Budapesti Állatkert: újdonságok 2024-ben

Szezonkezdő sajtóeseményen mutatta be a Fővárosi Állat- és Növénykert a 2024-es idény változatos programkínálatát, amely a húsvéti hosszú hétvége programjaival vette kezdetét. Áprilisban lesz még Föld Fesztivál, illetve elindulnak a látványetetések, illatbemutatók, májustól pedig kulisszák mögötti esti sétákra invitálják a látogatókat. Júniusban indulnak a táborok, augusztusban pedig az Állatkert születésnapját is megünneplik.

Aprogramoktól függetlenül is sok a látnivaló: a közelmúltban tatu, takin, valamint számos kisbárány és gida született. A nemrégiben érkezett fiatal nőstény tigris hamarosan párt kap, a vadkutyák kifutóját a közelmúltban nagyobbították meg. Nyárra teaültetvényt telepítenek a japánkerti tó oldalába, és az Állatkert dolgozói ebben a szezonban a Biodóm szabadtéri kifutóit is szeretnék állatokkal benépesíteni.
A közelmúltban tartották a Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitó sajtóeseményét, amelyen az intézmény vezetője, dr.Sós Endre főállatorvos, természetvédelmi és állategészségügyi igazgató mutatta be, mi mindennel várja a nagyközönséget az Állatkert az idei szezonban. Az igazgató azzal kezdte, hogy bár az egybeesés ugyan véletlen, de csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt vette át az Állatkert irányítását. Az igazgató röviden visszatekintett a tavalyi év eredményeire is. Például arra, hogy emberfeletti munkával sikerült megmenteni Samu, a kiselefánt életét, de emlékeztetett az elmúlt év további fontos szakmai eredményeire: a Vízparti Élet Háza, az Őstenger bemutatóhely, valamint jácintkék arák röpdéjének korszerűsítésére, a vadonban már kihalt ritkuló gazellák újabb sikeres szaporítására, vagy éppen a vadállatmentő munka során megmentett, segítségre szoruló állatok nagy számára.
Az elmúlt esztendőben összesen több mint 1,1 millió fő volt kíváncsi az Állatkert látnivalóira és programjaira. Ezzel továbbra is a Budapesti Állatkert az ország leglátogatottabb belépőjegyes kulturális attrakciója. Ráadásul a látogatószám tovább növekedett, hiszen tavaly 7,4 százalékkal haladta meg a 2022-es számot. Mindez különösen figyelemreméltó annak fényében, hogy a legtöbb hazai állatkert 2023-ban a látogatók számának csökkenését volt kénytelen elkönyvelni.
A tavaszi időszakban több fontos állatszállításra is sor került, illetve az elkövetkező hetekben továbbiak is várhatók. Ezek a szállítások részben állatok elutazásával, részben új állategyedek érkezésével járnak, és részei az állatkertek közötti szoros nemzetközi szakmai együttműködésnek.  
Az egyik legjelentősebb változás Lloyd, a jegesmedve elutazása, amelyre április végén kerül majd sor. Helyére a közeljövőben barnamedvék érkeznek, amely faj az elmúlt években hiányzott az Állatkertből. Barnamedve tehát ismét lesz, ám a jegesmedve tartását szüneteltetni fogja az Állatkert.
Ennek oka, hogy a jelenlegi kifutó már nem felel meg mindenben az elvárásoknak, azonban barnamedvék gond nélkül tarthatók benne. 
A nemrég elutazott állatok között van Igor, a hím rozsomák, aki helyett egy másik hímet várnak a nőstény állat, Tuija mellé. A zsiráfoknál Sauda, a Budapesten született fiatal állat ért el abba a korba, hogy ideje volt elhagynia a „szülői házat”: múlt hét óta már a lengyelországi Gdańsk állatkertjének lakója. A tervek szerint a közeljövőben egy új zsiráfbika érkezik majd a meglévő nőstények mellé.
Ezekre az állatszállításokra természetesen a szóban forgó fajok további szaporítása érdekében, az európai állatkerti tenyészprogram keretében kerül sor.
Még a tél folyamán hat tarvarjú is elutazott az Állatkertből. Persze ezt a veszélyeztetett madárfajt így sem kell nélkülöznie a közönségnek, hiszen a városligeti intézményben egy rendszeresen szaporodó, jelenleg is harminckét madárból álló tarvarjú kolónia él. Viszont a hat egyed közül három nem
egyszerűen egy másik állatkertbe került, hanem Andalúziába, Dél-Spanyolországba, ahol egy tarvarjú visszatelepítés részesei lettek.
A már megérkezett új állatok közül alighanem a nőstény szibériai tigris örvend a legnagyobb népszerűségnek. Az Állatkert most arra készül, hogy Ágnes mellé az elkövetkező hetekben egy hím állatot is beszerez. A cél természetesen az, hogy az új párnak idővel utódai is születhessenek. 

Már most is nagyon sok kisállatot láthat, aki ellátogat az Állatkertbe. Az év első napján jelentették be a még decemberben világra jött matakó, azaz háromöves tatu születését. Az elmúlt hetekben a párosujjú patások közé tartozó, ritka aranyszőrű takinoknál volt kettős gyermekáldás, hiszen mindkét nőstény, Manka és Panka is világra hozott egy-egy borjút. Ezt a Himalájától keletre eső hegyvidékeken őshonos állatfajt most először sikerült eredményesen szaporítani Budapesten.
A legutóbbi napokban további kisállatok is születtek az Állatkertben, elsősorban a Majorságban látható gyimesi racka juhoknál, illetve az állatsimogatóban lakó törpekecskéknél és kameruni juhoknál.
Az Állatkert fontosnak tartja a háziállatok, gazdasági haszonállatok bemutatását is, hiszen a ma már nagyrészt városlakó emberek számára szinte már egzotikusnak számítanak.

Megújuló bemutatóhelyek
Folyamatosan zajlanak kisebb-nagyobb korszerűsítések. A közelmúltban például az óriásvidráknak otthont adó épületet hozták rendbe, amelyben maguk az állatok is újra láthatók. A Dél-Amerikában honos, veszélyeztetett óriásvidrákkal már több mint 9 éve foglalkoznak a Budapesti Állatkertben, 2020 óta pedig rendszeresen szaporodnak is. A legifjabb, Dakota nevű kölyök szeptemberben született, de csak a közelmúltban, a felújított létesítmény újbóli megnyitásakor mutatkozott be a nagyközönségnek.
A dzsungel könyvében „dekkáni dól” néven szereplő ázsiai vadkutyák kifutójának megnagyobbítása már befejeződött. A kifutó területének bővítésére annál inkább szükség volt, mert Budapesten a vadkutyák is igen jól szaporodnak, és így jelenleg is egy nagyobb létszámú, 18 egyedből álló falkát láthat a közönség. A vadkutyák sikeres szaporításának is van természetvédelmi jelentősége, hiszen ez a faj is ritkulóban van a természetben.
Nemcsak az állatok, hanem a növények bemutatása terén is újdonságokra számíthat a közönség az idei évben. Egy új, pozsgás növényeket bemutató üvegház, illetve a Japánkert dombjának oldalán egy teraszos teaültetvény kialakításán jelenleg is dolgoznak az Állatkert kertészei.
A nagyközönséget kiszolgáló létesítményeket is fejleszti az Állatkert: a napokban nyílt meg újra a Zoo Shop, vagyis a kert ajándékboltja, megújult külsővel és berendezéssel.

Föld napja, nyári programok
Tavasszal többek között lesz még Tavaszi lampionvarázs (március 18-tól április 21-ig), Föld Fesztivál (április 19-túl 21-ig) és Állatkerti nevelőszülők napja (május 12.). Nyáron ismét lesz Zoo Tábor, illetve a hátrányos helyzetű családok számára meghirdetett VakációZoo tábor is. A nagyközönséget minden nap: különböző állatbemutatók, látványetetések, állattréningek, illetve a „TapiZoo” program részeként kézbe vehető állati „alkatrészek” várják. Augusztusban külön
rendezvénnyel ünneplik meg az Állatkert születésnapját, szeptemberben megtartják a Kutatók Éjszakáját és az Állatvédelmi témahetet, de még októberben, novemberben és télen is lesznek programok, egészen Mikulásig.
Az igazgató külön kiemelte az Állatkertben zajló oktató, ismeretterjesztő, szemléletformáló munka jelentőségét. Az intézmény zoopedagógusai már készülnek az április 22-től 26-ig tartó Fenntarthatósági témahétre, illetve a május 21-től 24-ig tartó Biodiverzitás témahétre. Ez utóbbinak kiemelt programja Vietnam élővilága lesz, kapcsolódva az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége „VietnAmazing” kampányához. Az év során két nyílt napot is tartanak a pedagógusoknak, hogy bemutassák az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai szolgáltatásokat, köztük a tanulmányi csoportok számára összeállított tematikus vezetéseket is. A legközelebbi pedagógus nyílt napra április 27-én kerül sor.
Az Állatkert természetvédelmi tevékenységének fontos része a vadállatmentés: Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. 2023-ban 130 faj 2.368 egyede kapott második esélyt a kert
vadállatmentő központjában, és a szakemberek idén is több ezer mentett állatra számítanak.

Tevék és bivalyok a Biodóm kifutóiban
A Fővárosi Állat- és Növénykertnek határozott törekvése, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.
Múlt év novemberében a Biodóm aulája, látogatóközpontja volt a helyszíne a Fővárosi Önkormányzat által szervezett Első Budapest Állásbörzének. Decembertől februárig a Sárkány Éve Lampion Fesztivál volt látható a Biodómot övező szabadtéri helyszíneken, illetve a Biodóm belső terének egy kis részében. Február második hétvégéjén a Vadak ura című családi musical 4 előadását láthatta a közönség a Biodóm aulájában, március 1-től 17-ig pedig a Fénydóm című fényművészeti kiállítás vonzott több tízezer látogatót a Biodómba.
Április 12-én és 13-án ismét Budapest Állásbörzét tartanak a Biodóm aulájában, és az Állatkert munkatársai további programokon is gondolkodnak. A legfontosabb azonban, hogy a Biodómhoz tartozó szabadtéri kifutókban a tervek szerint már az idén is láthat állatokat a közönség. Egyelőre csak ideiglenes jelleggel, és nem is azokat az állatfajokat, amelyeket majd hosszú távon szeretnének itt bemutatni. A tervek szerint hamarosan a már most is meglévő kétpúpú tevék kapnánk új szállítás a Biodóm egyik kifutójában, illetve több évtized után ismét láthatna a közönség házi bivalyt és magyar szürkemarhát is.
K.T.

tabs-top
More in Aktuális
Beköszöntött a tél!

Szakemberek állítják, hogy a hideg megérkeztével hirtelen megugrik az autósok gondja az akkumulátor okozta indítási nehézségek miatt. Nos, ez ügyben...

Close