Ars Sacra Fesztivál (2023. szeptember 16-24.)

„Keresd a békét!” mottóval kaptunk meghívást a címben jelzett esemény kapcsán, amelyen Dr. Kölcsei Tamás főszerkesztő helyettesünk képviselte a magazinunkat. A rangos programról informálisan közreadjuk olvasóinknak a rendezők sajtóközleményéből a legfontosabbakat.

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de örömünkre fesztiválunk is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Célunk a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást. Ez évben 11 műfajban több, mint 400 ingyenes programmal várjuk régi és új közönségünket határon innen és túl! Ebből mintegy 180 program lesz Budapesten.A sok helyszín mellett 150 templomban lesznek fesztivál programok, ahol elsősorban a zenéé lesz a főszerep!

Mindez Miskolc város vezetőinek, civil szervezetinek, művészeinek és egyházi vezetőinek csodálatos összekapcsolódása az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, melynek gyümölcseként megszületett a Miskolci Ars Sacra Fesztivál! Tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket! Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogása valósult meg, s zösen mutatják fel a Szépet, az Igazat, a Jót. Az együttélés, a béke szép példája, hogy négy nyelvű ars-sacra.ro honlapot hoztak létre.

Kiemelt helyszín Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. A monostor kertjében országos képzőművészeti tárlat, a monostorban koncertek, kórusakadémia, emlékülés várja az érdeklődőket. Szeretnénk kiemelni a többiek mellett Esztergomot, Vácot, Pécset, Győrt, Veszprémet ahol sok értékes programmal várják az érdeklődőket. Magunk is sok újdonsággal jelentkezünk! Idén leginkább a fiatalok meghívásával frissítünk, újítunk, megőrizve a művészi színvonalat!

Kiemelt eseményeink között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöztek minket, hogy ezzel is hangsúlyozzuk összetartozásunkat. Fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást.

Az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a Tutti Cantabile Énekegyüttes – az Eötvös Gimnáziumban alakult vegyes kar – különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus ugyancsak egyházak dalaiból énekel.

A Kálvin Téri Református templomban a fiatal, de már híressé vált Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét, Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy – ez alkalomra összeállított – régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi. Ez a régizene eddig érdemtelenül ritkán került a fesztivál műsorába, ezért most a megnyitón is adunk egy kis ízelítőt belőle.

Régi visszatérő kedvencünk, Bogányi Gergely az első vasárnap, 17-én este 22.00 órakor ad koncertet a budai Szent Imre templomban, és vele most nagy meglepetésként az ifjú zongoraművész Boros Misi is fellép. Bizonyára a közönség soraiban is sok fiatal lesz ebben a kései órában. A műsorukban Franz Schubert és Liszt Ferenc négykezesek és szólók hangzanak el.

A Gemma énekegyüttes a Mátyás templomban az Ars Sacra Fesztivál nyitókoncertjeként az angol vokálpolifónia korszakainak énekeit szólaltatja meg
A többszörös nemzetközi és magyar versenygyőztes Jazzation együttes a Lóvasút Kulturális Központban énekel 22.-én este, ugyanott 18-án régi nagy kedvencünk Lackfi János irodalmi estjét hallhatjuk, aki most újabb író kollégájával, Véssey Miklóssal beszélget.

A Szent Efrém Férfikaré idén a záróeseményünk, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik, és ebben a Budapesti Vonósok is csatlakoznak a fantasztikus férfikarhoz!

Egészen új kedves vendégeink az Era Nova Kamarazenekar ifjú tagjai, csodálatos szólistájukkal, Marley Erickson hegedűművésszel együtt, akivel egyebek közt J. S.Bach hegedűversenyét adják elő.

Bolla Milán zenekarának tagjaival és a Demel Eszter által vezetett Veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarral pedig a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban találkozhatnak, közös koncertjükön szeptember 16-án 20.00 órától. Egyebek közt ezzel az eseménnyel jut el Európa Kulturális Fővárosába is az Ars Sacra Fesztivál.

A XVII. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferencia a 800 éves Ferences Rend építészetéről ad keresztmetszetet a kezdetektől napjainkig.

Az Ars Sacra Fesztivál egyházi fővédnöke, mint minden évben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Nagy megtiszteltetés, hogy idén Novák Katalin köztársasági elnök másodszor is vállalta a világi fővédnökséget. Ebben az évben online műsorfüzettel jelentkezünk, mely augusztus 30-tól l letölthető Honlapunkról.

Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Torockay Ilona
( Az alapitvány kuratóriuma)

tabs-top
More in Kultúra
Paloznaki Jazzpiknik: a Balaton-felvidék és a nyári fesztiválok gyöngyszeme

Az idei Jazzpiknik ismét feledhetetlen élményt nyújtott az igényes zene, a hangulatos balatoni esték és a jó borok kedvelőinek. Habár...

Close