Egy pap, aki sokat tett a hívekért és a magyar kultúráért – Kacsik Árpád (1944-2017)

Elhunyt Kacsik Árpád a Felső-Mátra legendás plébánosa. Mi, akik a nyarat töltjük a Mátrában a Három falu templomában hallgattuk irodalmi idézetekkel színesített, a mai kor emberéhez szóló prédikációit.

Tüdőbetegsége miatt helyezte püspöke fel a hegyekbe, ahol felpezsdítette a hitéletet, közösséget, kulturális életet szervezett vendégelőadókkal, irodalmi, zenei műsorral. Híres orgonisták, kórusok (pl. a Sík Sándor Kamarakórus), előadók és szónokok fordultak meg. Nyáron cserkészek, zarándokok vettek részt a szentmiséken. A Három falu templom búcsújakor (augusztus 20-án) minden évben megszervezte az ünnepséget. A kertben bográcsban főtt az étel, mi hosszú asztaloknál ültünk. Alkalom volt ez is a közösség jobb megismerésére.

Galyatetőn, a Kodály-kápolnán kívül szabadtéri misét is tartott. Mikor nyugdíjba vonult, Mátraszentimrén szabadtéri mise keretében búcsúztunk tőle. Még az autóbusz is terelt út- vonalon járt.

A falu vezetői is becsülték, részt vettek a megmozdulásokon, a falu díszpolgára is volt.

Megírta a Felső-Mátra templomainak történetét a Tájak – korok – múzeumok sorozatban.

Élete fő művének a Fallóskúti kegytemplom felépítését és bővítését tekintette, zarándokházzal, temetkezési hellyel. Ő is itt nyugszik az altemplomban.

Dolgos élete után nyugodjon békében!

Dr. Borsos Zsuzsanna

tabs-top
More in Hungary
CSÍKSOMLYÓ ÉS INDONÉZIA A VILÁGKLUB ESTEN!

A Panoráma Világklub egy világméretű, értékalapon és harmonikus együttműködésen alapuló, baráti civil szerveződés dr. Tanka László elnök alapításának köszönhetően. Sikeres...

Close