Az értelem nyomában… – könyvajánló

BEREGI DEMJÉN TIBOR – Az értelem nyomában

Biztató tapasztalatok szerint az életünk és a versek jól megférnek egymással. A költemények gondolatébresztők, az emberi létezés meg írásra ösztönzi a költőket. Ez a verses kötet – a címe szerint is – az emberi értelem nyomába szegődve szeretne a szívesen gondolkodó, elmélkedő, versszerető olvasók kedvébe járni. Reményeink szerint az írásokból tükröződő optimista felfogás az értelmünk további – feltétlenül jó irányba történő – fejlődését is szolgálhatja.

Beregi Demjén Tibor, az eddig megjelent “Szirtemberek” és a “Küzdelem” című kötetei után most “Az értelem nyomában” című verseskötetét kínálja olvasásra. Gondolkodásra, elmélkedésre hív meg minden versével, és az ilyesmi pihenést és szórakozást is jelenthet. Szerzőnk, egy hétgyermekes, jó hírű földműves család második gyermeke. Csodálatos alapokat kapott a Kárpátok alatt lapuló, szorgalmas lakosságú Bátyu nevű falucska tündérkert világától ahol 1931-től 1939-ig élt, azután Budapestre sodorta őket a történelem.

Sokféle volt, de a szíve mélyén az írói alkotóművészet lávája forrt. Mégis, csak az utóbbi években, pl. Bánffy /aki tulajdonképpen felfedezte, és mondhatni, hogy a költői pályán hitelesítette, Andrásfalvy Pál, Lakatos József, Wirth Kálmán, Faragó Szabó Iván, Bogár László – hogy csak néhány kiváló embert /nem megsértve a többieket/ említsünk – és még sok értékes ember biztató, igen jó hatása lendítette a könyvkiadás felé. Természetesen – végül is – a Kiadónk által nyújtott lehetőség játszott jelentős szerepet abban, hogy Szerzőnk harmadik önálló verseskötete lát most napvilágot. Szerinte a fennmaradásunkért folytatott küzdelem rendkívül fontos és érdekes ugyan, de ha csak arra szűkülne le az élet a társadalom mechanizálódásának foglyaivá válhatunk… Az emberi létezés kincsei között a költészet eddig is méltó helyet foglalt el.

Meggyőződésünk. hogy a gondolkodásban a költészetben rejlő erőkre, szépségekre érdemes időt szentelni….

Mivel a nívódíjas alkotó rendkívül termékeny, és e sorozatot élete végéig szeretné folytatni, egyedülálló kötetegyüttes reménye rajzolódhat ki.

tabs-top
More in Kultúra
Festő a Róma-hegyen

Rippl-Rónai Józsefről Élete nagy részét a kaposvári Róma Villában töltötte Rippl-Rónai József, az otthoni környezet és az intim családi atmoszféra...

Close