A csodás fokhagyma

1420960031_6326Népgyógyászati története

A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövény: már az ókori Egyiptomban meghatározott adagokban osztották a piramist építő munkásoknak, hogy egészségesek és munkaképesek maradjanak. Hippokratész, Plinius és Dioszkuridész is részletesen írt a fokhagymáról az ókorban.

Nemcsak az emésztés javítására, hanem megfázásos betegségek, bőrproblémák gyógyítására és mérgezések kezelésére is ajánlották.

Hildegard von Bingen a kolostori orvoslásban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a nyersen fogyasztott fokhagyma képes teljes mértékben átadni a benne rejlő erőt és kis adagokban ajánlotta fogyasztását „hogy az ember vére ne melegedjen fel”.

Eredete

A hagymafélékhez (Alliaceae) tartozik, melyek a liliomfélékhez (Liliaceae) tartoznak.
Közép- és Kelet-Ázsiából származik. Ma már az egész világon, hazánkban is termesztik.
A napos, humuszban gazdag talajt szereti.

Hatóanyaga

Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel tehát a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt javasolják nem egyben lenyelni a gerezdet. Az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után. Pontosan emiatt amennyiben illatmentes fokhagymaolaj kivonatot tartalmazó kapszulával találkozunk, annak hatóanyagtartalma igencsak kétségbe vonható.

A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.

A néphagyomány szerint úgy csökkentheted a fokhagyma szagodat, ha evés után lassan elrágcsálsz egy kis petrezselymet (ami egyébként vesekőhajtó, hólyaghurut ellen bevethető, vizelethajtó hatású nagyon hasznos méregtelenítő növény is egyben).
A szag ellensúlyozására elrágcsálhatunk egy kis fahéjat (ami ugyancsak vírus- és baktériumellenes hatású, emésztést segíti és fehéríti a fogainkat) vagy 1-2 szem szegfűszeget. Egy pohár minőségi vörösbor is segít a szag felszámolásában.

tudnodkell.info

tabs-top