A SPORT POLIHISZTORA

Pajor István egy igazi sportember, akit sokoldalúságának köszönhetően szinte az egész ország ismer – sőt a határainkon túl is! Korábban ugyan már írtunk a nagyságáról, ám ezúttal egyfajta életmű összefoglalóját adjuk közre olvasóinknak.

Magyarán:
Hadd hívjuk fel a figyelmet a Patmos Records legújabb kiadványára (nevezetesen Pajor István önéletrajzi könyvére), amely a Pajorpista, A sport polihisztorára címet viseli. Először a bevezetőket ismertetjük!

Kovács KOKO István

Kedves olvasó, amennyiben ezt az írást, még a könyv megvásárlása előtt tartod a kezedben, akkor jelzem, jó úton jársz. Izgalmas, helyenként szomorú, de roppant tanulságos történelmi áttekintés, a több sportágban is kiemelkedően eredményes Pajor Pista bácsi története.
Ha kategorizálni kellene akkor Pista bácsi egy polihisztor, dacára annak, hogy ezt a kifejezést elsősorban a tudományban használják.
Nem túlzás a jelző, hiszen Pajor Pista bácsi versenyzőként, edzőkent egyaránt, saját tapasztalatait felhasználva ért el kiemelkedő sikereket, sokszor korszakalkotó módszereket alkalmazva.
Az önéletrajzi írás kronológiai sorrendben követi végig a világ és benne egy budapesti zsidó család számtalan megpróbáltatással tarkított, sokszor drámai történetét. A történelem számtalan alkalommal állította kívülről nézve megoldhatatlan feladatok elé,az, hogy még köztünk van, az már önmagában csoda.
Ma, amikor a problémák súlya más mértékegységgel mérettetik, megnőtt a jelentőségé a figyelemfelkeltő írásoknak. A Y vagy Z generáció szamara más értelmet nyert, ha azt érzik nagy a baj. Világvége hangulat uralkodik, ha nincs internet, ha elmegy a térerő a mobilon, ha késik a megrendelt pizza, és ódzkodnak, ha körbe kell futni az iskolát. Mondhatnánk, hogy a nehéz idők kemény embereket teremtenek, a kemény emberek pedig könnyű időket, a könnyű idők pedig gyenge embereket, ők pedig nehéz időket, azaz a természetes körforgás valószínűleg elrendez majd mindent, de úgy tűnik, hogy az utánunk következő generáció alkalmatlan arra, hogy szembenézzen a problémákkal, hogy megvédje magát, a családját, sőt akár az értékeinket, a hazánkat.
Sajnos ez a könyv sem fogja megváltani a világot, de tele van esszenciálisüzenetekkel.
A kedvenc példa mondatom iránymutató lehet mindenki számara:

Az ember a legbelsőbb, már-már tébolyig erősödő félelmet is vállalja azért, hogy a saját szemében több legyen, hogy a gyerekkor traumáit felül tudja írni a lehetetlen legyőzéséből adódó önbecsüléssel.

Tetszik érteni? A félelem legyőzhető! A mi generációkat már nem érintette a holokauszt, minket már nem kísértet a nyilas rémuralom, nem éheztünk, nem fáztunk, nem néztünk szembe a halállal, ezért mi talán nem is tudjuk mit jelent valóban az, hogy: félelem. Ha valaki akkor Pista Bácsi pontosan tudja, sőt azt is leírja hogy sikerült neki szinte minden nap legyőznie.

Ha csak ez az egy mondat megmarad mindenkinek az emlékezetében, aki elolvassa a könyvet, már megérte a szerző és a címszereplő fáradsága. Végig olvasva pedig nehéz eldönteni, hogy irigyeljük vagy sajnáljuk a kalandos életútját.

Összehasonlíthatatlanul nehezebb, de tartalmasabb élet adatott a huszadik század közepén született Pajor Istvánnak, mint bármelyik olimpiai vagy világbajnok sportolónak. Sport nyelven szólva komoly hendikeppel indult és a személyes találkozásaink kapcsán megbizonyosodhattam hogy az élni és bizonyítani akarás egy cseppet sem kopott az eltett több mint 80 esztendő alatt. Szemében továbbra is ott van, a majd én megmutatom.Pedig Pista bácsi nem rendelkezett olyan képességekkel, nem is volt olyan szerencsés, nem voltak olyan edzői, társai, támogatói, akinek a segítségével a világ tetejére juthatott volna.
De olyan elképesztő élni akarás, bizonyítási vágy, akaraterő adatott meg neki, aminek segítségével szó szerint emberfeletti teljesítményt nyújtott szinte minden sportágban, amibe belefogott.
Azt csak remélni tudom, hogy a rengeteg siker, bajnoki cím, meg mászott csúcsok és rekordok, ami Pista bácsi nevéhez kötődik, az elhozta neki azt a lelki békét, hogy elhiggye, a világ igenis szereti és akkor talán saját magát is szeretni tudja majd.

Zárásként a kedves olvasóknak a könyvhöz és a benne rejlő üzenetek feldolgozásához jó szórakozást kívánok.


Tamás Rita

Soha nem akkor kezdődik egy történet, amikor az ember hinné.
Sokkal, de sokkal előbb. Évekkel, évtizedekkel, évszázadokkal korábban. Apák döntései, anyák részletkérdésnek tűnő momentumai, nagyszülők véletlenszerű pillanatai, ősök sorsa, öröme, tragédiája, mindennapi küzdelme előzi meg mindannyiunk megszületését.
Az emlékezet keveset őriz meg ezekből. Azt hisszük, hogy végtelen idő áll a rendelkezésünkre megismerni a múltat és a múlt szereplőit. Aztán az idő észrevétlenül kicsordogál a kezeink közül. Elillannak az évek, eliramlik az élet.
És már nincs kitől kérdezni.
A személyes történetek összegabalyodnak a történelem szálaival. A háborúk áldozatainak számainál leggyakrabban csak tippelnek. Pedig egy élet is maga a világ. Egy sors is a mindent jelenti annak, aki azt a sorsot szeretné beteljesíteni.

Amikor 1938. augusztus 11.-én, csütörtökön, délelőtt tíz óra harminc perckor világra jön Pajor István


Prológ I.

Északnyugati Átjáró

„Az Északnyugati Átjáró, miként az minden szabad nép képzeletében nem más, mint egy szűk, rejtett nehezen fellelhető ösvény, mely a titokzatos Kelet felé vezet.

De tágabb értelemben ez az ösvény a hírnév, a dicsőség a kincsek és kallandók regényes útja. Hány ember él köztünk aki szüntelenül a saját Északnyugati Átjáróját keresi és feláldozza egészségét, minden erejét, sőt egész életét ebben a keresésben. És ki meri állítani, hogy az ilyen álomkergetők reménysugár törekvése kevesebb boldogságot rejt magában, mint az okosabbak és józanabbak élete, akik otthon ülnek és soha nem kockáztatnak semmit.

Kinevetik azokat, akik a legendás átjárót keresik, a kivezető utat a mindennapos élet szürkeségéből.
Kinevetik, de mosolyuk mintha savanyú lenne.”

Kenneth Roberts

Prológ II. Pajor István
Ma van 2023. augusztus 11-e. Nem vagyok öreg csak régen, születtem ma 85 éve. Ahhoz, hogy most leírhassam a következő a sorokat gyakran volt szükség a Mindenható segítségére és jóságos angyalainak a beavatkozására. Néhány történetcsak a közelmúltból.

2020 nyarán– társasházunkba pár éve költözött család férfi tagja, nevezzük Szabolcsnak – a társasházi közgyűlésen egy felvetésünkkel, kérésünkkel nem értett egyet.Néhány nappalkésőbb váratlanul betoppant a nappalinkba és egy hatalmas vadászkéssel a hasam felé bökdösött. Mondta: „én székely vagyok és nem félek senkitől” – válaszként mondtam neki, hogy én zsidó vagyok és én sem félek, majd némi nehézség árán, kituszkoltam a váratlan vendéget.

Másnap a bejárati ajtónk előtt egy üveg méz volt kiöntve, fűszerezve néhány lapát földdel. Arra a következtetésre jutottam, hogy ő nem szeret minket. Megerősítést nyertem az által, hogy a keresztény, de református születésű feleségemet le zsidó kurvászta.

Elköltöztünk és most végtelen hálás vagyok neki és a feleségének – aki a férjénél semmivel sem volt kedvesebb-, hogy közreműködésük eredményeként egy csodálatos új otthonra leltünk Budakeszin.

2021.augusztus 30. A délelőtti tenisz mérkőzésem után a Honvéd Kórházban volt jelenésem, ahol a prosztatámból szövetmintát csippentettek, 10 példányt. Másnap hajnalban valamennyi testnyílásomból nagy sebességgel kellemetlen anyagok távoztak.Erős hidegrázás kísért, és csak kapkodva jutottam szerény mennyiségű levegőhöz. A mentő a János Kórházba mentett. A laboreredmény egy,a testben fel lelhető méreganyagnak (prokalcitonin) az 1600 szorosát mutatta ki. Ez egy stabil vérmérgezés.Lehet, hogya rám váró tepsit már súrolták, de a feleségem és a Tamás fiam támogatásával sokan imádkoztak értem, és talán az évtizedek során megerősödött immunrendszerem is közrejátszott abban, hogy az előkészített rossz hangzású edény üresen maradt.
84 nap hasikatéter viselése után sikeres műtéti beavatkozás alanya lehettem. Majd 21 nappal később egy eredményes lágyéksérv műtét után elmondhattam, hogy eredményesen vagyok túl egy nagy javításon,valamint a 28. és a 29. műtétemen. 14 nappal később már az első tenisz mérkőzés részese lehettem, és még egy hét kellett ahhoz, hogy eredményesen fejezzem be az első kíméletes futóedzésemet.

2022 egészségben, edzésekkel. 261 edzésem volt az év során. (2020-ban 302) Ez az év napjainak 71,5 %-a. 92 futó, 56 tenisz, 45 evezős ergométeren, 25 sínap (alpesi sízés, board, sífutás) a többi: kerékpár, úszás, evezés és erős fizikai munka a ház körül. Sajnos az 5 000 métert már csak 35,20-ra (7.04/km) tudtam teljesíteni, lehet, a 84 év súlya fékezett.

Még egy emlékezetes történet ebből az évből. Részt vettem egy tanfolyamon, aminek a motoros kanyarodás képzés volt a tárgya. Az oktatás lényege, megtalálni azt a maximális sebességet, amivel úgy tudok bevenni egy éles kanyart – a motorkerékpár maximális döntésével -, hogy még ne csúszak ki. Sportos feladat, ha hibázok, a szembe jövő sávba kerülök, és az akkor kedvezőtlen, ha éppen onnan közlekednek felém. Mindenesetre mivel motorral (Suzuki 650-es 75 LE) közlekedek a városban, felettébb hasznos ismeretekhez jutottam.


2023-ban – többek között – számomra két kiemelkedő sportos teljesítményre tekintek vissza szívesen.
Március 16-án Innsbruckba síző tanuló vendégem volt egy keresztény családdal V. Csanád. Az utolsó reggeli szabadsízésemet arra használtam, hogy leellenőrizzem, mennyit kopott az elmúlt 15 évben a gyorsaságom a sípályán. Damen Abfart nevű 4 010 méter hosszú versenypályát használták a hölgyek az 1964-es és 1976-os téli olimpia alkalmával. Kipróbáltam magam. Igyekeztem egyenes siklásban, vagy csak hosszú ívekkel lejutni. Az első csúszás 4.01 percre, míg második 3,47-re sikerült. Ez egy megnyugtató 64,5 km/ó átlagsebesség. A néhány lapos rész miatt sok helyen közelíteni volt szükséges a 80 km/órás tempót is. Ez lendületes sízésnek számít talán fiatalabb korosztály számára is.
Nyolc nappal később:
március 24.-én Illés Kornél barátom, – aki a salgótarjáni gyülekezet pásztora – vendége lehettem. Salgóligeti apartman házánál a fenyőfákra van fel tűzdelve egy szauna a pihenővel. Az ablakon kitekintve felmutatott a Salgó várára. Büszkén említi, oda szokott felfutni mielőtt a csípője elkopott, és nem sántított. (sikeres közreműködésem eredményeként már túl van a műtéten és nem sántít, de még nincs formában.) Kissé meggondolatlanul mondom, ha bringával felkísérsz, holnap bevállalom. Másnap reggel ott volt egy elektromos rásegítős mountenbikkal. Emlékezetes kihívás. 6 000 méter fel 295 méter szintkülönbséggel, és még le is kellett vállalni 4 000-t, ez 10 kilométer, végig futva. Kornél barátom büszkén hirdette öreg barárja teljesítményét.
Még hátra van az évből 142 nap.

Prológ III.
„1938. augusztus 11. 10 óra 30 perc, megszülettem.
Megszülettem, mert kellett, hogy sok embert tudjak bosszantani.
Megszülettem, mert kellett, hogy sok embernek tudjak örömet szerezni.
Megszülettem, mert kellett, hogy sok embert tudjak tanítani.
Megszülettem, mert kellettem az alábbi történetekhez.”


LAUDÁCIÓ


– Megjárta a gettót (1944–45)
– Egy bombarepesz a mellette állót sebesítette halálra (1944)
– Egy orosz katonától a vekni kenyér mellé egy doboz játékot is kapott (1945)
– 14 iskolában járta ki a nyolc általánost (1945–1952)
– „Jó lakatos” szakmunkásból főiskolai diplomáig jutott (1952–1985)
– Nyolcszoros (egyéni) országos bajnok síző (1957–1965)
– Síugró edzőként és válogatottkeret-vezetőként kiemelkedő eredményeket ért el.
(versenyzői több mint 30 Országos Bajnoki címet szereztek, és Világkupán top 20-es helyezést értek el)
– Fogadhatta, Gusztáv Adolf svéd király gratulációját (1978)
– Síoktatóként több mint 7 500 tanítvánnyal szerettette meg a sízést (1980–2023)
– Az általa szervezett négytusa versenyen (Quatratlon Gálán) több mint 100 olimpiai, világ- és Európa- bajnok, Davis-kupa teniszező vett részt.(1991–2013)
– 46 évesen kezdett hegyet mászni, 14 magas hegyre jutott fel – köztük 52 évesen oxigénpalack nélkül 8201-re, csípőprotézissel 7000-re 63 évesen – (1984–2001)
– 63 évesen kezdett el motorozni és szerzett snowboard oktatói oklevelet (2011)
– Sportújságíróként a legismertebb magyar sportolókkal készített interjút (2006- )
– Roger Federerrel háromszor volt szerencséje kezet fogni és interjút készíteni (2011-2015)
– Fair Play Életmű kategóriában MOB diplomában részesült (2019)
– 82 évesen 302 edzésen vett részt kilenc különböző sportágban(2020)
– 29 műtétet hajtottak rajta végre (mint pl. pacemaker, 3 csípő- és 4 térdműtét)
– Megszállottak Klubjának alapító tagja (1991)
– 85. évében egy 4 kilométeres lesikló pályán 64,5 km/h átlagsebességgel sízett le (2023)
– A városi közlekedését – a mai napig – egy Suzuki 650-es motorkerékpárral teszi.
– Futó edzés során Salgótarjánból a Salgó váráig és vissza 10 km-t 290 méter szintkülönbség mellett tett meg (2023)
– Kovács (Koko) István a sport polihisztorának nevezte (2019)

NEVES SPORTOLÓK MONDTÁK

Az igazi sportember ismérve a tehetségen túlmenően többek közt a kitartás, alázat ésszerénység. Pajor Pista egy igazi sportember, követendő példa.
Besenyei Péter
18-szor az év sportolója műrepülésben. 10-szeres magyar bajnok.
A Red Bull Air Race versenysorozat ötletgazdája és 2003-as győztese.


Nagyon sok kiváló sportolót ismertem meg életem folyamán. De csak kevesekről mondható el, hogy a sport olyan igazi megszállottjai, mint Pajor István, aki sísportban bajnok és mestere a síoktatásnak. A legmagasabb hegycsúcsok meghódítója és a teniszpályák fenoménja.
Neki élete a sport, nekem ő az élő sportlegenda!
Büszke vagyok barátságodra!
Prof. Dr. Berkes István
Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Sportorvos, sebész

Egy nagyszerű sportember, akinek szinte minden mondatában benne van a sport iránti szeretete, illetve szenvedélye. Nem ismerek még egy ilyen embert, aki ennyire jól látja az élsport, a siker felé vezető út fontosságát. Számomra nagyon hiteles es inspiráló, hogy ennyi idősen is szinte minden sportágban otthonosan es aktívan sportolva mutat példát. Amikor beszélek vele, mindig azt érzem, hogy Ő egy összeszedett ember, amihez a sport iránti alázata is hozzájárul. Megtisztelő, hogy ismerhetem személyesen Istvánt.
Gera Zoli
97-szeres labdarugó válogatott az U 21 válogatott edzője

Ha létezik olyan ember, aki a sporttal kel és fekszik, napközben minden gondolatában ott van, és éjszaka is erről álmodik, akkor az Pajor István. Az egyetlen ember, aki az általa szervezett Quatratlon gálára megszámlálhatatlanul sok élsportolót oda tudott csábítani. Túl a 80-on is időre fut és evez, teljesítménye alapján évtizedeket tagadhatna le. Kitartása, fáradhatatlansága, céltudatossága alapján bátran kijelenthetem: nem kell olimpiai bajnoknak lenni ahhoz, hogy valaki példakép legyen a sportban.
Gyulay Zsolt
Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, 2-szeres Olimpia bajnok, 6 -szoros világbajnok,
Hungaroring Sport Zrt. elnök vezérigazgatója.


Lenyűgöző a sportok iránti megszállottságod, a fanatizmusod és az alázatod. A különböző sportágak szenvedélyes, kortalan művelése példaként áll mindannyiunk előtt.
Illés Béla
64-szeres válogatott labdarúgó, 540 mérkőzésén 215 gólt rúgott

„pajorpistaelképesztő és döbbenetes”. Ez a két szó az, ami először eszembe jut róla, ha rá gondolok. Elképesztő az a vitalitás, hozzáállás, amit örökifjú sportolóként közvetít felénk. És döbbenetes, hogy mindig újabb és újabb célokat képes kitűzni maga elé, amit rendre meg is valósít.
Storcz Botond
3-szoros Olimpiai Bajnok, 3-szoros világ Bajnok 3-szoros Európa bajnok kajakos


Pajor Pista egy hívő ember. Tudom hisz Istenben, hisz az emberi értékekben. Hisz a teljesítményben, bele értve a saját teljesítményét is. Fanatikusan keresi a kihívásokat, hogy megismerhesse a saját határait. Saját útját járja, de a barátai mindig számíthatnak rá.
Vaskúti István
Olimpiai Bajnok, 10 -szeres világbajnok, a Nemzet Sportolója (2023)

tabs-top
More in Sport
Magyar síszerelmesek: irány a szlovák síparadicsomba!

A téli síszezon decemberben elején kezdődik, itt az északi szomszédban, Szlovákiában. Fent a magas hegyekben, ahol jóval hamarabb köszönt be...

Close