Dobi Ildikó: A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múltja és jelene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiss Imre igazgató sajtótájékoztatón beszélt az MKVM 50 éves múltjáról és jövőbeni terveiről. A múltra még sokan emlékezünk: első szállása a Vár-negyedben volt egy szépséges műemlék épületben, ám a hely a gyarapodó gyűjtemény számára túl kicsinek bizonyult. Később elköltöztek a belvárosi Szent István térre, a Bazilika mellé. A szecessziós épületet a 20. század elején Lajta Béla tervezte és díszítette a kor modern stílusában. A múzeum belakta a pincét és az emeletet is, de állandó- és időszaki kiállítások számára mégis szűkké vált. A nagy értékű ingatlant végül eladták a fejük fölül.

Talán nem is kell mondanunk, mit jelent múzeumot költöztetni, főleg egy félig kész házba. De milyen házba! Az óbudai Krúdy-negyedben, szemben az Óbudai Társaskörrel, a Korona téren most épp azt a házat birtokolja, amelynek egyik szerény kis lakásában Krúdy Gyula író 1930 és 1933 között lakott a családjával. A szoba-konyhás hajlék akkoriban nedves és penészes volt. Az alapos felújítás után ebben a részben helyezték el az állandó Krúdy emlékkiállítást.

Az MKVM megkapta a szomszédos földszintes házat is, a kettő közötti átjárót üvegtetővel befedte, a kívülről nem látszó emeleten korábban az Örökségvédelmi Hivatal restaurátor műhelyei működtek, alatta pedig késő-barokk borospincék húzódnak meg. A közeli Arany-hegy ugyanis kiváló szőlőtermő vidék volt, s ezek miatt telepedett meg több pince és régi vendéglő a környéken. A felújítás alatt egyszer majdnem leégett a ház – emlékezett rá Kiss Imre.

A 2400 négyzetméter alapterületű épületegyüttes most otthont tud adni tisztességes állandó- és időszaki kiállításoknak. Kis színháztermében színi- és irodalmi előadásokat, rendezvényeket tartanak. Az ún. Kultea programok nem az üzletről, hanem az értékekről szólnak – jegyezte meg az igazgató. Valóban, a legtöbbjük ingyenes a látogatók számára. A tervek közé tartozik, hogy a két, közművekkel ellátott pincét vendéglő vagy borozó számára vállalkozóknak kiadják. Az udvari fészert új múzeumi szárnnyá alakítják.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A múzeum könyveinek kiadását az NKA támogatja: Karlóczay Mariann gyűjteményéről, Az első világháború gasztronómiájáról, az MKVM 50 évéről szóló évkönyv. Figyelmünkbe ajánlotta Saly Noémi karácsonykor megjelent „Példabeszédek” című könyvét. Az új időszaki kiállítások között szerepel az idén 60 éves Dekor Iskola története, a „Képes jazztörténet”, valamint a komoly kutatásokon alapuló „Szerzetesek asztalánál” címűek. A tipográfusoknak kíván emléket állítani a 93 éves Töreky Ferenc grafikusműhelye, majd az „Ügynök a bárpultnál” című időszaki kiállítás. Utóbbi szándéka nem a leleplezés, hanem a műfaj kuriozitása. Az 50 éves évfordulóra „Édes nagykövetek” című kiállításuk címét a külügyminisztérium megvétózta azzal, hogy a nagykövetek nem lehetnek édesek…

A múzeum támogatókat keres a Kultea programokhoz és a vendéglátáshoz, mert az évi 25-26 ezer látogatótól származó bevétel nem fedezi a kiadásokat, sőt, az ingyenes programok után is is ÁFÁ-t kell fizetniük! Siker, hogy a Milánói Világkiállításon és az Europeana „Étel és ital” honlapján szerepelhettek. Magyarország legkisebb múzeuma azért küzd, hogy a Krúdy-negyeddel együtt felkerüljön a turisztikai térképekre. Nagyszerű csapata erre alkalmassá teszi.
Ezek után közösen megtekintettük a 2016. május 1-ig látható „Szerzetesek asztalánál” című kiállítást. Arról külön cikkben számolunk be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobi Ildikó

tabs-top
More in Hungary
Nem jött minden Mezopotámiából: rézkori gazdagok temetőjét vizsgálják a Pilisben

Az ötezer éve élt elit temetőjét tárja fel Bondár Mária, az MTA BTK régésze Pilismaróton. Ez az időszak azért különösen...

Close