Ausztria részesedése a világörökségből.

Nyugati szomszédaink, ha úgy tetszik sógoraink csodálatos országa minden igényt kielégítő látnivalókkal hívja fel magára a figyelmet, amelyek sorában az UNESCO nyolc helyet a világörökség részévé nyilvánított. Ez irányú speciális ajánlatunkkal kívánjuk informálni olvasóinkat, hogy élvezzék a művészet, a kultúra és a változatos tájak varázslatos harmóniáját – természetesen a teljességre nem törekedhetve.

Emlékeztetőül előzetesen annyit, hogy a „Világörökség-egyezmény”-t bő három évtizede fogadta el a nevezett világszervezet közgyűlése azzal a szándékkal, hogy kiválassza mindazokat a természeti és kulturális értékeket, amelyek különös érdeklődésre tarthatnak számot az emberiség számára. A Párizsban székelő intézmény célja a kincseket érő listájával, hogy valamennyi nép közreműködésével hatékonyan hozzájáruljon a pótolhatatlan értékek megóvásához.

Bécs történelmi óvárosa, az egykori Duna parti császárváros kontinensünk egyik legszebb műemlék együttese, amelyet leginkább három építészeti korszak határoz meg: a középkorban épült a gótikus Stephansdom, a barokk legfontosabb hagyatéka a Hofburg kupoláival és a 19. század végén épült Operaház valamint a Művészettörténeti Múzeum. Az óváros fenséges jellegéhez természetesen hozzátartozik a számtalan templom, palota és arborétum, tehetős uralkodók által felhalmozott gazdag műkincsgyűjteményekkel. A Habsburgok schönbrunni rezidenciája és a világhírű állatkert minden bécsi látogatás fénypontjának számít, amely Európa egyik legjelentősebb barokk kultúrtörténeti és művészeti remeke. A kastélypark talán legvonzóbb jelensége a lenyűgöző építészeti megoldásokkal épített pálmaház, egzotikus növénygyűjteményével.

A közel háromezer kilométeres Duna legszebb részei Wachau térségében bő harminc kilométert takar jelentős kultúrtörténeti kincseivel és sokszínű tájaival. Az itt található „Willendorfi Vénusz” szobra mintegy 26 ezer éves, de több apátság illetve kastély lélegzetelállító látványa parancsol tiszteletet a látogatóktól.

Salzburg pedig maga a világ színpada, Mozart városa szinte egy barokk álom. Az itteni gazdagság a fehér arany (só) több évszázados nemzetközi kereskedelmére vezethető vissza. Egyébiránt itáliai karaktere, különleges hangulata és a számos egyházi építmény alapján méltán kapta az „észak Rómája” elnevezést. A „Nyári Ünnepi Játékok” városa évente közel négyezer rendezvénnyel büszkélkedhet.

A legendák által övezett Salzkammergut kellős közepén, a hatalmas (háromezer méteres) Dachstein lábánál különleges gyöngyszem Hallstatt. Kincsei nevezetesen: tavak, barlangok, régészeti lelőhelyek és a ritka állat- és növényvilág. Itt valóban megérezhető az élő hagyományok – jellegzetes fafaragássokkal díszített építmények – különös ereje.

Graz, a stájer tartományi székhely óvárosa egyedien ötvözi a történelmi pompát és a déli mentalitást. Középpontjában Schlossberg a híres óratoronnyal, ám a nevezetes Zeughausban az érdeklődő betekintést nyer a középkori életbe. S amire a legbüszkébbek a helybéliek: Ausztria titkos szerelme, Európa kulturális fővárosa ebben az esztendőben. Semmering varázslatos hegyvidékén keresztül vezet a 19. század legmagasabban fekvő vasútvonala, a táj mai napig meghatározó eleme, amelyet hat év alatt építettek meg a közel ezer méteres hágón.

Végül a hazánkkal közös Fertő-tó érdemelte ki az elismerésre méltó címet, ahol Elő-Ázsia az Alpokkal találkozik, s Pannónia földje a víz partjáig nyújtózkodik. Közép-Európa legnagyobb sztyeppés tavánál a puszta nádasokkal ölelkezik, szőlőhegy nyúlványokkal gazdagítva a térséget, ahol a réteken olykor szürke marhák és fehér szarvasok legelnek. Több régészeti lelet, mészkőbánya, ókori szentély és kastély állít emléket itt a páratlan gazdagságú történelemnek. Az egyedülálló növény- és állatfaj világa méltán bizonyította Burgerland tartománynak a nemzeti park nyújtotta elismertséget.

Szalay Attila

tabs-top
More in Kultúra, Utazás
A balatoni nyár fénypontja – Paloznaki Jazzpiknik!

A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet 2019-ben már nyolcadszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket, ami...

Close