AURORA BOREALIS – Északi fény

Mészáros Márta új filmje

A 86 éves Kossuth-, Balázs Béla- és Aranymedve-díjas forgatókönyvíró és filmrendező Mészáros Márta négy évig nem kapott támogatást a Magyar Filmalaptól azzal az indoklással, hogy a női témák idejétmúltak. Hatvan éve, a Kádár időkben is úgy tartották, hogy „a nők nem tudnak játékfilmet rendezni”, hiába volt Cannes-ban nagydíjas a Napló gyermekeimnek. Most valahogy fordult a kocka, talán a Saul fia Oscar-díja miatt, és sikerült elnyernie közel egymilliárd forintot, hogy a több helyszínen, több idősíkon megjelenő újabb női történetét feldolgozhassa – mondta el a közönségtalálkozón Mészáros Márta. Ugyancsak beszélt régi barátjáról, az itt főszereplő Törőcsik Mariról is.

Mészáros néhai férje, Jancsó Miklós és Törőcsik férje, Maár Gyula nem voltak jó viszonyban, de a két nő igen. Máig szeretnek veszekedni, egymást piszkálni. Aztán Törőcsik Mari – éppúgy, mint a most főszereplőként – visszajött a halálos kómából, és együtt megkezdhették a forgatást. A rendező felhasználta hozzá Barbara Marx könyvét a második világháború okozta, soha nem gyógyuló sebekről.

Mészáros Márta három gyermek, nyolc unoka és két dédunoka mellett még szeretne további filmeket készíteni: a náci Leni Riefenstahlról, valamint az első Auschwitz-filmet bemutató Wanda Jakubowskáról is.

Az Aurora Borealis – Északi fény című alkotását a Filmteam és a Vertigo Média 2017. október 19-től forgalmazza a hazai mozikban. Addig a történetről nem illik mindent elárulni, csak annyit, hogy egy idős mama (Törőcsik Mari játssza) kómába esik. Két nevet mormol néha: Anna és Edit. A lánya, a Bécsben élő ügyvédnő, Olga (Tóth Ildikó) próbálja faggatni, de anyja még sokáig nem tér magához. A lány és az unoka kutat a lakásában, különös dolgokat talál – magyarázatot nem. Amikor az anya végre öntudatra ébred, megelevenedik az 1950-es évek elejéről ifjúsága és egykori szerelme. Mesélni kezd a lánynak, de figyelmezteti: „fájni fog nekem is, neked is…, azonban nem engedhetjük, hogy a múlt tönkretegye az életünket”. Az anya sötét titkokat és bűnöket tár fel, megint látunk menekülést, szovjet megszállást, gyerekszülést. Fiatalkori szerepét Törőcsik Franciska (véletlen névrokonság) alakítja. A további szerepekben Zeslaw Zurek, Antonio de la Torre és Hary Prinz tűnik fel.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán jegyzi. Az operatőr Piotr Sobocinski, Jr., a producerek: Major István és Gül Togay.

Mészáros Márta ismét emlékezetes művet alkotott 26. játékfilmjében.

DOBI ILDIKÓ

tabs-top
More in Aktuális, Kultúra
OSZTÁLYTALÁLKOZÓ ELÖTT

Iskolánk felé közeledve beleborzongok: ötven év- évezred vágta fél század! Szólásra nyitnám görbülő számat, elbújtak szók, hangok. Magamnak mondok monológot....

Close