Itália népe tavasszal elsősorban a gasztronómiát ünnepli
Olaszország legfőbb jövedelme a turizmusból származik, de különben is nagyon szereti a látványos fesztiválokat. Van mit mutogatni a látogatóknak műemlékekből, gasztronómiából, vidám életmódból, tengerpartból, lazaságból.
– Március 12-től június 12-ig négy olasz város programjai csak a pezsgőről, a híres olasz Proseccóról szólnak kastélyokban, szállodákban, farmokon és éttermekben.
– Tipikus liguriai (Genova környéki) fesztivál 1952 óta San Fortunato ünnepe, a halászok védőszentjéről elnevezett halfesztivál május 8-án a festői Camogli faluban.
– Május 15-én Monterosso (Liguria) városa sárgába öltözik a Citromfesztiválra. Lesz citromfagyi, sütemény, limonádé stb. valamint megemlékeznek Eugenio Montale költőről is.
– Június 3-5-ig a szicíliai Acireale és Nivarta faluban a világ összes termelői és forgalmazói gyűlnek össze a híres olasz fagylalt, a gelato örömére.
– A Rómától 20 km-re lévő Nemi faluban 1922 óta fényes külsőségek között tartják az eperfesztivált. Az alkalomra az ottani hölgyek népviseletbe öltöznek, a vendégek pedig az eper- és a szamóca mindenféle változatát megkóstolhatják. A helyi ékszerészek eper alakú kézműves termékeiket kínálják június 5-én.
– Június 25. és július 3. között rendezik az Artusi Ünnepet az olasz konyhaművész, Pellegrino Artusi tiszteletére Forlimpopoliban, Cesena közelében.
– Július 17-én Porto San Giorgio a tenger gyümölcseit kóstoltatja meg a látogatókkal, amelyeket óriás, ezer literes serpenyőben sütnek meg a turisták szeme előtt.
– Májustól decemberig Parma és Piacenza (Emilia Romagna tartomány) húsz ősi kastélyában elevenítik fel a régi étkezési és társasági hagyományokat (a részleteket lásd a www.castellodelducato.it oldalon).
Tehát mindig érdemes Itáliába utazni.
Dobi Ildikó
Igen-igen ebben a kis ,- szinte ismeretlen országban,- nem a bruttó hazai termék (GDP) értékét mérik, hanem a boldogság indexet,...