A SÜTŐTÖK HASZNÁRÓL

Őszi-téli legfontosabb vitamin- és ásványi anyag forrásunk a Dél-Amerikából származó sütőtök. Amerika felfedezésével jutott az európai konyhákba is, de az egész világon elterjedt, igénytelen és olcsó növény. Őshazájában már ismerték előnyös tulajdonságait: alkalmazták gyulladásokra, meghűlésekre, köhögésre. Az újabb kutatások fényében derült ki, hogy enyhíti az asztmás tüneteket, megelőzi a rákot, jótétemény a szembajokra és a látásra. Kezelnek vele vese- és májproblémákat is. A- és B-vitaminjai mellett az ásványi anyagok egész tárházát teszi az asztalunkra.

Készíthető belőle leves, köret, püré, édes sütemény, puding, ivólé vagy csak desszertként kínált, szeletelt sült tök. Minél sötétebb narancssárga a húsa, annál édesebb, ráadásul nem hizlal, kora ősztől kora tavaszig kapható. Válasszunk olyan darabot, amelyiknek ép a héja, nem zöldes vagy barna.

Az egyszerű sült tök készítéséhez egy egész (ún. kanadai) sütőtököt vásároljunk. Mossuk meg a külső héját, csomagoljuk alufóliába, úgy tegyük a sütőben lévő tepsibe. Egy jó órányi sütés után szúrjunk bele villát, ha könnyen belemegy, akkor átsült. Amint kicsit kihűlt, félbevágjuk, kanállal eltávolítjuk a magos részét (én megrágcsálom a magokat is), végül felszeleteljük. Ezzel a módszerrel nem ég meg, nem szárad ki a húsa, jobban érvényesül az íze.

Sütőtök krémleves I.

Négy személyre vegyünk 2 csomag mélyhűtött sütőtök-kockát. Felengedés nélkül tegyük lábasba annyi vízzel, amennyi ellepi. 1 kávéskanál sóval, csipetnyi őrölt fehér borssal, késhegynyi őrölt gyömbérrel és kardamom-őrleménnyel ízesítjük. 10-15 perc alatt, fedő nélkül (különben felhabosodik és kifut), néha megkavarva puhára főzzük. Amikor kicsit kihűlt, mixerrel pépesítjük. 1 kávéskanál olajon egy perc alatt, folytonos keverés mellett megpirított héjatlan tökmaggal tálaljuk.

Variációk ízesítésre: sáfrány, curry, szerecsendió, tökmagolaj – ahogy tetszik.

Sütőtök krémleves II.

Szomszédasszonyom, Sz. Veronika levese szintén finom. Ő egy kis fej aprított lila hagymát pirít 5 dkg vajon, utána teszi hozzá a 2 csomag mélyhűtött sütőtök kockát, felönti vízzel, és kb. negyed óra alatt puhára főzi, aztán sózza, borsozza, meghinti gyömbérporral, végül 2 dl tejszínt kever hozzá. Újra felforralja. Botmixerrel pürésíti, és igen szellemesen: reszelt füstölt sajttal meg készen kapható levesgyönggyel tálalja.

Tökpüréleves

Az egészben készre sütött tök belsejét kikaparjuk, fazékba tesszük, kissé megsózzuk, hígítjuk tejjel, kefírrel vagy szójatejjel (egyesek kókusztejjel). Jól összekeverjük, ízesítjük gyömbérrel és szerecsendióval. Külön vízben kifőtt juhtúrós galuskával tálaljuk.

A sült tökből készült pürét adhatjuk csecsemőknek, időseknek magában, vagy a családnak különböző sültek mellé. A tököt más gyümölcsökkel összefőzve, turmixolva tartalmas ivólének is beillik.

Ugyancsak a megsült tökből készült pürét tehetjük vaníliapudingba, tölteléknek rétesbe, tortába – ilyenkor nem sózzuk, hanem szegfűszeggel vagy fahéjjal ízesítjük.

DOBI ILDIKÓ

 

 

 

tabs-top
More in Életmód
Hosszú Katinka és részt vesz a XIX. Budapesti Nagy Sportágválasztón

Szeptember 2-án, szinte a tanévkezdéssel indult el a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat Pakson, Szombathelyen, hogy aztán szeptember 16-17-én Makón folytatódjon a...

Close