A zirci bringás vakondok „mélyből” magasra törtek

Csak három és fél évvel ezelőtt alakult, de máris az ország legjobb amatőr kerékpáros egyesületei közé tartozik az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület. Példaértékű, ahogy a bakonyi kisváros egyik vállalkozása felkarolta a kiemelkedő eredményeket felmutató bringás tehetségeket.


A Bakony fővárosától a természeti környezetből adódóan egyáltalán nem „tájidegen” a kerékpározás, de annak versenyszerű változatáról korábban nem igazán beszélhettünk Zircen, legalábbis szervezett keretek között. Az áttörést a 2020-as esztendő hozta meg, amikor a város egyik mintavállalkozásának számító, speciális mélyépítési munkálatokra szakosodó Acél-Vakond Kft. támogatásával kerékpáros egyesület alakult.
A cég ügyvezető tulajdonosa, Csombor Tibor mindig is sportszerető ember hírében állt, a nagyobbik fiú, Csombor Krisztián – aki édesapja nyomdokain szintén vezető szerepet tölt be a vállalkozásban – nagy szerelmese a kerékpározásnak. Az egyesület elnöke, a móri születésű, jelenleg Felsőörsön élő Orosz Péter – aki a testvére által életre hívott Móri Karika elnevezésű sportesemények szervezéséből is aktívan kiveszi a részét és versenyző lánya okán is erősen kötődik a sportághoz – és a csapatvezető, a profi kerékpárversenyzői múlttal rendelkező zirci Galaczi Miklós régóta szövögették egy egyesület megalakításának gondolatát, mígnem a szálak összeértek, elhatározásuk találkozott a vállalkozói szándékkal. Volt kikre alapozni, hiszen a hazai kerékpársportban már addig is kiemelkedő eredményeket felmutató fiatalok folytathatták a versenyzést a zirci egyesületben.

Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület 2020 tavaszán mutatkozott be Zircen, jobbról a névadó szponzor képviselője

Nem volt könnyű az indulás, hiszen a koronavírus-járvány első hullámával szinte egyidejűleg kezdte meg működését az egyesület, a korlátozások miatt kevés versenylehetőség adódott ebben az időszakban, de az egyesületi tagok kitartóan edzettek, készültek a maguk módján, tudták, hogy eljön majd az ő idejük.
A névadó szponzor miatt rá is ragadt a „vakondok” elnevezés a zirci versenybringásokra, ők azonban a kicsi, föld alatti névrokonukkal ellentétben nem sötét, hanem kék és fehér színekben „jöttek a felszínre”, a ruházaton a kabalaállat mellett feltűnő logók, színes jelzések pedig arról árulkodnak, hogy a főtámogató mellett további szponzorokra leltek, köszönhetően kitűnő eredményeiknek is.

Kék-fehér színükről könnyen fel lehet ismerni a zirci bringásokat a sűrű mezőnyben

Országos bajnokok, Magyar Kupa-győztesek is kikerültek már az egyesület soraiból, sőt amatőr világbajnoki bronzérmet is sikerült bezsebelniük egy külföldi hosszútávú versenyen.
Szinte minden korosztállyal foglalkoznak az utánpótlás-nevelés terén, de felnőttek is szép számmal pattannak nyeregbe, hogy összemérjék tudásukat az ellenfelekkel. A versenypálya azonban csak egy plusz motiváció, egy kiugrási lehetőség, egy esély a dicsőségre, az egyesület alapvetően azt tűzte ki céljául, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kerékpározást, legyen szó annak mountain bike vagy országúti szakágáról. Ezt leginkább a gyerekek körében igyekeznek elérni, akiknek a biztonságos közlekedését is elősegítheti a biciklizés és annak szabályainak minél fiatalabb korban történő elsajátítása.

Hegyi Marcell, az egyesület egyik ígéretes tehetsége a dobogó tetején. A hazai kerékpársportban nagy névnek számító Valter Attila is tapsol neki (balról)
Az egyesület aktív közreműködésével létrejött zirci pumpapálya nagy népszerűségnek örvend az ifjúság körében.

A helyi bringás megmozdulásokon is rendre lehet számítani a vakondok szorgalmas munkájára. A közösségi összefogás mellett az ő eredményes pályázatuknak köszönhető, hogy a közelmúltban a kerékpárosok, rolleresek, egyéb környezetbarát járművel közlekedők nagy-nagy örömére egy pumpapályával gazdagodott a város. Az azóta is rendkívül népszerű létesítménynek nemcsak a létrejöttében szereztek elévülhetetlen érdemeket, hanem a karbantartási munkálatokat is felvállalták. Ha kell, depót építenek vascsövekből a zirci duatlon versenyen, ha kell, akadálypályát alakítanak ki az óvodások, iskolások számára meghirdetett „kiskerekes” futamokon.

Acél-Vakond attrakció a Tour de Hongrie zirci részhajráján

Látványos attrakciókkal fogadták Magyarország legnagyobb kerékpáros eseményét, a Tour de Hongrie Zircen átsuhanó gyorsasági részhajráját 2021 májusában: a város egyik ikonikus épületének számító Bagolyvár előtt egy bringát emelt a magasba az Acél-Vakond daruja, a ciszterci apátság Vörös-tornyából pedig a mezőnyt üdvözlő transzparenst feszítettek ki az egyesület tagjai a légifelvétel kedvéért. Külföldi edzőtáborokat is szerveznek, nézőként részt vettek egyik évben a világ második legrangosabb kerékpáros körversenyén, a Giro d’ Italia-n, testközelből szemlélhették, hogyan is csinálják a nagyok.
Az egyesületnek igen sűrű a versenynaptára, törekednek arra, hogy a lehető legtöbb helyen rajthoz álljanak. Még csak az idei év félidején vagyunk túl, de máris tizenöt alkalommal tekertek a cél felé a zirci bringások, és eddig húsz, különböző fémjelzésű érem a termésük.
Azt pedig nagy erényüknek tartják, hogy egyre többen kapnak kedvet, hogy kék-fehér színekben tekerjenek. Már csaknem negyven versenyzőt számlálnak, hosszú listája van a legutóbbi csatlakozóknak. Bizony kevés verseny akad, ahonnan üres kézzel térnének haza a „Bakony Vakondjai”. Rövid idő alatt sikerült elérniük, hogy az amatőr országos élmezőnyhöz tartozzanak, amiben persze az egész közösségnek sok munkája van. Zirc is büszke az egyesületre, hiszen a már helyben tradíciókkal rendelkező sportágak mellé a kerékpározás is fellépett arra a szintre, hogy elvigye messze földre a város hírnevét.

A vakondok csapata Olaszországba is elutazott, hogy láthassa a világ egyik legnagyobb versenyét. A felvétel a Szent Mihály dóm előtt készült San Daniele del Friuli városában, ahol a szállásuk is volt a zirci bringásoknak

Kelemen Gábor
Fotók: Acél-Vakond KSE és a szerző

tabs-top
More in Sport
Röviden a Dr. Janka János Emlékverseny története

A szegedi teniszverseny „háziasszonyát” felkértük az alábbi összefoglaló megírására, aki egyébként meglepően jó íráskészségéről is tanúbizonyságot tett. Az írásban említett...

Close