A csapat vezére – Fucsovics Márton

Meghívót kaptunk a torinói tenisz döntőre utazó WHB magyar Davis-kupa csapat sajtótájékoztatójára, amelyen Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Marozsán Fábián, Valkusz Máté és a kapitány, Köves Gábor is részt vett. Ennek kapcsán figyeltünk fel Prágai Sándor „Versenytenisz” című nyilvános Facebookos csoportjára, amelyből átemeltük az aktuális információkat e csodálatos sportág vonatkozásában.Mai bejegyzésünkben Fucsovics Marci lesz a középpontban, ugyanis már közel 10 éve a Davis kupa válogatott meghatározó játékosa, 5-6 éve pedig ő a csapat vezére. A nyíregyházi születésű játékos nagyon szeret a hazájáért játszani, és ezt számtalanszor bizonyította is már. Csak pár név, akiket sikerült már legyőznie: Gulbis, Klizan, Rublev, Kachanov, Medvedev. Medvedevet Balázs Ati oldalán sikerült párosban, de ha már páros, akkor meg kell említeni a belgák elleni ötszettes győzelmet is a világcsoportból. Fucsovics Mártonra mindig lehetett számítani, mindig felszívta magát, mindig a végsőkig harcolt. Stabilan képes hozni a kötelezőt, és a bravúr sem áll tőle messze. De miért ilyen sikeres a mutatója a Davis kupában? Mik lehetnek az esélyek ebben az új rendszerben? Ennek igyekszünk utána járni.
Már említettem, hogy Marci szeret a hazájáért játszani. Ez akkor is így van, hogyha kihagyta a csehek és a németek elleni ütközetet. Azért tette, hogy változás legyen és utólag is elmondható, hogy igaza volt. De ez csak zárójeles megjegyzés, a lényeg most nem ezen van. Tavaly februárban 3-2 arányban legyőztük Belgiumot és ezzel bebiztosítottuk helyünket a 16 csapatos szuperdöntőben. Fucsovics mind2 egyéni meccsét megnyerte, az utolsó, mindent eldöntő meccsen szetthátrányból fordítva tudott győzni és ezzel a legjobbak közé repítette Magyarországot. Természetesen le a kalappal Balázs Attila teljesítménye előtt is, aki lehetővé tette, hogy az 5.meccsen dőljön el a feljutás sorsa.
Marci számára a felkészülés mindig kulcsfontosságú volt. Rengeteget edz, érzi a labdát, fizikálisan toppon van, mentálisan pedig egyben. Ilyenkor mindig jobban, összeszedettebben, kiegyensúlyozottabban képes játszani. Ezért általában erős a szezonkezdete, érződik rajta a frissesség, és ezért is esik vissza a teljesítménye akkor, mikor hétről hétre utazik versenyekre, mert nem tud olyan mennyiségben és minőségben készülni, ami neki megfelelő lenne. Jó példa erre Wimbledon, és természetesen a Davis kupa. Most utóbbiról essék szó. Általában 4-5 napja van a csapatnak, hogy megszokja a pályát, naponta többszöri alkalommal edzenek, együtt készülnek. Létrejön egy folyamat, melynek végén a magyar fiú teljesen készen áll a megmérettetésekre. Kialakul egy menetrend, amelyet követve egy játékos 100%-os állapotba kerül. Plusz lelki töltet pedig a tudat, hogy a hazájáért küzdhet. Hogy beszéljünk az aktuális helyzetről is, tegnap este edzett először az 1.számú játékosunk Marozsán Fábiánnal, akivel ma délelőtt is tréningezett. A délután folyamán pedig Piros Zsomborral pontra játszottak, hogy élesebb helyzetben is szokják a körülményeket. Marci mozgása fitt, próbálta irányítani a labdameneteket, hosszan játszani.
Horvátország ellen Marin Cilic ellen léphet pályára valószínüleg, akivel eddig kétszer találkozott és szoros küzdelmekben kikapott. A Davis kupa más azonban, de ettől még könnyebb nem lesz Marci dolga, mert Cilic kiválóan teniszezik hazája színeiben és egyre jobb formában van. Ha labdamenet kialakul, úgy gondolom, hogy ott Marci szét tudja szedni a horvát játékát, véleményem szerint érdemes Cilic fonákját szétnyesni, majd inside in/out tenyeresekkel támadni. Fontos lesz az első szerva aránya, kiegyensúlyozott szervagamek kellenek, mert a 2014-es US Open bajnok szervája nagyon kemény és nem biztos, hogy sok sansz lesz a break-re. Szívós az ellenfél, nem adja fel, fel kell készülni egy kemény, gyors tempójú összecsapásra.
Ausztrália ellen egy stabil játékos, De Minaur lesz az ellenfél. Hihetetlenül agilis, gyors, szeret futni és mindenért elmegy. Kellenek a könnyű pontok itt is, mert sokszor 3-4x meg kell nyerni majd egy-egy labdamenetet. Itt pedig egy szenvedős, hosszú labdamenetes meccsre kell felkészülni, de Marci jól ismeri ellenfelét, nem érheti meglepetés.
Egyéni után pedig páros..nem kis kihívás, de mindent bele! Hajrá magyarok, hajrá Marci!

Domokos-Szalay

tabs-top
More in Sport
Magyarországról startol a “GRANDE PARTENZA”

Azt követően, hogy a tavalyra tervezett magyarországi Nagy Rajt megvalósítását a pandémia meghiúsította, az idei évben pedig a járványhelyzet bizonytalansága...

Close