A világ legszebb hegyére készül Török Zsolt

1460951338_2393Április 17-én, vasárnap indult következő expedíciójára, a Himalája felé Török Zsolt. Az aradi alpinista ezúttal a magashegyi technikai mászások szempontjából nagy kihívásnak számító két célpontot tűzött ki maga előtt: a világ legszebb formájú hegyének tartott Ama Dablam-ot (6812m) és a Cholatse (6440m) hegyet. A hegymászó az Ama Dablamon azzal a két hazai alpinistával – Marius Gane és Teofil Vlad – alkot most csapatot, akikkel 2013-ban, romániai premierként, a Rupal-falon feljutottak a 8125 méteres Nanga Parbat-ra. Az expedíciót Török Zsolt vezette, a csúcshódítás világviszonylatban komoly mászó teljesítménynek számít. A Cholatse-csúcsra Zsolt egy, a hazai alpinizmusban viszonylag új arcnak, de képzett, célratörő hegymászónak számító fiatalemberrel, Vlad Căpușannal indul el.

A másfél-két hónapos úttal kapcsolatban a több mint 27 éves hegymászói tapasztalattal rendelkező Török Zsolt a Nyugati Jelennek elmondta: jó csapattal vág neki az útnak, ezért úgy érzi, minden körülmény adott ahhoz, hogy az expedíciót sikeresen lebonyolítsák. Hozzátette, lelkének egy darabja itthon, a szeretett és féltett Maros-parti városában marad.

A hegyi vezetőként és motivációs trénerként is dolgozó alpinista közösségi oldalán osztotta meg gondolatait az olvasókkal, hangsúlyozva, hogy az Everest továbbra is megmarad legnagyobb gyermekkori álmának. Mint köztudott, a tavalyi nepáli földrengés Török Zsoltot a Mount Everesten érte – a katasztrófa bekövetkeztekor a hegymászó az 1-es táborban tartózkodott –, ezért értelemszerűen nem tudta folytatni az Everest-expedíciót.

„Ha a test a lélek temploma, akkor a hegyek a Föld gótikus katedrálisai. Az ideálok fontosak maradnak és én soha sem adtam fel az álmaimat. És hogy erről ott fent, az Ama Dablamon vagy a Cholatse-hegyen se feledkezzek meg, a háttérből gigantikusan kiemelkedik a legnagyobb hegy, az Everest” – írta.

A közelgő helyhatósági választásokkal kapcsolatban Török Zsolt fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy bár 6000 méter magasságban nem lesz lehetősége mobil urnába helyezni szavazatát, de lélekben, gondolatban együtt érez azokkal, akiknek fontos Arad város jövője és identitása. Hozzátette: reméli, hogy az aradiaknak lesz annyi bátorságuk és rálátásuk, hogy szavazatukat egy olyan személynek adják, aki visszaadhatja Arad egykori arculatát, szellemiségét és eleganciáját. „Egy olyan városban szeretnék élni, melyet egy olyan ember vezet, akivel hasonló az értékrendünk. Sajnálom, hogy jelenleg ez nem így történik. Szeretném, hogy a választások napján az aradiak érezzék azt, hogy szükség van a változásra, az üzleti szféra felélénkítésére, szükség van a szólásszabadságra, az oszthatatlanságra és a fejlődésre!” – üzente.

Sok sikert kívánunk neki és szerencsés hazatérést!

Sólya Emília
nyugatijelen.com

tabs-top
More in Sport
Ha sportol, nyerhet egy utat a riói olimpiára

2016-ban négy vidéki és egy budapesti helyszínen várják a sportolni vágyókat, akik egy, a riói olimpiára szóló utazást szeretnének nyerni....

Close