Dínók és vadaspark… Irány Budakeszi!

“Máté, meneküljünk!! – kiáltja egy nagyi benn a dinoszaurusz parkban. De a hatéves unoka nagyon bátor :” Menjünk inkább a hang felé! ” – és az üvöltő dínó irányába vette útját. Egy másik kisember, olyan két esztendős forma, odafordul egy idegen nagyihoz: hol van ez a dínó? Mármint akinek a fenyegető morgását halljuk. És megragadja az idegen két ujját, a nagyi meg fél szemmel figyelve éppen felfelé kepesztető kis unokájára sétál vele a hang irányába. Mikor megvan a “tettes”, a picike elengedi az idegen kezét, és újra apjához fordul…


A közel két hektáros Dinó Parkban, amit a Budakeszi Vadasparkban látogathatunk meg, huszonöt élethű dinoszaurusz közötti tanösvényen haladunk interaktív környezetben, ismerkedve az őslények letűnt világával. A park elején dinó lovaglás, közepe táján pedig, a Játék-völgyben dinó játszótér csábítja el a kisebbeket: teke, óriás csúzli, óriás jenga, ugróiskola. trambulin, célba dobás. Sőt, életük eddigi legnagyobb felfedezése is lázba hozza őket: kiáshatnak egy “valódi” teljes dínó csontvázat, ami felnőtteknek nemigen adatik meg.
Alaposan megfigyelve a dínókat, itt áll lesben köztük többek között az apatosaurus, azaz megtévesztő gyík, a többiek között van a rettenetes karmú, a tojásrabló, a háromszarvú, a taréjos gyíkhoz hasonló, a szárnyas és fogatlan – magyarul lefordítva.


A 26 hektáros vadas parkba kimenve ugyancsak gyönyörű erdei környezetben ötven állatfaj mintegy 200 egyedét láthatjuk. Találkozhatunk Harry Potter baglyával, őzekkel, gímszarvasokkal és dámszarvasokkal, vaddisznókkal, muflonokkal, sakálokkal, amiket toportyán néven is emlegetnek, hiúzokkal, őstulkokkal, barnamedvékkel, szürke farkasokkal. Simogathatunk kecskéket, szarvasokat. A kisragadozók között ott vár minket a nyestkutya, a mosómedve, a vörös róka, a nyest, a görény, a vadmacska, az éjfekete hollók, a macskabagoly, a fácán, a sokat akaró szarka, a varjú, a gerle és a galambok. A háziállatok közül mangalicák, kecskék, citka és racka juhok, pulykák, kacsák, ludak, magyar tarkák és parlagi szamarak találhatók itt. Miközben sétálgat kicsi és nagy, aranyos játszóterek várják a gyermekeket, ahova holt fáradtan érkeznek, de üdén futnak tovább. A rejtvényt szeretők a letöltött applikációval lehetnek “arany mancsos nyomozoo” – k is. Közben ismerkedhetnek tanösvények keretében madarakkal, hangokkal, kulturális és természeti titkokba tekinthetnek be interaktív táblák segítségével.


A vadasparki látogatást meg is koronázhatja egy kis mászás a parkhoz tartozó kalandparkban gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Akár egy tejes napot tölthetünk itt, még éhen sem kell halni – nagyon ízletes kenyérlángos is kapható benn.

Bodrog Beáta

tabs-top
More in Életmód
Érdekességek a COVID-19 koronavírusról…

Úgy gondoltuk illetve reméljük, hogy az alábbi írásunk többeknek segít eligazodni az egyre növekvő információ cunamiban. Először is a lényeg:...

Close