A magyar poptörténet legendái

A nagysikerű Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállítás legendái saját falat kaptak a Zene Háza multimédiás könyvtárában. A Magyar Poptörténet Legendái installáció három évtized populáris zenéjének előadóművészeit jeleníti meg a Zene Háza Multimédiás Könyvtárában. Az avató eseményen a legendás zenészek elsőként sajátkezű aláírásukkal látták el az installációt, majd a január 21-ig meghosszabbított időszaki kiállítást is megtekintették.

„A Nekünk írták a dalt! ott folytatja a zenetörténetet, ahol az állandó kiállításunk abbahagyja, az időszaki kiállításra akár gondolhatunk úgy, mint egy második évadra, egy folytatásra – mondta Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója, és hozzátette: ezt a folytonosságot viszi tovább a korszak történetét dokumentáló multimédiás könyvtárunk is, ahol populáris zenei könyvek, hanglemezek, magazinok mellett online archívumokban is kutatható az időszak. A mai napon felavatott Magyar Poptörténet Legendáinak fala méltó módon emlékezik a rendszerváltozást megelőző évtizedek meghatározó előadóiról.”

A Magyar Poptörténet Legendái fotómontázson hét zenei műfajban, bontásban közel kétszáz előadóművész szerepel.

„Első időszaki kiállításunk nagy siker az intézmény életében, hosszú évek tervezésének, munkájának eredménye. A nagy érdeklődésre válaszul a tervezettnél tovább, egészen január 21-ig látható a Zene Házában, ezt követően pedig terveink szerint utazókiállításként járja majd az országot” – mondta Horn Márton, intézményigazgató.

Az év elején megnyílt, Nekünk írták a dalt! –  A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig tárlatot ez idáig közel 50 ezren látogatták meg, de ez a szám még várhatóan tovább nő a nyitvatartás következő két hónapjában.

A Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene első bő három évtizedén vezeti végig a látogatókat olyan kreatív, interaktív megoldásokkal, amelyek játékosan vonják be őket a felfedezésbe. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát.

A Zene Háza időszaki kiállítása nem csak a látogatók körében népszerű, hanem a kiállításban szereplő előadóművészek, legendák is nagy örömmel fogadták a megnyitón.

„Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mondta Szörényi Levente, az Illés, Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.

„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly, a Metro, az LGT és a Skorpió basszusgitárosa.

Bródy János az Illés és a Fonográf énekes-gitáros-dalszerzője így méltatta a kiállítást: „Ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot.”

„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” – emelte ki Demjén Ferenc, a Bergendy, V’Moto-Rock énekes-dalszerzője.

Multimédiás Könyvtár és Klub

A Magyar Zene Háza 2. emeletén található Multimédiás Könyvtár és Klub a hazai populáris zene teljes történetét dokumentálja. A könyvtár állandó gyűjteménye – könnyűzenei könyvek, aktuális magazinok, ritka fanzinek, könnyűzenei hanglemezek és CD-k – helyben, ingyenesen hozzáférhetők mindenki számára. A könyvtárban az Arcanum Digitális Tudástár, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, illetve a Hungaroton archívum könnyű- és népzenei szekciója is böngészhető, de jelentős magángyűjtemények és kiváló popújságírók hagyatékai is fellelhetők itt, továbbá számtalan ismeretterjesztő eseménynek is helyet ad a könyvtár.

Legendás zenészek a Zene Házában / Nekünk írták a dalt! – magyar poptörténeti időszaki kiállítás – VIDEÓK:

Nekünk írták a dalt! – PROMÓ VIDEÓ

Népszerű az időszaki kiállítás – Legendák dedikálnak FOTÓK:

https://www.dropbox.com/scl/fo/5ocyantiepaa2n92xn3zr/h?rlkey=ejvmzsubjuxzdi3aiwul3xvm5&dl=0

2023. november 16., Magyar Zene Háza

www.zenehaza.hu

tabs-top
More in Kultúra
ÖRÖKKÉ NŐ

„Ha egyszer mélyen magamba nézek, megtalálhatom a bennem élő jót!” Ezen idézet akár Dr. Kalamár Hajnalka szociológus és író mottója...

Close