Az Év Bortermelője cím a szakma Kossuth-díja

Egy jó bort kinyitni, szagolni és ízlelni – elismerően csettinteni igazi élmény. Beszélni róla vagy keresni a boltok polcain, ajándékba vinni és megosztani ezt az érzést másokkal talán minden éremnél nagyobb elismerés – borásznak és pincészetnek egyaránt. Arról, hogy ez mennyi munka, kísérletezés és megmérettetés eredménye, azt Az Év Bortermelőjétől, Nyúlné Dr. Pühra Beától, a Nyakas Pincészet főborászától megtudhatjuk.

– Milyen borokat ad az Etyek-Budai Borvidék, illetve, mik a tapasztalatok, ezek közül melyek az Önök vásárlóinak, látogatóinak kedvelt borai?

– Az Etyek-Budai Borvidék alapvetően egy tipikus fehérbor szőlő termő borvidék. Régen, amikor én szakközépiskolában tanultam, erre mondtuk, hogy tipikus pezsgőalapbor termő borvidék. Pontosan amiatt, hogy itt barna erdőtalaj van, amelynek igen magas az aktív mésztartalma, ezáltal savasabbak a boraink. Ha megnézzük, ez egy érdekes borvidék, ugyanis három körzete van: a budai, az etyeki és a velencei körzet. Itt fajtaszerkezetben meg talajtípusokban is vannak különbségek. Viszont olyan szempontból, hogy túlnyomó részben nagyon szép üde, illatos és gyümölcsös borokat készítünk, illetve gyöngyöző, habzó, és pezsgő borokat, ez még a régmúltra vezethető vissza – ha a Törley családot nézzük az etyeki részen. Üde, illatos, gyümölcsös borok a miénk.

A mi pincénk, a Nyakas Pince az Etyek-Budai Borvidék Budai körzetében található.
Tulajdonképpen az összes bort kedvelik, de kiemelkedő a kereslet az Irsai livér, Aligvárom és a Sauvignon blanc iránt. Nem olyan régen van a Menádok bor családunk, ami egy egészen különleges, más ízvilágot adó csak kései szüretből származó fahordóban érlelt sur lie, battonage technológiával készül. Csak borszaküzletekben és nálunk a borboltban elérhető. Illetve én azt se gondoltam volna soha, hogy nálunk vörösbor is lesz. Egyébként 2018-ban készült az első vörösborunk. De itt nem egy nagy tannin, csersav tartalmú vörösborra kell gondolni. Ez egy szép, üde, a pirosbogyós gyümölcsökre jellemző illat és zamatvilágú, alacsony alkoholtartalmú bor. Nagyon jól megy a tipikus magyar ételekhez.

– Mióta foglalkozik a pincészet borkészítéssel, és milyen fajtákkal indultak?

– A mi pincészetünk valamikor a Töki Egyetértés Termelőszövetkezetből alakult át Nyakashegy Kft-vé 1991-ben. Akkor a veszteséges ágazatokat leadták, és maradt egyedül a szőlőtermesztés és a borászat. Lassan már több mint tíz évvel ezelőtt zrt formában működünk. Túlnyomórészt fehér fajtáink vannak: 12% a kékszőlő, a fehér fajták pedig az irsai, a rizlingszilváni, a szürkebarát, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling. Ezekből nem csak fajtabort, hanem cuvée-ket is készítünk. Ott van, az Aligvárom, (szerk.: ami az Aligvárom kis pincesorról kapta a nevét) a Don Olivér. Ha a kékszőlőket nézzük, akkor a pinot noir, a kékfrankos, merlot, és kadarka. Ebből van a Nyakas rozénk egy Cuvée és az idén külön kis tételben van Kadarka- és Pinot noir-rozénk is. És van egy prémium rozénk, aminek a fele kadarka, a másik fele pedig pinor noir.

– Mennyire hagyománykövető a szőlő feldolgozása? Milyen technológiával készülnek a Nyakas Pincészet borai?

– Mindenképpen hagyománykövető, nem véletlenül vannak kékszőlőink itt a budai régióban, ahol a kékszőlő évszázados hagyománnyal rendelkezik. A reduktív technológiánk nem évszázados hagyományokkal rendelkezik, de ha azt nézem (a hagyománytiszteletet betartva, a fajtaszerkezet, és fahordóban érlelt tételeink tekintetében), ilyen szempontból követjük. Reduktív és oxidatív technológiával is készítünk borokat, vagyis fahordóban érlelünk és erjesztünk is.

– Hogyan érzékeli, az Etyek-Budai Borvidék, s azon belül is a pincészet termékei mennyire ismertek a hazai piacon?

– Azt gondolom, nem sok olyan hely van, ahol nem vagyunk megtalálhatók. Tehát nem csak szupermarketekben és borszaküzletekben, de éttermekben is leginkább a fő fajtáink, mint az Irsai Olivér és az Aligvárom ott vannak. Az Aligvárom borunk szinte majdnem minden esküvőn szerepel, hiszen üzenetértéke is van. Külföldi borversenyeken több arany és ezüstérmet elnyertek.

– Melyik eredményüket emelné ki ezek közül?

– Mindenhol indulunk, ahol a boraink bele illeszkednek a borversenybe, tehát nincs kizárva a fajta, a technológia. Mi minden hazai és nemzetközi borversenyen részt veszünk. Nagyon fontos egy borász számára, hogy megmérettesse a borait, ezáltal saját magát is megméretteti.
Így közvetlen visszajelzést kapunk, hogy jó volt-e amit elgondoltunk, és hogy tetszett-e a fogyasztóknak. Illetve azoknak a fogyasztóknak is segítünk, akik ott állnak a rengeteg bor előtt és nem tudják kiválasztani, hogy melyik is legyen az. Nekik ez egy jó támpontot ad. Azt szokták mondani, ha van rajta egy plecsni, akkor az már egy megmérettetésen keresztül ment, és szakértők úgy ítélték meg, hogy az egy jó bor – így megkönnyíti a választást.

– A Top10-be bekerülni Franciaországban, a chardonnay hazájában, szerintem egy hatalmas dolog.

– Valóban, ez így igaz. Nálunk mindig nagyon fontos a chardonnay. A versenyek közül a CHARDONNAY DU MONDE, amit kiemelnék, mert ez az egy olyan borverseny van, ahol csak az az egy fajta van a világ összes tájáról, a chardonnay. Azért ott elnyerni, amit mi elértünk a 2014-es Budai Chardonnay borunkkal 2015-ben… és nem csak az, hogy aranyat kapott (szerk: többször nyert aranyat a pincészet bora), de hogy a TOP10-be is bekerüljünk, ez Magyarországról először nekünk, a mi pincészetünknek, a Nyakas Pincének sikerült.
Bármely borversenyen, minden egyes éremmel, amit a hazai szőlőkből készült a borainkkal érünk el, azzal Magyarországnak is szerzünk jó hírnevet. Ez egy hatalmas, és egy nagyon felemelő dolog mindenkinek, akár a borászat, akár a borász számára.

– A nyári nagy melegben milyen bort ajánlana olvasóinknak egy kora esti grillpartihoz?

– Mindenképpen alacsonyabb alkoholtartalmú bort, jól lehűtve! S ha a technológiát is nézzük, akkor reduktív bort, ami jóval üdébb nagyobb savtartalmú, ami a nyári melegekben a szomjat is oltja. Fel lehet húzni szódával, tehát fröccsként fogyasztani. Persze én azt mondom, csak jó borból lehet jó fröccsöt készíteni. A habzóborok, pezsgők alacsonyabb alkoholtartalmúak, abszolút jól mennek ilyen vacsorához. Ajánlom még a rozét is, akár koktélokba is. Ilyenkor inkább ne a nagytestű, nagy alkoholtartalmú fehér vagy vörös borokat válasszuk, hanem a könnyedebbeket (ahogy az étkeknél is), hogy ne terhelje meg a gyomrunkat. A orválasztásnál a könnyedség, és az üdeség legyen a fő szempont.

– Milyen érzés Az Év Bortermelője címet birtokolni?

– Ennél nagyobb dolog nincsen, mint amikor az embernek a borász társai úgy ítélik meg, hogy erre a díjra őt úgymond nominálják, és a végén az öt jelölt közül a rangsorban az első helyre teszik a nevét. Ez egy hihetetlen elismerés – a munkám, az egész elhivatottságom – tulajdonképpen mindent jelent. Azt szoktuk mondani, hogy Az Év Bortermelője elismerés a szakmánk Kossuth-díja, és ezt így is érzem…

Vrábel Ilona Éva

tabs-top
More in Életmód
Új MOL Bubi-állomások Újbudán

Információnk szerint az egy évvel ezelőtti megújulása óta májusban a kerékpárokat már mintegy két millió alkalommal használták. Ráadásul további helyszínekkel...

Close