán 2004-ben már 11, 20 és 23 ezer literes, 2012-ben pedig már 85 ezer literes tengervizes medencével is rendelkeztek, amely lehetővé tette a barnasávos bambuszcápák rendszeres szaporítását, majd további cápafajok, például korall macskacápa, szemfoltos bambuszcápa, illetve rövidfarkú dajkacápa bemutatását is.


Sokan talán nem is gondolnák, de meglehetősen sokféle cápa létezik. A zoológusok legalább 470 fajukat különböztetik meg. A nagyközönség azonban a kisebb testű, fenéklakó, aljzaton élő fajokat általában nemigen szokta „igazi" cápáknak tartani.


Minthogy az Állatkert  új területein (mintegy öt hektárnyi felületen) számos  új fejlesztés  megvalósítására van lehetőség, végre lehetségessé vált olyan
létesítmények kialakítása is, amelyek többek között ezeknek a cápákkal kapcsolatos látogatói igényeknek is meg tudnak felelni. Ennek jegyében készült el az új Cápasuli, amelyet 2018. december 13-án nyitottak meg a nagyközönség előtt – az Állatkert játszóparkja, a  Holnemvolt Vár  legújabb attrakciójaként.
.
A Cápasuli főszereplői természetesen maguk a cápák! Már most négy különböző cápafaj, feketeúszójú szirtcápa (Carcharhinus melanopterus), rozsdás dajkacápa (Ginglymostoma cirratum), homokszínű dajkacápa (Nebrius ferrugineus) és zebracápa (Stegostoma fasciatum) is látható az új bemutatóhelyen. A későbbiekben pedig további cápafajok is érkeznek majd. A cápákon kívül van itt leopárd ostorfarkú rája (Himantura uarnak), tehénorrú rája (Rhinoptera bonasus), a csontoshalak közül pedig denevérhal (Platax sp.), vitorlás csattogóhal (Symphorichthys spilurus sp..), aranymakréla (Gnathanodon speciosus), francia morgóhal (Haemulon flavolineatum), zöld barátsügér (Chromis viridis) és óriás fűrészessügér (Epinephelus lanceolatus) is.


Az állatok többsége a legnagyobb, nettó 660 ezer literes medencében található, de például az óriás fűrészessügér egy önálló, 30 ezer literes medencében kapott helyet.


Egy harmadik, 90 ezer literes medencét pedig főként az újonnan érkezett állatok fogadására, karanténozására tartanak fenn. A Cápasulit úgy alakították ki, hogy a medencékben élő állatokon kívül a technológiai terek és a tengervíz megfelelő állapotát biztosító akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részei legyenek.


Így azt is meg lehet figyelni, hogyan dolgoznak az állatkerti munkatársak a Cápasuli lakóival, és hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy az állatok jól érezzék magukat.


És hogy miért „suli” a Cápasuli? Azért, mert az itt bemutatott cápák mind fiatal állatok, akik a közönség szeme láttára fognak itt felcseperedni. Megjegyezzük, hogy a legnagyobb példány már meghaladta a két métert! Ráadásul nemcsak testileg gyarapodnak majd, hanem a szó szoros értelmében is tanulni fognak. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola” a cápák számára, ahol a „nebulók” megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatják őket.

Sz.A.

Uhuval fogadták a sajtó képviselőit
tabs-top
More in Környezetvédelem
Európai Botanikus Kerti Kongresszus

Ebben az esztendőben (2022. május 16-20. között) Budapest adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának (EuroGard IX), az Európában...

Close