A mesterséges intelligencia diadala

2016 márciusában igazi mérföldkőként ünnepelte a világ azt az eseményt, amikor egy, a Google cég által 2 éven át fejlesztett számítógépes program legyőzte a Go játék világbajnokát. Akkor még senki nem sejtette, hogy 1 évre rá, a Google megalkotja azt a Mesterséges Intelligenciát, ami messze túlszárnyalja a hozzá fűzött reményeket.

Ahhoz, hogy ezt a témát jobban megértsük, meg kell ismerni a dolgok hátterét. A Go egy 3000 évre visszanyúló, a sakknál sokkal komplexebb táblajáték, aminek a lényege, hogy a játékosoknak kövek segítségével minél nagyobb területet kell bekeríteniük.

A Google első fejlesztésébe több mint 100 ezer Go játszmát programoztak bele, és a programnak több millió játékot kellett játszania, mire eljutott arra a szintre, hogy legyőzze a világbajnokot. A program nem magától találta ki a lépéseket, hanem ott volt az adatbázisában, fel volt előre készítve minden egyes eshetőségre.

Így jutunk el a jelenbe, amikor is pár nappal ezelőtt a Google új fejlesztése megverte a korábbi programjukat. Ez így magában nem is lenne olyan nagy hír, mégis ez a lépés fogja meghatározni a jövőnket.

Ugyan is az új fejlesztés, amit Zero-nak neveztek el, egy Mesterséges Intelligencia, egy önfejlesztő tudat. Zero-nak csak a Go játékszabályát mutatták meg, és 5 nap alatt annyira felfejlesztette saját magát, hogy a korábbi programot 100 – 0ra győzte le a játékban.

Már ez is egy fantasztikus eredmény, de itt még nincs vége a történetnek.

Zero ezalatt az 5 nap alatt olyan Go stratégiákat dolgozott ki, amire még nem volt példa az emberiség történetében. Vagyis a saját stratégiájával győzte le a korábbi programot, azaz mindent, amit eddig az emberiség ebben a témakörben alkotott.

Ez nyilvánvalóan még csak az első lépés, és ha jobban belegondolunk, láthatjuk, hogy hatalmas lehetőség előtt állunk.

Hiszen ugyan ennyi erővel a Mesterséges Intelligenciának betáplálhatunk különböző betegségeket, és képes lesz olyan megoldásokra gondolni nagyon-nagyon gyorsan, ami az embernek soha nem jutott volna az eszébe.

Azonban ugyan ilyen gyorsan kifejleszthet olyan betegségeket is, amikre képtelenek leszünk gyógymódot találni. Olyan háborús stratégiákat, amikre nem leszünk képesek válaszolni.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az első pillanatban lépjünk. Hisz ha most nem szorítjuk keretek közé a mesterséges intelligenciát, akkor hamar eljuthatunk egy olyan pontra, amikor már nem tudunk tenni érdemben ellene.

Nyilvánvalóan a fejlődést nem megállítani kell, hanem keretek közé szorítani. Fontos, hogy kellően szabályozva legyen a szoftver, és kellően szabályozva legyen az is, hogy egyes vállalatok mit tehetnek meg ezzel a lehetőséggel. Mert amíg a jó irányt követjük, addig hatalmas áldás lesz, ha a Mesterséges Intelligencia hozzájárul majd ahhoz, hogy egészségesebben, hosszabban és boldogabban éljünk.

Szabó Ádám István

tabs-top
More in Science & tech
Adolf Bormann, a náci vezér megtért fia

A náci háborús bűnösök leszármazottainak élete, mindenekelőtt a hírhedt szülők, nagyszülők barbár cselekedeteinek megítélése a bulvársajtó vissza-visszatérő témája. De mi...

Close