Az egészségé a jövő

Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 óta járul hozzá a prevenciós szemléleten alapuló egészégmegőrzéshez. A szűrőkamion Magyarország egyedülálló, egyben legnagyobb mobil diagnosztikai központjaként biztosítja, hogy a szűrőprogramba önkéntesen jelentkezők 40 különböző vizsgálat segítségével, képet kapjanak az egészségi állapotukról.

forrás: egeszsegprogram.eu

Az egészségvédelmi szűrőprogram nem csak a kivételes technikai felszereltségnek köszönhetően különleges. Létrehozása és fenntartása is példaértékű. 76 szakmai szervezet összefogásával valósult meg, működtetését pedig ágazati támogatások, Uniós források, valamint közel 50 stratégiai partner segítségével biztosítják. Évente 200-220 településen teszi lehetővé térítésmentes formában az életmód tanácsadásra is kiterjedő szűrővizsgálatot, amely nagymértében járulhat hozzá az egészségmegőrzéshez.

Dr. Barna István, fotó: Trubjanszky Csaba

A munkát és a fejlesztéseket irányító Szakmai Bizottság elnökével, a szűrőprogram szakmai igazgatójával Dr. Barna Istvánnal, az 1 évtizede folyó egészségvédelmi munka tapasztalatairól, az eredmények felhasználásának lehetőségeiről beszélgettünk.

– A vizsgálati eredmények ismerete milyen formában segítheti a népegészségügyi program, illetve orvosi kutatások fejlesztését?

– Az elmúlt évek során óriási mennyiségű adat gyűlt össze, amit folyamatosan dolgozunk fel, és a programban résztvevő 76 szakmai szervezet rendelkezésére bocsájtjuk. Ezekről hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban publikálnak, konferenciákon számolnak be a szakemberek. Ennél azonban sokkal többre is hivatott lenne mindaz, ami a szűrési értékekből kiolvasható. Sajnos arra vonatkozóan nincs visszajelzésünk, hogy az eredményekből megfogalmazható tapasztalatok miképpen épülnek be az egészségügyi kutatások és fejlesztések rendszerébe. Azt viszont tudjuk, hogy mekkora segítéség ezek ismerete például kistérségi vonatkozásban, mivel akár családorvosi szintre is le tudjuk bontani az ott mért adatokat. Meg tudjuk mondani, milyen az érintett régióban a koleszterin érték, vagy hogyan alakul a diabéteszesek, túlsúlyosok aránya, mennyien érintettek szívinfarktus, vagy látászavar problémákban. Az eredmények ismeretében jól összemérhető lehet egyes megyék lakosságának egészségügyi állapota, az adott térségben jellemző problémák, betegség típusok nagyságrendje. Meglehetősen pontos népegészségügyi térképet kaphatnak a szakemberek. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy térség specifikusan, célzott formában dolgozhassák ki az egészségügyi fejlesztési terveket. Nagy reményekkel várjuk, hogy ezek a mutatók az egészségüggyel kapcsolatos döntéshozatal számára is jelentőséggel bírjanak amikor a fejlesztések, kutatások támogatására kerül sor.

forrás: egeszsegprogram.eu

– A mért adatok alapján melyek azok a betegségtípusok, amik legnagyobb mértékben érintik a magyar lakosságot?

– Sokféle test paramétert mérünk. Testtömeget, haskörfogatot, testzsír tartalmat, a csont ásványi anyag tartalmát. Ezeknek az adatoknak az ismeretében egyértelműen kimondható, hogy országos viszonylatban a legnagyobb kockázatot a túlsúlyosság jelenti. Mintegy 60-72 százalék érintett. Ami azt jelenti, hogy európai viszonylatban sajnos az abszolút első helyen állunk. Figyelemreméltó tényezőként említhető a magasvérnyomás-betegségben szenvedők aránya, ami szintén nagyon magas számot mutat. 2019-es adatok szerint a nők 73,1 és a férfiak 66,1 százalékánál van jelen.

Az életkor, a túlsúlyosság és a magasvérnyomás között szignifikáns, matematikailag is igazolható összefüggést találtunk. Amit mi tenni tudunk a számok ismeretében az, hogy a szakmai társaságok együttműködve, közösen dolgoznak a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegség vonatkozásában.

forrás: egeszsegprogram.eu

– Van-e visszajelzés arra, hogy a szűrőprogramnak köszönhetően hányan kaphattak időben megfelelő segítséget, az addig fel nem ismert betegségük viszonylatában?

– A vizsgálat anonim, így nincs módunk arra, hogy utánkövessük a résztvevők egészségi állapotát. A szűrővizsgálatok legnagyobb jelentőségét az jelenti, hogy olyan ismeretek birtokába kerülhetünk, amire korábban nem volt rálátásunk. Ha csak a magasvérnyomást, mint népbetegséget említjük, Magyarországon 3,5 millió embert érint. Ugyanakkor a pontos szám nehezen ítélhető meg, hiszen nagyon sokan soha nem mérik meg a vérnyomásukat, így nincsenek tisztában saját érintettségükkel. A szűrővizsgálatnak köszönhetően azonban információt kaphatnak ennek kockázatáról. Említhetnénk egy olyan területet is, amiről nagyon kevesen beszélnek. A statisztika szerint vizelet elcsöppenés problémájával a 45 év felettiek 31 százaléka küzd, de csupán 10 százalékuk megy el szakorvoshoz. A szűrőprogram összes mért adatának ismeretében tehát, a megfelelő szakmai szervezetek együttműködésével jelentősen javítható Magyarország lakosságának egészségi állapota.

– Az adatok ismeretében mennyire van jelen a társadalomban a prevenciós gondolkodás és az egészségtudatos szemléletmód?

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen ismerik fel ennek az életminőségre ható jelentőségét. Ezt igazolja az is, hogy rendkívül magas az érdeklődés a szűrőprogram iránt. A regisztrációs helyek pillanatok alatt betelnek. Az egy évben teljesíthető, nagyságrendileg 200 esemény sokszorosára lenne igény. Annál is inkább, hiszen Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében, 40 különböző értéket vizsgálunk egyetlen alkalmammal, ami mindössze 30 percet vesz igénybe. Ennyiféle vizsgálatot a hagyományos intézményi, szakorvosi keretben 2-3 hónap alatt sem biztos, hogy össze lehet hozni. Emellett meg kell említenünk azt a tényt is, hogy számos olyan hely van Magyarországon, ahol egyes vizsgálatok helyben történő elvégzésére egyszerűen nincs más lehetőség. Ezért jogos lehet a kérdés, hogy miért nincs ennél sokkal nagyobb kapacitás. Nagyon jó lenne, ha több ilyen szűrőkamion állna rendelkezésre.

forrás: egeszsegprogram.eu

– A programban résztvevők kapnak egy egészségkönyvet is, amiben rengeteg információt találhatnak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban. Ennek köszönhetően nem csak a mért értékek kapcsán fordulhatnak a háziorvosukhoz, hanem a prevenció terén, az életmód váltáshoz is rendelkeznek hasznosítható ismeretekkel?

– Az értékek önmagukért beszélnek. Ezek alapján mindenki maga kell eldöntse, hogy az életmódján mit változtat. Azt tudni kell, hogy az említett betegségtípusok kialakulásában közrejátszik a helytelen táplálkozás mellett a mozgásszegény életmód is. Az adatok e tekintetben riasztóak. Mindössze a nők 19, a férfiak 28 százalékánál megfelelő a fizikai aktivitás. Ezzel Európában a legutolsó helyen állunk. Kimondható, hogy a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás a kor előrehaladtával nagymértékben növeli a népbetegségként is ismert betegségtípusok kialakulását. Ennek kockázatát pedig leginkább az életmódváltással lehet jelentősen csökkenteni. A szűrőprogram nem csupán rámutat erre az összefüggésre, hanem megoldási lehetőségekre is felhívja a figyelmet.

– Ha előre tekintünk a magyarországi népegészségügyi adatok javítása érdekében, a szakember képzésben, az oktatásban megjelennek-e a nagyszabású, 2 évtizedre tervezett szűrőprogramból leszűrhető tanulságok?

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert mind a 4 orvosi egyetem magáénak érzi a programot. Ennek köszönhetően a népegészségügy szakágon belül jelen vagyunk ezzel a témával. Emellett az Egészségügyi Főiskolán is tartunk előadásokat, a dietetikusok, gyógytornászok irányába is elindultunk. Vannak, akik már a PhD dolgozatukat is ebben a témakörben készítették el. Bízunk abban, hogy a jövő orvos nemzedéke egyre nyomatékosabban képviseli a prevenciós szemléletmódot, a szűrővizsgálatokban rejlő megelőzés jelentőségét.

forrás: egeszsegprogram.eu

– Minden rendezvényen a helyi szakmai erőforrások kapcsolódnak be a szűrőprogramba. Számukra milyen jelentőséggel bír az aktív részvétel?

– Örömmel vesznek részt az egészségügyi szakdolgozók. Ezt mutatja az is, hogy amikor egy helyszínre újra megérkezünk, gyakran visszatérő kollégákat köszönthetünk. Pedig önkéntesként, tehát térítés nélkül vállalják ezt a feladatot. Nem csak azért jönnek szívesen, mert természetesen ők maguk is elvégezhetik a szűrőprogramot. Hanem azért is, mert szakmai értelemben véve valóban bővíthetik a tudásukat, profitálhatnak az ismeretekből, amit ott helyben, a településen, illetve az adott körzetben végzett munkájukba is be tudnak építeni.

forrás: egeszsegprogram.eu

– A perspektivikus népegészségügyi személetmódból nem hiányozhatnak a fiatalok sem. Az egészséges életmód kialakítása, a megelőzésen alapuló tudatos gondolkodási minta általánossá tétele, létfontosságú lehet a következő generációk számára az egészségmegőrzésben. Ebben milyen lépéseket tehet a szűrőprogram?

– Magyarország jövőbeni népegészségügyi állapotát valóban befolyásolja, hogy a most felnövő generáció mennyire képes magáévá tenni az egészséges életmód ismérveit. Örömmel látjuk, hogy a gyerekek, a fiatalok mennyire partnerként vesznek részt a számukra létrehozott Utazás az egészség birodalmában programunkban. Sok iskolás osztályfőnöki óra vagy biológia óra keretében látogat el hozzánk. Kezébe foghatja a korszerű anatómiai modelleket. Háromdimenziós filmek segítségével figyelheti meg, mi történik a testen belül. Megismeri annak működését. Megkapja a saját egészségügyi könyvét, ami az ő nyelvén van összeállítva. Ez nem csak fantasztikus élmény a számára. Hat is a gondolkodására. Nem ritka, amikor a gyermek egy ilyen látogatás után beszél a családban az egészég fontosságáról. Felhívva a szülők, családtagok figyelmét a dohányzás, vagy a helytelen táplálkozás következményeire, ösztönzi őket a szűrővizsgálaton való részvételre. Ő maga kéri az egészségesebb életmód kialakítását. Szívesebben figyel a saját testére, fontossá válik számára a mozgás. Tenni akar saját és családja egészségéért. Akár a pályaorientációját is alakíthatja. Mindez arra sarkall bennünket, hogy a 76 szakmai szervezet, többezer egészségügyi szakember és a közel 50 stratégiai partner segítségével, a legtöbbet tegyük meg Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében.

Csaba Beatrix

tabs-top
More in Science & tech
Az évszázad egyik legjelentősebb genetikai kutatása

"Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp jön Vuk," ismerjük ezt a fülbemászó dalt a Vuk című méltán híres filmből....

Close