A Müpában egy elképzelt színdarab…

A Quimby-frontember, Kiss Tibi és a kiváló gitáros-producer-hangmérnök, Vastag Gábor 2018-ban indította útjára az Aranyakkord formációt: a csapat azóta megjárta Amerikát is, s ezúttal május 11-én pedig Dalok a bolhapiacról címmel egy új, összművészeti előadással érkeznek a Müpába.


Amikor egy esős januári napon Soroksári úti próbatermük előterében Kiss Tibi lehuppant a kanapéra a szomszédos Sounday Stúdió alapítója, Vastag Gábor mellé, még egyikük sem sejtette, hogy ott, abban a pillanatban egy új zenekar születik. „Az Aranyakkord nem akaratból jött létre, hanem egyszerűen csak lett és egyszer csak azt vettük észre, hogy már a hatodik koncertet adjuk New Yorkban” – elevenítette fel a kezdeteket Gábor. Ez a könnyed spontaneitás pedig az egész projektet jól jellemzi. A két jóbarát és kolléga lényegében már tíz éve ír közösen dalokat filmzenékhez, egyéb projektekhez. Igazi zenei nagycsaládként funkcionálnak: Gábor, amellett, hogy több Quimby-lemez producereként is tevékenykedett a Varga Livius alapította A Kutya Vacsorája formációban pengeti a basszust. Egy idő után pedig csatlakozott a duóhoz a doboknál Gábor Andor „UFO”, aki mostanra állandó közreműködője lett az Aranyakkord koncerteknek, hiszen – ahogy Tibi fogalmazott – aki egyszer együtt játszott UFO-val, utána már nem annyira szeretne nélküle.
Repertoárjuk egy részét olyan dalok képezik, amelyek már egy ideje megszülettek, de végül a Quimby-lemezek helyett a képzeletbeli dalspájz polcaira kerültek. Ezeket aztán Tibi időről-időre elővette, és a már említett kanapén pengetve csiszolgatta, játszotta őket újra, Gábor pedig gyakran csatlakozott hozzá. „Eleve sokkal több dal született, mint amennyi befért volna a Quimbybe. […] A Budapest Bárba is mentek dalok, de még így is nagyon sok volt és mivel Kiss Tibi szólóesteket nem akartam csinálni, pont jókor jött az Aranyakkord” – foglalta össze Tibi az alkotói folyamatot. A saját közös szerzemények mellett az improvizációnak is bőven jut hely, amitől az egész kap egy kicsit tábortűzi, utcai zenélős hangulatot, ehhez pedig hozzájárul a minimalista hangszerelés is, hiszen a két gitár mellett csak ütőhangszerek szólalnak meg. „Ezeknek a koncerteknek más az egész vibrációja, mint egy rock and roll bulinak, ahol üvöltő erősítők vannak a színpadon, teljesen máshol mozgat meg, a közönséget is máshogy inspirálja” – mesélte Gábor.
Három esztendeje mindösszesen másfél nap alatt rögzítették a Dalok a bolhapiacról live session albumot, amely egy elképzelt színházi előadáshoz íródott. Most pedig ez az elképzelt színdarab a Müpa színpadán végre valósággá válik. A dalok Pál Kálmán, a Karzat Színház rendezőjének elképzelése alapján rendeződnek újra, a zenészekhez pedig a Győri Balett és a Karzat Színház művészei is csatlakoznak. Így lesz egy „szimpla” élő koncertből összművészeti színházi produkció, amely bemutatja, hogy milyen küzdelmes az utazás az emberi természet végtelen tengerén.

tabs-top
More in Kultúra
Bartók Tavasz országos program

Indul a jegyértékesítés a Bartók Tavasz országos programjára – idén már Debrecen, Győr és Miskolc is várja a fesztiválozókat! Április...

Close