Az a csodálatos ecet…

1421211963_3200Forrás: delina.hu
Itt most az ecetsavról lesz inkább szó, de természetesen használhatsz biológiai erjesztésű eceteket is. Csak az ecetsav olcsóbb, és takarításhoz tökéletesen megfelel.

Belsőleg, illetve testápoláshoz a bio almaecetet ajánlom.

A leguniverzálisabb háztartási szer az ecet.

A reklámokban sulykolt méregdrága csodaszerekkel ellentétben kevés hasznosabb és olcsóbb anyag van, mint amilyen az ecetsav. Remek vízkőoldószer, de még fertőtlenítésre is alkalmas. Ráadásul a háztartási hígított ecet a környezetre is ártalmatlan.

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, talán még idősebb is annál… Nem más, mint egy a sok szerves vegyület közül. Számos gomba és baktérium készít szerves anyagok oldatából ecetsavat, előfordul az aludttejben, bizonyos sajtokban, alkoholos folyadékok ecetesedésénél. (A bor is ecetté – borecet – alakul bizonyos körülmények között.) Könnyen felismerhető arról, hogy ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A háztartásban főként vízkőoldónak használják és befőzésre.

Most csak a legismertebb, ún. 20%-os ecet gyakorlatias, kevésbé ismert hasznaiból válogatok.

Vízkő eltávolítás ecettel

Csodák csodája, de az ecet ugyanolyan jól hat, mint a vízkőoldók. Sőt az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja.

Darabokban távozik a vízkő a mosógépből, ha tömény ecetet, kb. két liternyit öntünk a dobba, majd átforgatjuk és öblítjük.

A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani.
Ha a zuhanyrózsa vált vízkövessé, a rózsát csavarjuk le és egy napra tegyük egy ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként is ki kell tisztítanunk.

A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket. Utána természetesen tiszta vízzel is járassuk át.

A rozsdamentes mosogatóknak is jót tesz egy kis ecetes fürdő, főként a csap körüli vízkőlerakódásokat távolíthatjuk el így látványosan.

A zománcozott és rozsdamentes felületű, valamint porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet is eltávolíthatjuk 20%-os ecettel, amit 12 órán át benne hagyunk.

Mosás, folttisztítás

Az utolsó öblítővízbe ecetet keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Nem lesz szagos!

A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.

Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele.

Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti – ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.

Takarítás

A műbőrből készült bőrönd felületét langyos ecetes vízzel tisztítsuk (egy liter víz, egy deci 10%-os ecet), majd puha ruhával töröljük szárazra.
Az elektromos tűzhely főzőlapjait kikapcsolt állapotban ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk.

A szőrkefék egy idő után megkeményednek, de ecetes-vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni.

A hamutartót a teljes szagtalanításához ecetes vízzel mossuk ki.
Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük. Erre egyébként alkalmas a kávészappannal történő mosogatás is, ugyanis a kávé erőteljes szagtalanító. De bevethetjük a szódabikarbónát is.

Szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ami nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de azt atkák ellen is hatékony, ráadásul a szőnyeg színét is felfrissíti.

Ecetet önts a lefolyóba, majd szórj bele szódabikarbónát. Megszabadít a dugulástól és szagtalanítja a csövek belsejét.
Egy ecetes szivaccsal vagy ronggyal eltüntetheted a golyóstoll nyomait a falról. Ismételd, amíg a jelek eltűnnek.

A műanyagdobozok könnyen átveszik a különböző szagokat, ezért néha érdemes szagtalanítani ezeket. Áztass egy szelet fehér kenyeret ecetbe és zárd a dobozba. Hagyd benne egyik napról a másikra, majd mosd ki meleg vízzel. Reggelre a doboz szagtalan lesz.

handmadeandnatural.blogspot.ro

tabs-top
More in Életmód
A csodás fokhagyma

Népgyógyászati története A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövény: már az ókori Egyiptomban meghatározott adagokban osztották a piramist építő...

Close