A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2017-es évéről

A DZT budapesti képviselet-vezetője, Czeiszing Miklós és a Visit Berlin igazgatója, Catarina Erceg ezúttal a Magyarok Házában tartotta beszámolóját abból az alkalomból, hogy Budapest és Berlin éppen 25 éve létesített testvérvárosi kapcsolatot. Mindkét főváros számára ünnep volt a visszanyert szabadsággal együtt, a Fal leomlása után.

Catarina Erceg elmondta, hogy azóta már felnőtt egy generáció, amelynek tagjai szívesen látogatnak a német főváros fiatalos, pezsgő forgatagába. Berlin turizmusa az egyesítés után duplájára növekedett. Hozzájárult ehhez a szállodák jó ár-érték aránya, változatos kínálata és a sok zöld terület. Különösen vonzók az új kulturális létesítmények. Ilyen a Graffiti Workshop, a Pergamon Palace, a megújult Staatsoper, a különleges állatkert, az Alexanderplatz bevásárlóközpontjai, a kerékpárutak, a sportközpontok, a modern uszodák vagy a 18 Michelin-csillagos étterem. 2018-ban nyílik a jövő múzeuma, a Futurium. A berlini látogatáshoz érdemes (a visitberlin.com oldalon) megrendelni előre a sok kedvezményt nyújtó Berlin Welcome Card-ot, amit itthon kinyomtathatunk. A focikedvelők figyelmét felkeltheti Dárdai Pál személye, aki a Herta Berlin csapatának játékosa. A Konzerthausorchester Berlin új épületében pedig első karmester és főzeneigazgató Fischer Iván. Együttesének koncertjeire évente 12 ezer bérletet váltanak.

Czeiszing Miklós egész Németország turisztikai eredményeiről szólt a Germany – Simply Inspiring jelmondattal. 2016-ban a látogatók több mint 80 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban. Ezzel a világ turizmusában az első helyet foglalja el. 2016-ban a magyarok 707 ezer vendégéjszakát jelentettek kedvenc városaikban: Berlin, München és Frankfurt am Main. Benne foglaltatnak a MICE-turizmus, azaz a szakmai vásárok látogatói is. A német weboldalak felkeresésében a magyarok igencsak jeleskedtek. Tükrözik a számok is: 2006-tól a magyar beutazók száma 65,5 százalékkal növekedett, ami elsősorban a kulturális turizmust érinti. Nem csoda, hiszen Németországban összesen 6250 múzeum és 41 világörökségi helyszín van. A turisztikai iparág évente kijelöli a hangsúlyos témákat. Az idei, 2017-es évet Luther Mártonnak és a reformáció 500 éves évfordulójának szentelik. A 2018-as évben a kulináriát ünneplik, 2019-ben a Bauhaus alapításának 100. évét, 2020-ban lesz 250 éve, hogy megszületett Ludwig van Beethoven. Az előadások végén egy tüneményes filmben a Konzerthausorchester művészei kísérték hangszereikkel a német gasztronómiai örömök bemutatóját.

Dobi Ildikó

tabs-top
More in Utazás
Fjordok árnyékában – Ománban

Magyarország területének ugyan háromszorosa az Ománi Szultánság, de lélekszáma még a felét sem éri el hazánkénak. Arábiának a legészakibb részén...

Close