Dr. Kölcsei Tamás: A tiszadobi Andrássy-kastély megcsodálása – ha tehetnénk

kastelyAz észak-alföldi régió ékkövének számító tiszadobi Andrássy-kastély látogatása mindig nagy élményt jelent. A grófi családhoz fűződő gazdag történelmi múltja mellett építészeti remekműnek számító pompás kastély országosan ismert.
Kötődés az Andrássy grófokhoz
Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, a család legnevezetesebb alakja Andrássy Gyula volt, aki Széchenyi István barátjaként a Tisza-szabályozásában nagy érdemeket szerzett. A gróf a kiegyezés után a Monarchia külügyminisztere lett, előtte meg a magyar állam miniszterelnöke volt. Nevét a romantikára fogékony közönség főleg Erzsébet királynéhoz (Sziszihez) fűződő bensőséges kapcsolata tette híressé. A királyné látogatásának emlékére a gróf tölgyfákat ültetett, melyek közül megmaradt egy-két vén fa idézi fel a látogatás szép emlékét. Sokan vélik azt, hogy a királynéhoz való jó viszonynak is szerepe lehetetett a kiegyezési „hangulat” megteremtésében.
A kastély másik jól ismert alakja Andrássy Katinka, a „vörös grófnő” volt, akit Gyula gróf fia (II. Gyula – 1860-1929) gyámapaként nevelt. Katinka grófnő számos kastélyuk közül hármat szeretett legjobban, de ezek élén is Tiszadob állt. Itt született, itt időzött sokat, s ide járt neki udvarolni Károlyi Mihály gróf.
Az Andrássy-család címere a kastély főbejárata fölötti színes ablakon látható, miként a család jelmondata (Fidelitate et Fortudino – Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll a kastélyban.
Pompás építészeti remekmű
legifelvetelA kastély a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit egyesíti, a Vajdahunyad-vár stílusát erősen idézve. Különösen az északi homlokzaton a vártorony háromkonzolos zárt erkélye emlékeztet a vajdahunyadi várra. De más erdélyi kastélyminták hatásai is jól feltűnnek. Az épület nagy „számszaki” érdekessége az, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a napok számának megfelelően 365 ablakszeme van.
A lépcsőház-toronyból a fiókos dongaboltozatú nagyterembe (lovag-, ill. bálterembe) léphetünk, melyet hajdanában pazar műkincsek, reneszánsz bútorok, páncélzatok díszítettek. A nagyszalontól keletre a gróf dolgozószobája, nyugatra pedig a királyi vendéglakosztály volt, benne a királyi hálószoba foglalt helyet. A királynéi vendéglakosztály az első emeleten volt, onnan kelet felé haladva a grófné és a gróf lakosztálya következett.
Bebarangolva a parkot

parkA kastély kertje angol- és franciakert, benne pompás rózsalugasok díszlenek, de talán legszebb látványt a bukszus-bokrokkal kialakított labirintus nyújt. Ebben a híres szobrász, Fadrusz János „Leányszöktetés” szobrát csodálhatjuk meg. A parkot északról ősfákból álló gazdasági erdő határolja, szinte átölelve a fenséges épületet.
A vad pusztítás utáni sors
Szomorú történelmi tény, hogy 1918-ban a kastély pompás berendezését fegyveres forradalmárok összetörték, az ablakokat belövöldözték. E barbár cselekedet során szobrok, kerámiák, tükrök, drága festmények pusztultak el. A második világháború végén román katonai kórházként működött, 1948-ban osztrák gyerekek, majd később görög menekültek gyerekei kerültek ide. 1950-től gyermekvárosként működött.
A kastélyban 1998 óta tartják a híres tiszadobi zongorafesztiválokat, azonkívül időszakos kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek ad méltó helyet. A régió kulturális turizmusának központjává vált. Aztán az épületet és parkot közel 2 milliárd forintos költségráfordítással felújították, korszerűsítették.
Sajnálatos módon lakat került a bejárati ajtókra „Idegennek belépni tilos„ elriasztó táblákkal. Az idelátogató turisták értetlenkedve toporognak a bezárt kastély előtt, majd keserű szájízzel távoznak. Senki nem tudja és nem érti, hogy az eddigi turisztikai központ miért zárult be a látogatók előtt, és miért is nem lehet bemenni és megcsodálni az óriási pénzzel felújított kastélyt. Szerencsére a csalódott turisták között akadnak még optimisták, akik abban reménykednek, hogy hamarosan ismét megnyílik a kapu a látogatók előtt. De mikor? Mikor?

tabs-top
More in Hungary
Dobi Ildikó: A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múltja és jelene

Kiss Imre igazgató sajtótájékoztatón beszélt az MKVM 50 éves múltjáról és jövőbeni terveiről. A múltra még sokan emlékezünk: első szállása...

Close