Aktív életmódot ösztönző fejlesztések…

Örömmel számolunk be olvasóinknak – a címben jelzett téma kapcsán – a nyár beköszöntével megtartott eseményről, miszerint Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Kormány egy milliárd forintot fordít városi futókörök, görparkok és vasalt utak építésére.

Az Országos Futókör-építési Programra és az Országos Görpark Programra 350-350 millió forint, míg a Vasalt Utak Programra 300 millió forint áll rendelkezése. Rendkívül fontos, hogy a fejlesztések a sportági szövetségek iránymutatásával valósulnak meg, hiszen náluk van meg az a szakmai tudás, amely garanciát jelent a megfelelő minőségű pályák kiépülésének. A kormánybiztos kiemelte, hogy nagy szükség van ilyen beruházásokra azért, hogy Magyarország 2030-ra az egyik legélhetőbb európai ország legyen, valamint, hogy javítsunk az elhízási statisztikáinkon. A futókörök és a görparkok építéséhez 50 százalékos önrész vállalása szükséges, így összesen 1,7 milliárd forintért épülnek meg a szabadidős sportlétesítmények. Előbbi két programba önkormányzatok, vasalt utak építésére bármilyen más szervezet (szövetség, egyesület, erdészet, vállalkozás, stb.) is adhat be jelentkezést.

Kállay Márta, a Magyar Országos Gördeszka és Görkorcsolya Szakszövetség elnöke elmondta, hogy történelmi fejlődés indult ezzel, amivel elkezdhetik az olimpiai sportág húsz éves hazai lemaradását behozni a nyugati országokhoz képest. Minden deszkás nevében köszönte meg az együttműködés lehetőségét, és ígérete szerint azon fognak dolgozni, hogy szakmai szempontból a legjobb görparkok épülhessenek meg a városokban. A programba való jelentkezés lezárult, a jelentkezések összesítése zajlik még, s eredményhirdetés június végén várható. A pályák megépítésének határideje 2020. szeptember 30. Összesen 15-20 pálya épülhet meg a támogatásból.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke az újonnan megalakult szövetség bemutatása után röviden vázolta az Országos Futópálya-építési Programba való bekerülés feltételeit. Az épülő pályáknak legalább ezer méter hosszúnak és 120 cm szélesnek kell lenniük, valamint komoly műszaki előírásoknak kell megfelelniük. A futókörök kialakításánál előny lehet a kiszolgáló egységek (ivókút, mosdó) és a közvilágítás megléte. A jelentkező önkormányzatoknak – a görparkokhoz hasonlóan – vállalniuk kell a pálya fenntartását öt évig, és gondoskodniuk kell a megfelelő népszerűsítésről is a lakosság felé. A programba való jelentkezési határidő 2019. június 14., a megvalósítási határidő pedig 2020. augusztus 31. A tervek szerint 10-11 új városi futókör jöhet létre.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy másfél éves közös munka eredménye, hogy a Vasalt Utak Program elindulhatott. Nyugat-Európában már jobban elterjedt ez a sziklamászáshoz vagy hegymászáshoz hasonlítható sport, de itthon is kezd egyre népszerűbb lenni, hiszen a meglévő három pályát több tízezren használják jelenleg is. Hozzátette, hogy a vasalt útvonalaknak jelentős turisztikai forgalomnövelő hatása van. A pályák kiválasztásánál a legfontosabb szempontok a természetvédelmi értékek megtartása és a biztonságtechnikai kérdések. Ezen felül EU-s szabványoknak is meg kell felelniük, továbbá nem keresztezhet már meglévő sziklamászó útvonalat. A programba 2019. július 15-ig van lehetőség jelentkezni, a megvalósítás pedig a következő 2 év feladata. Várhatóan 5-10 új útvonal jöhet létre Magyarországon.

Szalay Attila

tabs-top
More in Életmód, Sport
A PIROS ÖTÖS…

Az alábbiakban közreadjuk – enyhén szólva nem átlagos - egy különleges ifjú emberke rövidített baleseti sztoriját, akit síoktatóként sokan csak...

Close