MAGYAR SÍ SZÖVETSÉG KUPA – 2023

A 31. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság verseny névadója az idén hivatalosan a Magyar Sí Szövetség. Az egyre népszerűbb verseny a negyedik évtizedét a címben jelzett néven kezdi meg, amelyet tradicionálisan az északi szomszédainknál, Szlovákiában tartják meg a szervezők.

A Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet által “A tél Szlovákiában kezdődik”elnevezésű, december 13-án megtartott bemutatóján írta alá Dr. Fürtsner József (a síszövetség elnöke) és Fehér Gyula (a síbajnokság versenyigazgatója) azt a megállapodást, mely szerint az idén első alkalommal Magyar Sí Szövetség Kupa elnevezés alatt rendezik meg a 30 éves múlttal rendelkező neves gyermek síversenyt.

A Síszövetség elnöke szerint a megállapodással a hazai- és szlovákiai sítársadalmon átívelő kapcsolatrendszereket és szakértői bázisokat sikerül ezzel a közös munkára összpontosítani. Ennek köszönhetően a jövő generációi számára mindez további erős ösztönzést ad arra, hogy minél többen éljenek a szabad levegőn való mozgás lehetőségével. Egyúttal megteremtve az esélyét annak, hogy az alpesi síversenyzők utánpótlása hosszútávon is széles körben iztosítva legyen.

A síverseny ötletgazdájának véleménye alapján az elmúlt három évtizedben rangos piaci szereplők, elsősorban különböző nagy autós márkák voltak a névadó támogatók, most azonban szintet lépett a verseny. Jelentős üzenete van annak, hogy a két évvel ezelőtt megújult síszövetség és vezetői a szárnya alá vette az amatőr síző gyermekek népszerű versenyét. Maga a verseny továbbra is megőrzi amatőr jellegét, a versenykiírás nagyjából marad, ami eddig volt. A versenyigazgató bízik abban, hogy a bajnokság know-howjának szélesebb körű megismertetésén felül, idővel sikerül újabb, innovatív ötletekkel jelentős potenciált találni, ösztönözve az amatőr sportolók és a versenysportolók közötti lehetséges együttműködési felületek kialakítását.

Az Alacsony-Tátrát bemutató sajtótájékoztatón szót kapott Dr. Jeszenszky Géza is (volt
Külügyminiszter illetve nagykövet), aki nem mellesleg a síverseny legelső fővédnöke volt. Történészként és a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnökeként kihangsúlyozta, hogy a hagyománytisztelet, a múlt értékinek megbecsülése mindig jó alapokat biztosít a továbblépésnek, a haladásnak. A széles körű összefogásnak jó példája, hogy a Magyar Sí Akadémia szakemberei, az elmúlt évekhez hasonlóan, most is aktív részesei lesznek a verseny lebonyolításának. Klausmann Viktor az akadémia elnöke most is a rendezvény hivatalos szóvivője lesz.

Sona Jelínková a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője pedig bízik abban, hogy idővel egyre több magyar síturista kedveli meg a szlovákiai síterepeket. Kiemelte, hogy Donovaly már 10. alkalommal házigazdája a februárban megrendezésre kerülő Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságnak, mostantól a Magyar Sí Szövetség Kupának. Ez az immáron hagyományos megmérettetés kitűnő alapja lehet további magyar-szlovák turisztikai együttműködések kiszélesítésre is. Nevezni elektronikusan az alábbi linken lehet február 8.-ig: https://forms.gle/bFb8PKF5ghDv2zuF6 A verseny fővédnöke most is Boris Kollár lesz, aki jelenleg a szlovák parlament elnöke. Várhatóan személyesen is megjelenik a díjátadón, annál is inkább, mivel ő Donovaly síterepének a tulajdonosa…

Sz. A.

tabs-top
More in Kultúra
Könnyű téli kép -történet

Tüzijáték ködök közöttszilveszterünk elszörfözött.Fordul a naptár, fordul a föld,tegnap még fehér, ma újra zöld.Tükröz a hajnal, fény vele jő,remény a...

Close