CSÍKSOMLYÓ ÉS INDONÉZIA A VILÁGKLUB ESTEN!

A Panoráma Világklub egy világméretű, értékalapon és harmonikus együttműködésen alapuló, baráti civil szerveződés dr. Tanka László elnök alapításának köszönhetően. Sikeres működésével – egyfajta szellemi hídként – az elmúlt másfél évtizedben kapcsolatait egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világban szét szóratott honfitársaink között szervezi, másfelől megszólítja és bekapcsolja a Világklub-hálózatba Magyarország és a magyarság iránt rokonszenvet érző és érdeklődő, barátságot ápoló idegen népek/nemzetek fiait is.

Társklubjainak száma meghaladja a kétszázat, átölelve öt kontinens mintegy 90 országát.

Ezúttal a közelmúltban (az esztendő magasan legmelegebb napjának februári estéjén) telt meg az OKISZ-székház díszterme, a következő programokra invitálva a nagyérdeműt, amelyről tisztelettel beszámolunk Olvasóinknak. Sajnos több tucatnyi lelkes klubtag nem tudott eljönni a rangos rendezvényre az országosan is hosszasan elhúzódó influenza járvány miatt, pedig Mátészalkától-Nagykanizsáig szinte Magyarország minden régiójából találkozhattunk már érdeklődőkkel, a korábbiakban is rendszeresen jól működő klubesteken.

Indonézia magyarországi nagykövet asszonya, Wening Esthyprobo Fatandari és a magyar-indonéz kapcsolatokat ápoló szervezetek, intézmények vezetői voltak a díszvendégei a legutóbbi Világklub Estnek Budapesten.

Az élményekben dús est során megelevenedett az indonéz tánc és zene világa, megtekinthettük Dezséry Dorottya fotóművész kiállítását, s a jelenlévők a finom jázmin teákat és tájjellegű süteményeket is megkóstolhattak. Miközben meghallgatták a nagykövetasszony beszédét a páratlan ország kultúrájáról, természetvilágáról és a magyar-indonéz kapcsolatok alakulásáról. Majd Hikmat Rijadi, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ igazgatója, Bézi Péter, az Indonéz-Magyar Kulturális Egyesület elnöke és Szük Norbert festőművész, a Bali Világklub elnöke tartotta meg beszámolóját a két ország közötti kulturális, művészeti együttműködés, a kapcsolatok lehetőségeiről és tapasztalatairól.

Ezt megelőzőn lélekben Csíksomlyóra látogatott a közönség, dr. Szalay Attila szerkesztő-riporter kisfilmjének jóvoltából, majd az immár történelmi jelentőséggel bíró zarándokvonatnak a megálmodói és megvalósítói, Petrus György és Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda vezetői tájékoztatták a jelenlévőket az idei zarándokvonat (június 2-5.) programjáról.

A remek hangulathoz a vonat díszvendége, Dévai Nagy Kamilla, Liszt Díjas énekművész, és a moldvai csángó származású, dr. Kiss Tatjána énekes járultak hozzá. Csupán megjegyezzük, hogy e témakörben őszinte szívvel ajánlhatjuk – gyakorlatilag mindenkinek „kötelező olvasmányként” Kabarcz Zoltán író és szociológus remek kiadványát – Nyeregbe magyar címmel.

Az est folyamán Joó Géza műsorvezető bemutatta a Mongóliai Világklub új vezetőit, Lestár Zsolt és Kiss Sándor társelnököket, valamint a Mongol Nagykövetség munkatársát, majd bejelentette, hogy a Mongóliai Világklub tiszteletbeli elnöki címre Batbayar Zeneemyada nagykövet úr kapott felkérést – továbbá – Indonézia bemutatkozásához hasonlóan- a közeljövőben Mongólia is vendége lesz a Panoráma Világklubnak.

Sz.A.

tabs-top
More in Hungary
Széchenyi a hazai borászatért is sokat tett

Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” hihetetlenül gazdag, szerteágazó, nemzetgazdagító tevékenységét a hálás utókor szinte napjainkra sem tudta mélységében és teljes...

Close