A Bakony síkirálynője Bittmann Panna.

Az életem részévé vált a síelés.”

Köztudomású, hogy Magyarország legrangosabb síkomplexuma – minden tekintetben és paraméterében – az eplényi Síaréna, Zircnek (a Bakony fővárosának) szomszédságában. A téli sport szerelmesei egyre többen érkeznek határainkon túlról is, amit e sorok írója is tősgyökeresként megtapasztalhatott, ugyanis a véletlennek köszönhetően (a Sólyom névre keresztelt négyüléses felvonón) már utazhattam és beszélgethettem valamennyi kontinensünk vendégével. Ám ezúttal egy helybéli tehetségről fog szólni a fáma…

Nos, főszereplőnk Bittmann Panna ez évben fejezi be az általános iskoláját, ősszel kezdve gimnáziumi tanulmányait. Három éves volt, amikor ismerkedni kezdett a síeléssel, s öt évesen már versenyen vett részt, tavaly pedig megnyerte az Alpesi Sí Diákolimpia döntőjét, amivel Veszprém megye legjobb sportolói közé választották.

Édesapját (nekem az örök Zsoltikát, merthogy kisgyermek kora óta ismerem és kedvelem örök szerénységével) nemcsak első edzőjének tekintheti az ifjú talentum, hanem példaképének is, merthogy kategóriájában ő is verhetetlennek bizonyult az utóbbi években, a különböző országosan is meghirdetett versenyeken – óriás műlesiklásban. Panna szülei szerint az első verseny mély nyomot hagyott benne, hiszen véletlenül rossz korcsoportba nevezték be. Szomorú volt először, s azt mondta, hogy nem fog síelni, de aztán kiderült, hogy megnyerte a versenyt, így hát nem lehetett kérdéses a folytatás.

Hősünk három éve kezdett el komolyabban edzeni, így tehát rendszeresen járnak ki Eplénybe, illetve szinte minden hétvégén mennek Ausztriába a komolyabb pályákra, merthogy sógoraink az Alpoknak köszönhetően a világ egyik legnagyobb sí hatalma címmel büszkélkedhetnek. Jelenleg két edzője van a genetikailag kódoltan szerény tinédzser hölgynek egy osztrák és egy magyar személyében, ám az előbbi tréner korábban a magyar válogatottat is edzette.

Ahogy említettük, az alapokat Zsolttól tanulta (ő volt az első edzője), de a legfőbb érdem rajta kívül Kiss András síoktatónak tulajdonítható.

Az elmúlt esztendőben az Alpesi Sí Diákolimpia döntőjét az ausztriai Lachtalban rendezték. Egy híján húszan indultak a zirci leányzó kategóriájában, s azt mondja, megijedt, mert a pálya meredeksége miatt sokan kiestek, ráadásul a nagy izgalomban elfelejtette a rajtnál feltenni a síszemüvegét, amit a lesiklás közben kellett pótolni. De aztán sikeresen vette az akadályokat, s boldog volt, amikor meglátta, hogy az eredménylistán az ő neve áll az első helyen, s akkor is, amikor megtudta, hogy bekerült Veszprém megye díjazott sportolói közé. A diákolimpiai elsőség mellett több versenyt is megnyert, így a többi között a Hóbarátok Kupát, a Vértes Kupát, a Szombathelyi Amatőr Alpesi Síbajnokságot és a Hómenők Kupát is a népszerű Síarénában.

Tudását jelenleg az Alpesi Síág hivatalos szezonzáró Magyar Kupa sorozatán tette próbára, s az egyes futamokon rendre dobogós helyeken végzett. Legutóbb március közepén Kreischbergben és Innerkremsben három ezüstérmet is szerzett, immáron csak néhány tizedmásodperccel leszorulva a dobogó legmagasabb fokáról. Egyébiránt a legnagyobb riválisa kategóriájában a híres Kepes András (író és újságíró) Lujza leánya.

Azt mondja Panna: ahhoz, hogy valakiből jó síelő legyen, rengeteg kitartásra van szükség, s ha valami nem sikerül, nem szabad feladni, hanem nagyon sokszor kell gyakorolni újra. Szüleitől is nagyon sok támogatást és áldozatot kap, ám a sporttal édesapja „mérgezte meg”. Édesanyja is rendszeresen elkíséri a versenyekre, ott van mellette a rajtnál és szurkol neki. Öccse szintén sportol, ő leginkább focizni szeret a társaival.

Ha elmúlik a tél, Panna akkor sem esik kétségbe, mert ilyenkor a sílécről a bringa nyergébe pattan. A kezdetektől résztvevője a Zirci Duatlon versenyeknek, így az ügyességét már ott is megtapasztalhattuk. A kerékpározást is versenyszinten űzi, édesapjával tagja a soproni KTM Hungary Teamnek. A Nyugat Maraton MTB versenyen indult először 2013-ban, amit meg is nyert. Sőt 2016-tól az országos TOP Maraton versenysorozaton is részt vesz, ahol tavaly a mini távon bajnok lett édesapjával a Szilvásvárad Maratonon. A sorozatból erre a versenyre a legbüszkébb, habár „csak” második helyezést ért el egy igen nehéz pályán, ahol az első 15 kilométeren hegynek kellett tekerni.

Bittmann Panna a jó tanulmányi eredményéért és a kiemelkedő sportteljesítményéért a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola jutalmát is átvehette a legutóbbi tanévzáró rendezvényen. Sokoldalúságát bizonyítandó megemlítjük: három évig tanulója volt a SZÍN-VONAL Alapfokú Művészeti Iskolának, három éve az Országos Textil-, Bőr- és Kézműves Versenyen harmadik helyezést ért el, 2016-ban pedig a Veszprém Fest részeként meghirdetett rajzpályázaton 400 pályaműből a húsz legjobb közé választották a rajzát , amelyet a rendezvény egyik napján az exkluzív Tűztoronyra világítottak ki.

Epilógus gyanánt engedtessék meg annyi megjegyezni, hogy már korábbra terveztem írni Bittmann Pannáról szimpatikus személyisége és tehetsége kapcsán. A sors viszont úgy hozta, hogy Kelemen Gábor kollégám riportjával megelőzött a város sajtófőnökeként illetve közelségének köszönhetően, akitől átvettem információkat. Ezzel megkönnyítve munkánkat a híres angol mondás jegyében, miszerint „The Time is Money”.

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
ŐK A JÖVŐ SPORTSIKEREIÉRT DOLGOZNAK…

A Szülők Akadémiája program egy nézőpont azzal a nemes céllal, hogy sikerüljön az edzők és a szülők álláspontját közelíteni egymáshoz....

Close