Dobi Ildikó: Gyógyteák megfázás esetén

LándzsásútifűA hidegebb időszakokban több a meghűléses megbetegedés. Ilyenkor forduljunk elsősorban a természet patikájához! Az évszázados vagy talán évezredes népi megfigyelések és gyakorlatok ma is hasznunkra válnak.

A csipkebogyó C-vitamin tartalma utolérhetetlen kincs, hiszen a télire eltett gyümölcsökben vagy a szállítás miatt a déligyümölcsökben fogytán van a szervezetünknek szükséges vitamin. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a test szöveteinek újjáépítését, mellesleg antioxidáns a rákbetegségek megelőzésében. A csipkebogyó tartalmaz még B1-, B2-vitamint, továbbá flavonoidokat, amelyek a hajszálereket védik. A szárított csipkebogyót langyos vízben áztassuk, nehogy kifőzzük belőle a C-vitamint!

A bodzavirág teája csökkenti a gyulladásokat, enyhíti a megfázás tüneteit, izzaszt, köptető hatású nyákoldó. A virágokat leforrázva, de ne forrón igyuk – naponta többször.

A lándzsás útifűvel minden kirándulásnál találkozhatunk, olyan gyakran fordul elő a természetben. Remek gyulladáscsökkentő, baktériumölő, csillapítja a köhögést és a rekedtséget. Emellett égési sérülések és rovarcsípések esetén gyógyítja a sebeket. Gyerekek számára készítenek belőle gyógycukorkákat vagy szirupokat.

A kakukkfű illóolajai rendkívül erős hatásúak hurut- vagy váladékoldáshoz, görcsök oldásához, fertőtlenítéshez. Vigyázat: hosszan tartó, rendszeres használata emelheti a vérnyomást!

A kamilla a leggyakrabban használt gyógynövény a kozmetikai készítményekben is. Kiváló gyulladásgátló, ám előfordulhat, hogy valaki allergiás az illóolajaira. Amennyiben nem vált ki allergiás reakciót, szemgyulladás borogatására, toroköblítésre, inhalálásra és fertőtlenítésre is használhatjuk a teáját.

A hársfatea szelídebben oldja a meghűléses tüneteket. Nyákoldóként köptető és izzasztószer lehet. Naponta több csészényit igyunk meg belőle!

Ha magunk szedjük a fenti gyógynövényeket, ügyeljünk arra, hogy ne az autóút mentén keressük, hanem a közlekedéstől távolabb, tiszta levegőjű környezetben. A gyűjtés után szétterítve, alaposan szárítsuk ki, hogy télire kitartsanak. A legjobb papírzacskókban tárolni. A gyógynövényekből keveréket is készíthetünk magunknak. Sohase forrón igyuk a főzetet, és a legjobb naponta többször mézzel ízesíteni.

Dobi Ildikó
(Herendy Csilla dolgozata alapján)

tabs-top
More in Életmód
Így szégyenülnek meg a hitetlenek…

Szerző: Ifj. Tompó László - Forrás: Hunhír.info Teljesen igazuk volt a régi bölcseknek, akik szerint minden igazi baj forrása a...

Close