A virágok karneválja Berlinben.

A világ egyik legrangosabb kiállítása – szakberkekben nem szükséges állításunkat bizonyítgatni – a berlini Zöld Hét, amelyet minden év januárjában rendezik meg. Mint mindig, ezúttal 2016-ban is tíz napon keresztül látogathatta a nagyérdemű a monstre összejövetelt. A jubileumi 90. összejövetel a kertbarátoknak, s egyáltalán minden érdeklődőnek azzal az újdonsággal szolgált, hogy nem a megszokott helyszín várta őket a bemutatóra, hanem egy praktikusabb helyszínen.

viragberlin_macskaNevezetesen a kettes számú csarnokban külön jelenhettek meg az évről-évre egy témára fűződő virágköltemények, míg a 26-osban az ehhez kapcsolódó kellékek illetve azt szolgáló vetőmagvak/vegetatív szaporítóanyagok várták az érdeklődőket.

A virágok karneválja mottójú teremben több mint tizenötezer korai virágzású növény volt látható, az egyéb mintegy húszezer virág mellett.

Az előbbi kategóriában, alfabetikus sorrendben (a három a magyar igazság jegyében) a kaktusz, a nárcisz és a tulipán dominált a kínálatban, míg az utóbbinál az amarillisz, az orchidea és a rózsa fajok széles színpompás kavalkádja kápráztatta el az érdeklődőket.

Változatosság és sokféleség jellemezte a show-t: az 1600 négyzetméter vízfelületen elhelyezett negyven velencei gondola vonzóan ringatózott, körülvéve a fesztivál hangulatú kosztümös, virágdíszbe öltözött figurákkal.

viragberlin_lanyAz óriási munka főszereplői a berlini kertbarátok és a szakirányú iskolák diákjai voltak, akik a szabadidő és a pihenés eltöltését szolgáló kínálatra hívták fel a figyelmet művészi munkájukkal. Egyúttal kreatív ötletekkel szolgáltak úgymond inkognitóban a családi házak kertjeinek és teraszainak, avagy a tömbházak erkélyeinek díszítéséhez, óriási választékkal. A „természetesen élni” jelszavú illetve mottójú kiállítás ízléses és egészséges szezonális/regionális termékek kavalkádját biztosította az érdeklődőknek.

A lenyűgöző helyszín további különlegességre is felhívta a figyelmet, miszerint jövőre (2017. április 13. és október 15. között) a német főváros viselheti a soros IGA (Internationalen Garten Ausstellung) címet, amely már évtizedek óta járja körbe Németországot, mindig más tartományból kiválasztott településnek biztosítva a kertkultúra színvonalas fejlesztését. Konkrétabban a kínálatban ilyenkor szerepel a vár- és múzeum parkok, a temetők díszítésén kívül az általános lakossági igények kielégítését szolgáló lehetőségek biztosítása is. Más különben fókuszálva az újdonságokra és a perspektivikus megoldásokra, amelyek sorában a kreatív ötletek éppúgy szerepeltek, mint a praktikus tippek és a gyakorlati technikák. Anzikszunkban ízelítőt adunk olvasóinknak a szemet gyönyörködtető kompozíciók közreadásával, megosztva a leírhatatlan és felejthetetlen látványt…

-Szalay Attila

tabs-top
More in Germany
“Gedanken eines Deutschen” (Egy német gondolatai)

Egy tehetséges, jó tollú bajor fiatalember intelligens tekintetével találkozik kedves Olvasónk. Vajon ki ő és mit keres egy német a...

Close