Drága nagyi – egy érdekes film

A Baszkföldön élő Mikelnek (Joseba Usabiaga) nem alakul jól az élete. Barátnője épp szakított vele és munkahelyéről is kirugták. Mivel már elege van Spanyolországból, másodunokatestvérének, Chelónak (Joseba Usabiaga) hívására Argentínába költözik. A naiv fiatalembernek azonban fogalma sincs, hogy milyen körülmények közé csöppen.

Mielőtt a sztori elmesélésébe belekezdenénk, érdemes magukról a baszkokról is pár szót ejtenünk. Ők egy elszigetelt nyelvet beszélő népcsoport, akik kitartóan őrzik kulturális és történelmi örökségüket.  A spanyol-francia határ két oldalán, a Pireneusok nyugati részén élnek, és a baszk nyelv (euskara) a tudomány jelenlegi állása szerint egyetlen másik nyelvvel sem mutat rokonságot. A baszkok jelentős része szétszóródott a világban, ám őrzik nemzettudatukat és hagyományaikat. Annak az Argentínában lévő kisváros lakói, ahova Mikel érkezik szinte mindannyian baszk felmenőkkel rendelkeznek. Már ott születtek, s sosem jártak szüleik és nagyszüleik szülőföldjén, ugyanakkor mélyen őrzik hagyományaikat, melyek a település mindennapjait meghatározzák.

A Mikelnek ígért munkalehetőségből semmi sem valósul meg, tekintve, hogy Chelo valójában egy álmodozó típus és a vállalata még nem is létezik. Nem csoda ht, hogy adóságokba veri magát (hitelezői pedig őt). A történet másik hősnője, az évek óta vegetatívan élő nagynénje, Dolores (Itziar Aizpuru) hirtelen magához tér, bár a valóságérzékelése igencsak gyenge. A “drága nagyi”, amint a film címében is szerepel Mikelről azt képzeli, hogy valójában az öccse, miközben a az elképzelt személy valóságban Mikel nagyapja volt.

Dear Grandma | Films | Uránia Nemzeti Filmszínház

Főhősünk innentől gondozni kezdi rokonát, miközben Argentína kellős közepén, az Isten háta mögött se tud szabadulni baszk hagyományoktól. Azokból, melyekből olyannyira ki szeretett volna szakadni környezetváltásával. Viszont a felsejlő új szerelem miatt hajlandó beilleszkedni a város életébe. A filmben hallhatunk néhány baszk dalt, láthatunk egy Szent Magdolnának szentelt ünnepi eseményt, baszk táncokat, mint a fandango és az arin-arin.

Dear Grandma | Miami Film Festival 2023

A Jabi Elrotegi rendezésében készült 100 perces alkotás még 2022 ősszel mutatkozott be Spanyolországban és különböző fesztiválokon, majd a kezdeti lendület után Argentínában egészen múlt év szeptemberig kellett várni a mozis futásra, így a nemzetközi porondon Magyarországra az elsők között ér el a film. A kinti kritikák jellemzően a kellő, ideálisan eltalált humor és dráma mértékét dicsérik.

A forgatás nagy része Córdobában és Mendozában zajlott, előbbi pedig a dél-amerikai ország második legnagyobb települése – Buenos Aires után. A baszk jeleneteket pedig többnyire Bermeo kikötővárosának szépségét dicsérik.

Sz. Sz.

tabs-top
More in Kultúra
Kékfehér jelenés

Megírtam, amiket láttam, azt is. amit kitaláltam, az a jövő holtomiglan, mi a múltból visszavillan. Kék és fehér halk remegés,...

Close