ARTHÚR, A KIRÁLY! avagy Arthúr a kutya !

Azt gondolhatnánk, hogy egy nagyszerű történelmi film, amelyben egy új oldaláról ismerhetjük meg a legendás király történetét. A kerek asztal lovagjainak 15. századbeli története azonban egyáltalán nem témája ennek a filmnek. / 1954-ben már nagy sikerrel vetítették a mozikban, Arthur király és Sir Lancelot történetét, igaz nem Magyarországon.

Már eleve furcsa, hogy a történet a modern kori 21. századbeli környezetben játszódik. Na de akkor hol a híres lovag király? Időbeli témában különleges film volt pl. a Jöttünk, láttunk, visszamennénk sorozat, amikor a régmúlt kor alakjait egy varázslattal, véletlenül, néhány évszázaddal későbbi időszakba repítettek az alkotók. Néhány éve a Kard legendája is Arthur királyra akart emlékeztetni, de a történet egész más vizeken, helyszíneken zajlott. A humor különleges morzsáit összegyűjtő Gyalog-galopp is egy érdekes változata Arthúr király filmbeli történeteinek. Na de hol is járunk, akkor? Igen, a jelenben, teljesen mai, modern izgalmas történetben, Dél- Amerikában, Dominikában, fantasztikus, gyönyörű tájakon, hegyeken, völgyeken, folyókon, gyalogtúrákon, bringa utakon élünk együtt hőseinkkel.

Az Arthur, a király egy 2024-es amerikai kalandfilm, amelyet Simon Cellan Jones rendezett, Michael Brandt írta, és a főszereplők Mark Wahlberg, Simu Liu és Juliet Rylance. Mikael LindnorA film Arthur – A kutya, aki átkelt a dzsungelen, hogy otthont találjon című 2016-os non fiction című könyvén alapul. A siker alapja régi igazság. Végy, egy gyereket és egy kutyust, írj egy jó és lehetőleg érdekfeszítő történetet, helyezd nagyszerű látványos környezetbe, ha ehhez még egy vagy több kitűnő szereplőt megnyersz, akkor minden adott, és elkerülhetetlen a siker. Nos, ezt láthatjuk és izgulhatunk sportos kemény kalandhőseinkért, és a kedves, loncsos, bozontos szőrmókért, aki észrevétlenül a kedvencükké válik. Valójában már nem is a sportos kemény megmérettetésen résztvevőknek drukkolunk, hanem hogy Arthúr filmbéli nevéhez méltóan túlélje a nehézséget és legyen a megpróbáltatásokat legyőző király. A könyvbéli négylábú hű társkereső a mozivásznon is elnyeri megpróbáltatásaiért méltó jutalmát, otthon, szerető környezet, család. Azonban az előadás után csak azon járt az eszem, hogy miként került Arthúr a mesébe, hegyen –völgyön át, de ha már ott volt miért pont Arthúr lett a neve. De ez maradjon az én problémám a filmet pedig mindenkinek ajánlom, mert nagyszerű szórakozás, kikapcsolódás.

Ha valaki meg tudja mondani, keresse meg e gondolatok leíróját.

Domokos Gábor

tabs-top
More in Kultúra
Csitri feleség

Magazinunkban az irodalmi értékek közvetítőjeként is - a közel két évtizedes múltja során - több író és költő publikált a...

Close