Dr. Szalay Attila: ANZIX IZMIRBŐL – csodás az Aegean tartomány kertkultúrája.

20160409_163743A mintegy nyolcvanmilliós Törökország mezőgazdaságának betekintésére – különösen a jelenlegi politikai kavalkádban – nem sokaknak adatik meg a lehetőség, így bizonyára közérdeklődésre számíthat az alábbi helyszíni tudósításunk az Égei tartomány térségéből, merthogy az utóbbi évtizedekben nagyon intenzív a fejlődésük. Az ország éléskamrájának jellemezhető régió négy millió lakosú fővárosába (Isztambul és Ankara után a harmadik legnagyobb metropolisz) történt landolásunk, s a résztvevők tapasztalatai szerint egybevágóan fogalmazódott meg: sok tekintetben érdemes számolni a törökökkel.

 

A száz főt alkalmazó AGRICO/QUEEN kertészet szupermodern technológiája lenyűgözte a résztvevőket. A bruttó négy hektáron felállított üvegházak és fóliasátrak automatizált komplexumában ezrével sorjáztak a trópusi és mediterrán virágok. Szaporításuk komoly genetikai és nemesítői hátteret igényel, ezzel biztosítva a minőséget, amelyet mintegy százfős dolgozói létszám garantál. Zömében igényes piacra termelnek, elsősorban Németországba és Hollandiába. Csinos marketingesüket pedig az utóbbi országból „importálták”, merthogy hitvese török származású. Ottlétünk ideje alatt is két kamion várakozott áruszállításra, ami bizonyítéka elismertségüknek.

indexAz egy hektárnyi területen álló üvegházakban, illetve a másfél hektárnyi felületet elfoglaló fóliasátrakban világszínvonalúnak mondható a technológia: Greenhouse programozott/automatizált rendszerek, a legmodernebb mobil öntözőrendszerek és szellőzési illetve fűtési berendezések biztosítják a minőségi „palántagyártást”, vagyis az előállítást.

A cég mottója szerint hatékonyan és jövedelmezően kell működtetni a vállalkozást a versenyképesség érdekében – az egészséges növények kibocsátása mellé minőségi szolgáltatások párosulnak.

A másik cég ugyan fél évtizedes múlttal rendelkezik a kertépítés valamint általánosságban a kertkultúra színvonalas terjesztésében, de máris az ország egyik legtekintélyesebbjének számít a KARDELEN nevet viselő családi vállalkozás. Virágaik és dísznövényeik a városok közterein illetve frekventált utcáin éppúgy fellelhetők, mint a családi házak rezidenciáján.

 

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
Dobi Ildikó: Olasz tavasz 2016

Itália népe tavasszal elsősorban a gasztronómiát ünnepli   Olaszország legfőbb jövedelme a turizmusból származik, de különben is nagyon szereti a...

Close